MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Jostein Stalheim (100x159)Stalheim, Jostein

Publisert: 07/09/2002 av - Red.

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2002070911203157903868




Jostein Stalheim, født på Voss i 1960, startet tidlig å skrive musikk. Han fikk fremført sine første komposisjoner i radio og fjernsyn som 17-åring. Han har studert komposisjon og akkordeon i København, Helsinki og Oslo. Han er nå førsteamanuensis ved Griegakademiet, Høgskolen i Bergen der han underviser komposisjon. Han er også tilknyttet Griegakademiet, UiB som lærer på akkordeon.

Stalheim har skrevet musikk til teater, ballet, opera, orkestre, ensembler og en rekke solister. I perioder har han også arbeidet med elektroakustisk musikk. Stalheim er også en internasjonalt anerkjent solist på akkordeon, m.a. med en rekke orkestre i og utenfor Norden og med opptredener i fjernsyn og radio.

Hans musikk finnes på Cdene: Grafitti. Kast, Hexa, In real time, m.fl.

Med sin forkjærlighet for strykere har Stalheim skrevet mange verk der strykere har en sentral rolle;

· Postures, strykesekstett – på CD med terJungsekstett
o Med hentydninger til andre komponister og sitat fra Vivaldi (La Pioggia)
· To-tve-tvil, strykekvartett – med Cikadakvartetten
o En kvartett på 30 min. med bruk av imaginære lyder
· A la larga, strykekvartett – med Vertavokvartetten
o Til Sæverud jubileet
· Orestes, strykekvintett – med Oslo sinfonietta
o Del av større verk med tittelen HYDRA (Seferis: mytiske fortellinger)
· Tangonitten for fiolin, akkordeon og strykeorkester
o Fremført av Atle Sponberg og Bergen Unge Kammerorkester

Dessuten:

Kleio for strykeorkester, Av garde for vln, Kluhmi for vlc, Jordiske makter for vln og vlc, Flate, klaverkvintett – for Schubertensemble (Skrevet under opphold i Fartein Valens hjem), To stavner, 7 vln 3 Db, Å, fugl´n sit…, for strykeorkester og piano (over en folketone fra Voss)

I tillegg har Stalheim skrevet en rekke verk der strykere har en sentral posisjon; feks i orkesterverkene Sakk4 og Tanchoreiárdástev; Corriendo, Hydra og TaNGONI for sinfonietta; og kammerverkene SAKKOC, Urania og Glimpses of a Daylight. Jostein Stalheim har samarbeidet med ensembler som Cikadastrykekvartett, Schubertensemblet, Hansakvartetten, Stalheims-nordiske-kvartett, JIMIAkvartetten og Bergen Unge Kammerorkester.

Stalheim har samarbeidet med en rekke fremtredende musikere som for eksempel Frances-Marie Uitti, Martti Rousi, Matti Rantanen, Esa-Pekka Salonen, David Jackson, John Ehde, Jesper Juhl-Sørensen, Geir Botnen, Atle Sponberg, Einar Røttingen, Bettina Smith, og ensembler som Oslo filharmoniske orkester, Oslo Sinfonietta, Cikada-strykekvartett, JIMIA-strykekvartett, Vertavo-kvartetten, Hansa-kvartetten, terJungsekstett, Bergen filharmoniske orkester, BIT20ensemble

Han har urfremført verk av komponister som Ib Nørholm, Olav Anton Thommessen, Terje Rypdal, Steen Pade, Ketil Hvoslef, Torstein Aagaard-Nilsen, Magnar Åm, Harri Wessman, Anders Flodin.

Stalheim er blitt stadig mer opptatt av bevegelse-elementet i musikk. Hans senare verk er ofte skrevet med utgangspunkt i ei fysisk retning eller avstand. Strykekvartetten "To-tve-tvil" tar feks. for seg en person som kommer i tvil. Tittelen viser til det norrøne ordet "tvisyn" som uttrykker en evne til å se en sak fra to sider; feks. det tragiske og det komiske ved livet. Stalheim prøver i strykekvartetten å finne en slik retning ved at lytteren står i skjæringspunktet mellom det uttalte og uuttalte.

"Inside" er et annet eksempel på integrering av fysiske element i musikken. Her setter han søkelyset på friksjon og innsikt, avstand og tilnærming ved å legge vekt på dybden av det dynamiske og plassering av lyd i rommet. I "A-ab-abs" er også rørsle eit sentralt element, der han brukar instruments egen idiomatikk som utgangspunkt.

Naturlig nok har han en del ballettmusikk bak seg; bla. "Sakk 4", "Alrekr" og "Kast". På same måte er de sceniske prosjektene viktig, som er gjort ved Det kgl. teater, København, Jytte Abildstrøms teater, København, Teater tribonda, Cristal opera, Hordaland Teater, Bergen komediateater, Den Nationale Scene og Danseteatret.

Jostein Stalheim har mottatt bestillinger fra ensembler i inn- og utland. Han har vært gjestekomponist ved flere anledninger; Spania, Romania, Polen og ved fleire festivaler i Norge. Han arbeider nå med fleire bestillingsverk og får bl.a. fremført Scene frå Shakespeare under Festspillene i Bergen 07. Han skal også ha et prosjekt denne våren som er knyttet opp til Grieg.

De siste 12-15 åra har han arbeidd med musikk for og med barn og unge. Han har vært instruktør for BIT20 i Write an Opera – prosjekt og gjort mange lignende produksjoner på eget initiativ. Som del av Forskningsdagene06 i Bergen gjorde Stalheim et ukesprosjekt med komponering for 6.klasse som ble presentert med konsert på åpen dag og innslag på NRK TV og radio. I tillegg brukte han oppsett med flere datamaskiner der barn og unge fikk synge, skrive, spille inn forskjellige lyder som senere på dagen ble satt sammen til en felles fremføring som akkompagnement til improvisasjon med levende musikk.

Som produsent ved Fylkeskonsertane og Den kulturelle skolesekken i Hordaland har han et stort antall produksjoner som handler om komposisjon; fra småtrinnet med Valen-musikk til Ungdomstrinn med improvisasjon/komposisjons prosjekt. Han har også medvirket i større prosjekt som instruktør og musiker for eksempel i Grieghallen i fjor med forestilling med flere hundre barn der referanseverkmodellen var i fokus.

Som komponist har han skrevet mye for barn og unge; for eksempel for 180 barn i alle aldre på Voss Kulturskole i stykket Lilja4. Han har skrevet for Unge Musikere ved Griegakademiet til jubileet i fjor, og for Bergen Unge Kammerorkester i tangoprosjekt med Atle Sponberg som solist. Prosjekter som involverer amatører og profesjonelle har i mange sammenhenger vært en naturlig del av Stalheims virke de siste 10 årene. Han skrev for eksempel en klaverkvintett til Rikskonsert-prosjekt med Schubertensemblet på en workshop på Griegakademiet. Konserten Motsatt Mozart var også et samarbeid mellom kulturskole, barn og profesjonelle musikere der Mozarts musikk, improvisasjon og nykomponert musikk ble satt sammen til en samlet forestilling. Han skriver nå videreføringen av dette prosjekte til en strykekvartett med unge utøvere.

Under årsengasjementet ved Nordnorsk Musikkonservatorium i Tromsø deltok Jostein Stalheim to større forestillinger: under Griegjubileet arrangerte han musikk fra Peer Gynt til en forestilling med profesjonelle og studenter til en konsertforestilling; og han gjorde også Indisium; en forestilling med lærer og studenter ved konservatoriet med egen musikk. Han har også skrevet for semiprofesjonelle bl.a. helaften ballettforestilling med Manger Musikklag og dansere, samt en konsertforestilling for Stavanger Brass Band under Siddis Brass i begynnelsen av november 2006. Han har i en årrekke undervist i komposisjon og teori ved Sommerskolen på Halsnøy (NSOF)

I prosjektensemblet ”Stalheim nordiske kvartett” har Jostein Stalheim produsert og gjennomført atskillige prosjekt og plateinnspillinger. I trioen Le Jury gjorde Stalheim flere imrpovisasjonsforestillinger og crossover-prosjekt med både jazz- og rock-musikere innvolvert.

Jostein Stalheim har jobbet mye med scenisk musikk; både i samarbeid med barn og unge, men også med profesjonell oppsetning bl.a. Jo Strømgren, Den Nationale Scene og Carte Blanche.


2006

-
 

Relaterte personer:

Jostein Stalheim, Komponist

Relaterte artikler:

30.09.2005 BrassWind med ny H.C. Andersen-ballett

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no