FOTO: Sindre Lyslo

- Norges tristeste venteliste

Oslos kulturskoler ruver på verstingstatistikken, men lover bot og bedring.

Over hele landet venter 28 000 barn på å få lære å spille et instrument, danse, tegne eller utfolde seg kreativt på andre måter. Det er ventelister til kulturskolene i 355 av landets 430 kommuner.

Kun 75 kommuner har et tilbud til alle som ønsker det.


Les også: Kulturskolelandet spriker


Norges tristeste
– Ventelisten til kulturskolene har vært karakterisert som Norges tristeste venteliste. Her befinner det seg 28 000 ivrige barn og ungdom som har et ønske om å lære å spille, danse, tegne eller utvikle andre av sine kreative sider, og så får de ikke plass i kulturskolen, sier Inger-Anne Westby, direktør i Norsk Kulturskoleråd.

Beregninger viser at det skal 400 millioner kroner til for å få ventelistene ned på et akseptabelt nivå. For målet er ikke at alle ventelister skal bort.

– Det vil være urealistisk. Hvis aktiviteten øker i en kommune, vil ofte også tilbudet bli mer ettertraktet, og ventelistene øker deretter. Vi jobber altså ikke for en form for ventelistegaranti. Å øke antall elevplasser er viktigere enn å få ned ventelistene, sier Westby.


Les også: Store prisforskjeller mellom kommunene


Opptrapping mot 2014
Planen Norsk Kulturskoleråd jobber for å få politisk gjennomslag for, innebærer en opptrapping frem mot 2014.

Da må Oslo kommune ta sin del av ansvaret.

I hovedstaden står i overkant av 1600 barn på venteliste for å få en plass i kulturskolen (i tallene fra 2011 har tallet steget til 2600). Tromsø er på andreplass, med 1075 på venteliste, mens det i Bærum er 851. I tillegg til lange ventelister, må også Oslos kulturskole forsvare sin lave dekningsgrad. Bare 9 prosent av byens elever i grunnskolealder, har et kulturskoletilbud i offentlig regi. Egenbetalingen var i 2010 på 3088 kr per år, 880 kroner over landsgjennomsnittet.


Les også: - Kulturskoler jevner ikke ut kulturelle klasseskiller


Gladmelding
Rektor ved Oslo kommunale Kulturskole, Olav Kjøk, har en gladmelding å komme med til hovedstadens kulturinteresserte barn.

– Oslo kommune behandlet kulturskolen som egen sak i bystyret i desember i fjor, og endte opp med en omfattende plan for å utvikle skolen videre. Det fulgte ikke bevilgninger med i den omgangen, så det må komme i budsjettene fremover, sier han.

Planen er nå å bygge ut tilbudet med fem nye kulturstasjoner, samt å vurdere å kjøpe private musikk- og kulturskoletjenester.

I KOSTRA-statistikken for 2010 viser det seg at den kommunale kulturskolen i hovedstaden kun får 69 kroner i tilskudd per innbygger, mens det i snitt i alle andre komuner gis et tilskudd på 242 kroner per innbygger. Hadde Oslo kommunale kulturskole fått et tilskudd per innbygger på 100 kroner, altså 31 kroner mer enn i dag, mener Olav Kjøk at cirka 4000 flere Oslobarn ville fått et tilbud ved kulturskolen.

– Det er særlig innen instrumentalundervisning vi har lange ventelister. Her vil hver million kroner kunne gi 150 elevplasser. Utfordringen fremover er både knyttet til økonomi, og til å finne lokaler som er egnet, sier Kjøk.


Ventelisteverstingene, kommunevis

Oslo: 1607
Tromsø: 1075
Bærum: 851
Sandnes: 793
Bergen: 769
Stavanger: 719
Asker: 583
Sandefjord: 525
Trondheim: 500
Harstad : 497
Kristiansand: 446
Skien: 436
Gjøvik: 409
Larvik: 397
Moss: 361


Ballade ser i forkant av valget nærmere på kulturskolene. I morgen: Klart for kommunevalg. Hvem er det mest kulturskolevennlige partiet?

Del artikkelen på:
                    |     Mer
FOTO: Sindre Lyslo

Legg til ny kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
HVEM ER VERST?
Skrevet 12.09.2011 14:15 av Håkon Mogstad

Ut fra folketall er Tromsø mye verre stilt enn Oslo. Sistnevnte ligger sånn sett på samme nivå som Bergen og Trondheim.

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no