CD mest miljøvennlig

Strømming krever snart én yottabyte.

Ifølge tenketanken Musictank, og rapporten The Dark Side of the Tune, krever strømming av musikk mer energi enn å framstille CD-plater i fabrikk.

Computerworld skriver at når én lytter har streamet eller downloadet et album med 12 sanger uten komprimering 27 ganger, er vi nesten på høyde med energiforbruket ved å produsere og transportere et cd-album.

Følg Ballade på Facebook

Strømmingen via for eksempel WiMP og Spotify nærmer seg nå en trafikkmengde på én yottabyte, skriver Computerworld. Det er den høyeste måleenheten for datatrafikk som finnes. Det er oppbevaring og transport av denne mengden informasjon som er energikrevende.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
MANGLENDE VARIABLER
Skrevet 20.09.2012 09:36 av Kim Skråmo

Da er det enda godt å vite at de fleste filkjøpere ikke har interesse av å laste ned filer fra butikkene 27 ganger, at Spotify og andre bruker lokal caching, og at både strømmedata og flertallet filer som blir solgt er komprimert til en filstørrelse på maks 3,2 tideler av linær "CD-lyd".

Selv med unødvendig god margin i Computerworlds (og, som ukritisk videreformidler, Ballades) favør, blir terskel for CD-energibruk relativ til cirka 170 overføringer per album etter vi justerer dette tallet for komprimeringsfaktoren. Da tar vi det dessuten for gitt at alle album har 12 låter med identisk varighet, at man strømmer alle låtene, at alle lydstrømmer er komprimert til 320kbps, og at lokal caching og tapsfri komprimering (f.eks. FLAC, AIFF, RAR) ikke eksisterer.

Men visst er det mørkt og dramatisk. For all del.

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no