Om ikke pengene forvaltes riktig blir ordningene en vits, mener IFPI-direktør Marte Thorsby.
Foto: Kjetil Ree

- Pop og rock dårlig representert

IFPI og FONO mener Kulturrådets nye innspillingsutvalg mangler kompetanse.

Det nylig opprettede utvalget for innspilling og publiseringsstøtte, som overtar rollen til innkjøpsordningen for musikk til bibliotekene, får i Dagens Næringsliv (ikke på nett) kritikk for manglende bransjekunnskap av IFPI og FONO, som representerer platebransjen.

Utvalget er oppnevnt av Norsk kulturråd og består av fem personer.


Les også: Nye fagutvalg i Kulturrådet.


- Ingen tillit
FONO og IFPI har formulert et brev til Kulturdepartementet, der de i følge Dagens Næringsliv skriver "Vi står nå overfor et organ som ikke har tillit i innspillingsmiljøene, både fordi det mangler tilstrekkelig innspillings- og bransjekompetanse, og fordi nesten bare de smale sjangrene er representert."

IFPI og FONO mener at pop- og rocksegmentet, som utgjør hovedtyngden av antall utgivelser og investeringer, er dårlig representert, og at utvalget mangler kompetanse til å foreta riktig fordeling av midlene i denne støttepotten som skal forvalte om lag 20 millioner kroner.


Endrede premisser
Thorsby og Erling Andersen, daglig leder i FONO, stiller seg i brevet også kritiske til Kulturdepartementet. De mener at de opprinnelige premissene for støtteordningene er endret, og foreslår at utvalget suppleres med representanter for deres organisasjoner. Statssekretær Lubna Jaffery sir til DN at departementet ikke vil gripe inn mot Kulturrådet og utvalgetssammensetningen.


Les også: Ei uklar omlegging


- Har hatt dialog
Stein Slyngstad, avdelingsdirektør i Kulturrådet sier til DN at de har hatt dialog underveis med IFPI og FONO og at de hadde muligheten til å komme med innspill til navn til utvalget uten å komme med noen forslag.

- Vi kan ikke sette inn folk fra plateselskapene, da vil vi få habilitetsproblemer i hver eneste runde. Dette er en ordning for å sikre at man får opp en god bredde av kvalitetsproduksjoner til det norske folk, og det er faglige vurderinger som skal ligge til grunn for beslutningene som skal tas av utvalget, sier Slyngstad.


Ingenting å klage på
Utvalgsmedlem Andreas Meland føler seg ikke truffet av kritikken. Marianne Beate Kielland, som også er medlem i utvalget, mener det er bredt sammensatt.

- Problemet i norsk tildelingsverden er at veldig mye av pengene går til pop- og rockprosjekter, så jeg synes ikke de har noe å klage på. I hvert fall ikke før jobben er begynt, sier hun til DN

De øvrige utvalgsmedlemmene er leder Martin Revheim, den senegalesiske musikeren Becaye Aw og folkemusikeren Jorun Marie Kvernberg.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Mer i MICs bransjeregister

Om ikke pengene forvaltes riktig blir ordningene en vits, mener IFPI-direktør Marte Thorsby.

Legg til ny kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
SLETT IKKE UVENTET
Skrevet 01.03.2012 16:47 av John Hegre

IFPI og FONO gjør, ikke uventet, det de kan for å legge press. Som sedvanlig overdriver de sin egen viktighet til det parodiske. Dette tydelig demonstrert ved tåkebegreper som "innspillingsmiljøene", hvem dette begrepet skal innbefatte er svært vanskelig å si. Klart, hvis Kulturdepartementet ikke har god kjennskap til det norske musikkliv så er det kanskje fristende å tror på at dette vaset er noe annet enn en av verdens mest notoriske lobbyorganisasjoner som prøver å rane til seg subsidier fra kulturbudsjettet ved å skubbe musikere og komponister framfor seg. Bukken er fornærmet for at den ikke får passe havresekken.

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no