MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Brødrene Thue

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006050209555284504921




Danseband dannet i 1974 av Ove Thue (vokal, gitar), Trygve Thue (gitar, vokal), Tom Harry Halvorsen (keyboards, vokal), Håkon Vellesvik (bass, vokal) og Magne Lunde (trommer). Egentlig en gjenforening av den første besetningen av rockebandet Saft, med unntak av Vellesvik som tok plassen til Rolf Skogstrand, som på denne tiden var medlem av Helge Nilsens orkester. Bandet var opprinnelig ment å være en parodi på det typiske dansebandet, og det ble derfor døpt Brødrene Thue’s Danse Ensemble – dels som en hyllest til salongorkestrene fra mellomkrigstiden. Bandets første utgivelse var den etter hvert legendariske singlen «Heia Brann», som ble presentert på Brann Stadion 19. mai 1974 foran en hjemmekamp mot Start (som for øvrig endte 2-2). Singlen, med publikumsopptak fra kampen, ble utgitt tidlig på høsten samme år.

Andre utgivelse var singlen «Sture, den lure» – en morsom vise i valsetakt, sunget på tilgjort østlandsdialekt og lansert som en soloplate av Ove Thue med Brødrene Thue’s Ensemble som backingband. Gruppenavnet ble forkortet til bare Brødrene Thue i god tid før ensemblets første LP – som ikke inneholdt standard dansemusikk, men nykomponert materiale som hadde mye til felles med Saft. Dette ble ytterligere understreket i 1996, da fire av kuttene ble inkludert på en CD-samling med Saft. Platen viste også hvor inspirert gruppen (spesielt Trygve Thue) var av sangharmoniene til Beach Boys. Produsent var Trygve Thue, med teknikerhjelp fra Rune Nordahl fra Bugges Firo. Blant kuttene var «I vår grønne jord» som var tilegnet Iacob B. Fleischer (vokalisten i bergensbandet Hooligans), som ble drept i en bilulykke i 1968.

Før LP-en var utgitt, hadde imidlertid Brødrene Thue forvirrende nok begynt å spille inn utenlandske slagere med norske tekster – tydelig myntet på et dansepublikum. Noen av disse innspillingene havnet på samleplatene Gammalpop 1 og Gammalpop 2, hvor tre andre danseband (Ole Ivars, Nordre Sving og Torry Enghs) også deltok. I 1976 startet Brødrene Thue sitt eget studio. Det første produktet fra Bergen Lydstudio var gruppens andre LP, Friday Night, en plate som føyet seg inn i rekken av danseplater med utenlandske slagere tilsatt norske tekster. «Lady Madonna» av Beatles ble gruppens signaturlåt (som «Brødrene Thue’s»). Blant det øvrige innholdet var to komposisjoner av Ove Thue – «Smil» og «Taushet er gull» – som viste at gruppen var best når de fremførte originalt materiale.

I august 1976 sluttet Vellesvik for å gå over til New Jordal Swingers. Hans etterfølger var ironisk nok Rolf Skogstrand, noe som betyr at Brødrene Thue i en kort periode var originalutgaven av Saft under et annet gruppenavn. Trygve Thue trakk seg etter hvert fra ensemblet for å tilbringe mer tid som produsent i Bergen Lydstudio. Blant hans mest kjente klienter kan nevnes Jan Eggum – som han produserte seks plater for – og Bjørn Eidsvåg. Thues etterfølger i bandet var Henry Eugen Urhaug (som senere dukket opp igjen i Cap’s og Man Maid). Den siste besetningen – inkludert Trygve Thue – backet Ove Thue og Helge Keilen på deres barneplate Bakeren og feieren, men ga ikke ut plater selv.

Thue-bandet ble oppløst ved inngangen til 80-tallet, men samtlige medlemmer fortsatte å livnære seg av musikken: Ove Thue som trubadur og revyartist; Trygve Thue som produsent og kapellmester i tv-serien Lollipop; Halvorsen som musiker ved Den Nationale Scene i Bergen; Skogstrand i en sangtrio med Helge Nilsen og Rune Larsen; og Lunde som trommeslager med flere artister enn det er mulig å liste opp her. Vellesvik mistet livet 18. februar 1982 da turnébussen til New Jordal Swingers ble tatt av et steinras ved Førde.
 

Relaterte bedrifter:

Brødrene Thue (Utøverinstitusjoner\Band)

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no