Selv ikke Veronica Maggio er mer verdt enn Volvo.
Foto: Presse

Punkterer myter

Undersøkelsen fra svensk musikkbransje viser at mytene om söta brors eksporteventyr ikke helt stemmer.

Torsdag 23. februar ble den første "Musicbranschen i siffror" (PDF) publisert. Undersøkelsen, som er utført av Tilväxtverket i samarbeid med Musik Sverige ser nærmere på pengeflyten i den svenske musikkbransjen.

–Tillväxtverket vil ha en modell som kan anvendes på alle kulturnæringer og forklare pengestrømmen, og se vise hvordan de ulike delene er avhengige av hverandre, sier rapportens hovedforfatter Linda Portnoff til SvD.se.


700 millioner fra eksport
Totalt er den svenske musikkbransjen verdt 5,2 milliarder. I tillegg kommer inntekter fra eksport, av rapporten anslått til å være i overkant av 700 millioner kroner. Dette gjelder inntekter som kommer tilbake til svenske musikkselskap.

Flere svenske låtskrivere har gjort stor suksess på det internasjonale popmarkedet. Siden de ofte både jobber og er bosatt i utlandet, og dermed ikke bidrar med inntekter til Sverige, er ikke deres inntekter tatt med i undersøkelsen.


Følg Ballade på Facebook


Myter korrigeres
SvD nevner flere av mytene om svensk musikkeksport, som den mener nå kan legges til side. Det har blant annet blitt hevdet at svensk musikkeksport var like mye verdt som eksporten av Volvo, at hvert gjennombrudd i internasjonal popverden skapte 100 nye arbeidsplasser, eller at investeringer i popmusikk kunne gi gevinster på 70%.

To annonserte dødsfall må også korrigeres, mener SvD. Verken festivaler eller CDer er nemlig så døde som kritikerne vil ha det til, i alle fall var de ikke det i 2010, som er året tallene i den første rapporten er fra. Også SVT skriver at "fysiska skivor biter sig fast".


Mest fra konserter
Dagens Nyheter skriver i sin sak fra rapporten at 53% av inntektene i den svenske musikkbransjen kommer fra konserter.

En ny rapport, med tall fra 2011, er ventet å være klar allerede over sommeren.

Musik Sveriges egen pressemelding om rapporten kan leses her.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
Selv ikke Veronica Maggio er mer verdt enn Volvo.

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no