MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Tilfeldige systemer og akustisk radbrekking

Publisert: 04/13/2004 av Kyrre Tromm Lindvig

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2004041314332528045319

Bestillingsverk, banebrytende samarbeidsprosjekter, workshop i åpen kildekode og konserter i grenselandet mellom samtidsmusikk og elektronika. Dette og mer til kan den nystartede festivalen "Random System", som går av stabelen mellom 15.-18.april i Oslo by på. Blant navnene på plakaten finner vi Jazzkammmer , Alog ( i samarbeid med gitarhelten Davis Grubbs) og amigo-hardcore bandet Next life. - Denne festivalen ønsker å sette fokus på den elektroniske musikken som ikke lar seg klassifisere som enten samtidsmusikk eller danse-elektronika. Artistene vi presenterer representerer den generasjonen som har jobbet frem sine individuelle uttrykk på egen hånd, dette er ingen snever genre, forteller programmansvarlig Andreas Meland til Ballade.

Jazzkammer spiser, 2003 (300x166)

Av Kyrre Tromm Lindvig

- Planen er å gjøre dette til en årlig foreteelse - hvis det går bra, forteller Meland, som ellers er kjent fra miljøet rundt Safe as Milk festivalen i Haugesund.

Initiativtager til festivalen er Alexander Rishaug, som fikk idéen for nesten to år siden. Tanken var å lage en festival som ikke skulle være en nisjefestival, men som skal vise bredden innenfor en genre.

- Denne festivalen ønsker å sette fokus på den elektroniske musikken som ikke lar seg klassifisere som enten samtidsmusikk eller danse-elektronika. Artistene vi presenterer representerer den generasjonen som har jobbet frem sine individuelle uttrykk på egen hånd, dette er ingen snever genre, forteller Meland.

Han er opptatt av at festivalen skal kunne presentere ting som ikke har blitt vist før, slik som nye samarbeidsprosjekter.

- Det er blant annet derfor vi kan skilte med et eksklusivt bestillingsverk med Jazzkammer - som skal fremføre et verk med videokunstneren HC Gilje, et samarbeid mellom Alog og David Grubbs - de har aldri spilt med hverandre før og vi har også en workshop med Kim Cascone. Sistnevnte er kjent blant annet for sitt samarbeid med David Lynch på Twin Peaks og Wild at Heart. Han skal blant annet fokusere på de mulighetene bruk av åpen kildekode gir, forteller Meland. Han forteller videre at Cascone også ble valgt fordi han er en samlingsfigur mellom den akademisk-teoretiske og den selvlærte tilnærmingsmåten til elektronisk musikk.

- På workshopen samarbeider vi med NOTAM (Norsk Nettverk for Teknologi, Akustikk og Musikk), som både stiller med lokaler og arrangerer. Dette er en del av vår idé om at vi ville at denne festivalen ikke bare skal være en serie med konserter. Cascone er høyt respektert i de fleste leier, så vi håper han vil fungere litt som brekkstang mellom det akademiske og det selvlærte miljøet, forteller han.

Han er videre opptatt av at Random System skal vise frem både norske og utenlandske lydkunstnere for Oslopublikummet og at festivalen bidrar til å ytterligere befeste kontaktene mellom Norge og utlandet.

- Vi vil gi beskjed til Oslo om at Oslo er en del av verden, for å si det litt svulstig. Måten å gjøre det på er å sette sammen et program som har en blanding av norske og utenlandske artister. Og særlig samarbeidsprosjektet mellom norske Alog og David Gibbs er en måte å markere dette på. De begynner å øve sammen for første gang noensinne i morgen den 14.april, mens konserten er 16.april. Det kommer helt klart til å bli et av høydepunktene, selv om det selvfølgelig er meget vanskelig å måtte velge en fremfor de andre, sier Meland.

I disse dager får alternativselskapet Smalltown Supersound store artikler i Aftenposten Aften, mens støykunstner Lasse Marhaug får blendende anmeldelser i rikspressen. Den smale elektroniske musikken er i ferd med å bli stueren. Men det har ikke alltid vært slik?

- Nei, det er helt klart at interessen for elektronisk musikk er stigende, blant annet merker vi at pressen tar oss på alvor på en helt annen måte enn før. Det er helt klart en positiv utvikling her, forteller han.

Akkurat som du uttalte viser et kjapt blikk på programmet at bredden på artistene er upåklagelig. Men hva er den røde tråden gjennom dette her, Meland?

- Vi har ingen rød tråd! Heller mange overlappinger. Vi skal ikke vise nisjen, men bredden i nisjen, avslutter han på Zen-manér.

Programmet for hele festivalen kan du lese på deres hjemmeside ved å klikke her eller ved å følge lenkene nedenfor.
 

Relaterte bedrifter:

Jazzkammer (Utøverinstitusjoner\Band)

Alog (Utøverinstitusjoner\Band)

Random System (Festivaler\April)

Relaterte personer:

Andreas Meland,

Alexander Rishaug,

Relaterte begivenheter:

Random System 2004

Relaterte artikler:

12.08.2003 Safe As Milk: Et sideblikk i bakspeilet

20.06.2003 Melk og elektronika i Haugesund for femte gang

22.07.2002 Kulturmelk i sildeby

22.07.2002 Safe As Milk: -Opprørt vann i trygg sjø

25.02.2004 Smallltown-jubileum: The Man-Machine

19.02.2004 Smalltown-fest tre dager til ende

19.02.2004 Ti år med Smalltown Supersound feires på Blå

27.11.2003 Alog og SPUNK gjør Grünerløkka

28.04.2006 Random Cube - ikke bare laptopkonserter

19.04.2006 Generator.x – tilfeldigheter satt i system

19.12.2005 Topp ti fra Bjørn Hammershaug

05.09.2005 Pønker på Slottet?

31.08.2005 Dans for voksne presenterer høstens program

15.04.2005 Random System er tilbake

17.03.2005 Høyt og lavt for støyscenen

28.01.2005 Taming Power: Om å vikle ut noe som er sammenrullet

27.01.2005 Phonofestivalen i Bergen

15.06.2004 "Nor Noise": Helaftens støydokumentar på Cinemateket

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no