En av dansegruppene ved Eidfjord Kulturskole i aksjon.
Foto: Bjørne Møen

Fra 4280 kroner til gratis

I Bærum må man betale 4280 kroner for en elevplass i kulturskolen. I Eidfjord er tilbudet gratis.

Da kommunestyret i Eidfjord vedtok at kulturskolen skulle være gratis, økte elevtallet med 47 prosent.

– For meg er det en bekreftelse på at det økonomiske aspektet er avgjørende i enkelte familier, sier kulturskolerektor Bjørne Møen i Eidfjord. Han er ansvarlig for at 76 elever i kommunen får et variert tilbud av høy kvalitet innen musikk, dans og drama.

– Alle snakker om at kulturskolen skal være for alle, men her har vi faktisk tatt det utsagnet på alvor. Da kulturskolen droppet egenbetalingen, hadde vi 38 elever. Det økte raskt til 56, og i dag er det 76 elever ved skolen. Vi fikk flere yngre elever, og flere av elevene fikk anledning til å gå på flere tilbud, forteller han.


Les mer om kulturskolene: Kulturskolelandet spriker


Ingen selvfølge
Eidfjord i Hardanger er en av de rike kraftkommunene, og kan mer enn mange andre kommuner tillate seg å være rause. Men i følge Møen er det ingen selvfølge at ordningen blir evig.

– Elevbetalingen ved kulturskolen er alltid et tema når budsjettene skal behandles. Også i høst. Da stemte alle i mot å innføre egenbetaling igjen. Men vi har ingen garanti for at det vil vare.

Møen er opptatt av at et offentlig kulturskoletilbud bør nå ut til alle, ikke bare de med god råd.

– Jeg synes det er problematisk at enkelte kommuner legger opp til at det kun er de med sterkest økonomisk ryggrad som kan lære seg å spille eller danse.

Han har også erfart at det ikke alltid krever en økning i lærekreftene selv om elevtallet øker.

– Vi har organisert tilbudet på en litt annen måte, med mer gruppeundervisning i enkelte perioder. Det er større aksept for det når tilbudet er gratis, og elevene er svært fornøyde med den ordningen, forteller han.


Bærum er dyrest
I den andre enden av skalaen ligger Bærum, en av kommunene i landet med høyest gjennomsnittsinntekt blant innbyggerne. Her kostet en elevplass i kulturskolen 4130 kroner per år i 2009. I år er prisen enda høyere, 4280 kroner koster instrumentalundervisningen per elev.

Rektor ved skolen, Kirsten Fuglseth, ønsker ikke å ta ansvar for de høye satsene.

– Jeg forholder meg til de vedtakene politikerne gjør, og forsøker å lage et best mulig tilbud innenfor de rammene vi til en hver tid får, sier hun.


Lang venteliste
Kulturskolen i Bærum har satset på musikk og visuell kunst, og tilbyr i liten grad gruppeundervisning. De har 1100 barn på venteliste.

– Vi har fått gehør for at vi jobber med enkeltundervisning eller små grupper, og ønsker ikke å svekke kvaliteten ved å presse flere elever inn i det eksisterende tilbudet. Når prisen er såpass høy, jobber vi også knallhardt for å få til et tilbud med høy kvalitet. Vi har fått gode tilbakemeldinger på brukerundersøkelsene i kommunen, sier Fuglseth.


Musikk er dyrere
Sektorutvalgsleder for barn og unge, Anne Lene Højem fra Høyre, mener at et tilbud med høy kvalitet kan koste litt ekstra.

– Vi er klar over at kulturskolen i Bærum er blant de dyreste, men det er også en kulturskole som satser nesten utelukkende på musikk, noe som er dyrere å organisere enn for eksempel dans. Vi har også et tilbud som holder svært høy kvalitet, sier Højem.

Hun påpeker at det er en myte at Bærum er en rik kommune, og at ikke vil ha muligheter til å redusere egenbetalingen til kulturskolen.

– Men i år innførte vi en stipendordning der man har mulighet til å søke om støtte til kulturskolebetalingen, dersom det er vanskelig for familien å betale, sier Højem.


Smertegrense
Inger-Anne Westby, direktør i Norsk Kulturskoleråd, mener at det finnes en smertegrense for hva en kulturskoleplass bør koste.

– I dag er det store forskjeller fra kommune til kommune, og enkelte steder er prisen på tilbudet helt klart ekskluderene. Det finnes nok en hel del barn som har lyst å gå i kulturskolen, men som ikke har råd til det. Vi tror det er en smertegrense på rundt 2000 kroner årlig for en elevplass og jobber for at maksprisen skal ligge omtrent der.

Landsgjennomsnittet på en kulturskoleplass var i 2009 på 2208 kroner per år.



De 10 dyreste kulturskolekommunene, makspris for elevplass per år (2009):

1. Bærum: 4130 kr
2. Ski: 4000 kr
3. Røyken: 3992 kr
4. Gjerdrum: 3900 kr
5. Lørenskog: 3880 kr
6. Asker: 3800 kr
7. Osterøy: 3800 kr
8. Austevoll: 3675 kr
9. Vestby: 3600 kr
10. Moss: 3500 kr
'

De 10 billigste kulturskolekommunene, makspris elevplass per år (2009):

1. Eidfjord: 0 kr
2. Hasvik: 500 kr
3. Loppa: 600 kr
4. Kåfjord: 800 kr
5. Berlevåg: 840 kr
6. Kautokeino: 900 kr
7. Forsand: 942 kr
8. Kvalsund: 1000 kr
9. Nesseby: 1000 kr
10. Utsira: 1000 kr



Ballade setter i en artikkelserie i forkant av valget søkelyset på kulturskolene. I morgen: Er kulturskoleplass et rikmannsfenomen?

Del artikkelen på:
                    |     Mer
En av dansegruppene ved Eidfjord Kulturskole i aksjon.

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no