MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Ung dame med nye verk

Publisert: 01/13/2005 av Hild Borchgrevink

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2005011316283982542458

Den 16-årige norske fiolinisten Ragnhild Hemsing spilte seg før jul til en fjerdeplass i den internasjonale solistkonkurransen "Etsi Saratsi" i byen Volos i Hellas. At konkurransen hadde en øvre aldersgrense på 27 år, gjør ikke innsatsen mindre oppsiktsvekkende. På Hemsings repertoar stod blant annet et nyskrevet verk av komponisten Oddvar S. Kvam, og for dette fikk hun også en pris for konkurransens beste framførelse av et samtidsverk. - Siden det bare er jeg som har spilt dette stykket, måtte jeg tenke på en ny måte, sier Ragnhild Hemsing til Ballade. Nå kaster hun seg over Arne Nordheims fiolinkonsert.

Ragnhild Hemsing, fra scenekunst.no (250x)

Av Hild Borchgrevink

Ti fiolinister fra fem nasjoner konkurrerte om plass i semifinalen i Volos. Juryen bestod av anerkjente utøvere fra blant annet Russland, Tyskland, Italia, Nederland og Hellas. I tillegg til verket av Kvam spilte Ragnhild Hemsing en fiolinkonsert av Mendelssohn, soloverk av Bach og Ysaye og en Beethoven-sonate. Samtidsverket fremførte hun ved den store avslutningskonserten søndag.

Hvordan fikk du vite om dette verket?

- Verket er faktisk skrevet til meg, sier Ragnhild Hemsing. – Jeg var solist med Oslo Filharmoniske Orkester, og på den konserten var Oddvar S. Kvam. Etterpå kom han og spurte om han kunne få skrive et verk til meg, og det syntes jeg var veldig hyggelig. Stykket heter ”No. 13”.

Hva kommer tittelen av?

- Det har noe med hvordan stykket er bygget opp å gjøre. Jeg kan ikke forklare det godt nok, det kan sikkert Oddvar S. Kvam gjøre bedre enn meg, ler hun. – Men det er noe med intervallene, og med 6+7=13.

Mens hun innstuderte verket, spilte Ragnhild "No. 13" for komponisten flere ganger.

- Jeg kunne også komme med noen forslag, sier hun.

Hva er annerledes med å innstudere et samtidsverk?

- Når man spiller Mozart eller Beethoven, finnes det en tradisjon som sier hvordan du skal gjøre det. Alle vet hvordan denne musikken skal låte. Men med samtidsmusikk vet man ikke alltid det. Særlig ikke med dette verket, siden det er laget til meg, er det jo bare jeg som har spilt det. Da måtte jeg tenke på en ny måte og tenke veldig mye selv på hvordan jeg egentlig ville ha det. Det var interessant!

- Har du spilt noe annen samtidsmusikk?

- Nei, ikke før dette. Men jeg har begynt på Arne Nordheims fiolinkonsert nå. Det er veldig spennende.

Det synes tydeligvis også Ragnhilds lærer, som er Stephan Barratt-Due ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.

”Nordheims fiolinkonsert kommer hun til å spille bra,” skrev han til oss før jul da vi mailet for å spørre om Etsi Saratsi-konkurransen.

Stephan Barratt-Due var også glad for alle prisene som har drysset over unge talenter fra musikkinstituttet den senere tiden, både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet spilte Barratt Due-studentene inn 27 av 34 priser i Ungdommens Musikkmesterskap høsten 2004.

Ragnhild og søsteren Eldbjørg Hemsing har noe av ansvaret for dette. De har gjort seg bemerket som prisvinnere både her hjemme og internasjonalt de siste årene. I februar i fjor var begge invitert til Kiev og solooppdrag med Ukrainas nasjonale filharmoniske orkester. Etter dette fikk begge ny invitasjon tilbake til byen som solister i orkesterets sesongprogram i 2005. For to år siden hentet Truls Mørk dem til Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival med en egen konsert.

Hva skal du gjøre fremover?

- To av dem som satt i juryen i Hellas har invitert Eldbjørg og meg til Rostov i Russland, forteller Ragnhild Hemsing. – Der skal jeg også spille Mendelssohn. Vi skal spille med Divisjonsmusikken i Bergen, og så skal jeg til Malta med en trio jeg spiller i.

Trioen heter Trio Brio, og består av Ragnhild på fiolin, Frida Fredrikke Waaler Wærvaagen på cello og André Hæhre på piano. De har eksistert siden 2002 og har blant annet plukket med seg “European Music Prize for Youth 2003” i en konkurranse arrangert av EMCY i Linz i Østerrike.

Søstrene Hemsing bor i Aurdal i Valdres, men er i Oslo for å få undervisning en gang i uken. Moren Bente Hemsing er utdannet fiolinpedagog og har i flere år arbeidet som aktiv folkemusiker, både med hardingfele, kveding og dans, blant annet som distriktsmusiker i Valdres folkemusikkgruppe. Før jul medvirket hele familien på Bente Hemsings CD med arrangert tradisjonsstoff fra Valdres på fele, hardingfele, sang og langeleik.

Mer om Ragnhild og Eldbjørg Hemsing kan du finne her.
 

Relaterte bedrifter:

Barratt Due Musikkinstitutt (Musikkutdanning\Høyere utdanningsinstitusjoner)

Oslo Filharmoniske Orkester (Utøverinstitusjoner\Orkestre)

International Chamber Music Festival (Festivaler\August)

Trio Brio (Utøverinstitusjoner\Ensembler)

Relaterte personer:

Bente Ingholm Hemsing, Folkemusiker, fiolinist

Eldbjørg Hemsing, Fiolinist

Ragnhild Hemsing, Fiolinist

Stephan Barratt-Due, Fiolinist

Arne Nordheim, Komponist

Oddvar S. Kvam, Komponist

Relaterte artikler:

19.05.2003 Unge, norske fiolinister med suksess i Tsjekkia

25.11.2002 Prinsesse Astrids Musikkpris 2002 - seks fiolinister til semifinale

05.07.2010 Anders Jahres Kulturpris 2010

18.11.2008 Millionstipend til Eldbjørg Hemsing

08.05.2008 Eldbjørg Hemsing til europeisk solistfinale

31.03.2008 Årets Virtuos: Eldbjørg Hemsing

28.11.2006 Hemsing-søstrene spiller med FMKV

25.04.2006 Søstrene Hemsing til Ukraina

20.04.2006 Oslo-Filharmonien fremfører Edvard Hagerup Bull

18.04.2006 Ragnhild Hemsing får Øyvind Bergs minnepris

17.02.2005 Glenn Gould-prisen 2005 er til tildelt André Previn

28.01.2005 Raude om musikk, bilder og komponistintensjoner

27.01.2005 Musiker med røde kluter

26.01.2005 Saraste ny dirigent for Oslo-filharmonien

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no