MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Jaga Jazzist

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006051610322966135500




Storband kjent for sin originale fusjon av jazz, rock og elektronisk musikk. Jaga Jazzist ble startet i 1994 av Martin Horntveth og Ivar «Ravi» Christian Johansen da de to møttes i Tønsberg Janitsjarorkester. Bandet ble raskt utvidet, og besto foruten Martin Horntveth (trommer og vokal) og Ivar C. Johansen (trompet, keyboard og vokal), av Line Horntveth (tuba), Lars Horntveth (saksofon, gitar), Jørgen Munkeby (saksofon), Andreas Mjøs (vibrafon og trommer), Harald Frøland (gitar, effekter), Lars Wabø (trombone), Torgeir Audunson (trompet), Jonas Bendiksen (keyboards), Håvard Myklebust (trombone) og Even Ormestad (bass).

Gruppen debuterte i 1996 med EP-en Jævla Jazzist Grete Stitz på labelen Thug Records. Utgivelsen skapte en liten undergrunnsbuzz og inneholdt leken, humoristisk jazz med innslag av rap. Etter Jævla Jazzist Grete Stitz sluttet Audunson, Bendiksen og Myklebust i Jaga Jazzist, mens Sjur Miljeteig (trompet) ble med i bandet for en kortere periode.

Med EP-en Magazine fra 1998 nærmet Jaga Jazzist seg den catchy, filmatiske jazzmusikken de senere har blitt kjent for. Den pur unge Lars Horntveth ble i større grad involvert i låtskrivingen, og tegn på en elektronisk videreføring av jazzen var bl.a. representert ved en 15 minutters remix av sporet «Serafin» fra debutplaten. Martin Hagfors kjent fra HGH og Home Groan og Helge Sten (Deathprod), bidro på Magazine med produksjon og mixing. Etter EP-en ble trompetist Miljeteig erstattet med Mathias Eick. Magazine ble relansert på Smalltown Supersound i 2004.

Etter Magazine vokste ryktet om Jaga Jazzists friske uttrykk og energiske liveshow, og bandet turnerte en hel del før de i 2000 fikk platekontrakt med Warner Music. Det etterlengtede debutalbumet A Livingroom Hush ble sluppet i 2001 og består av en melodiøs og drivende blanding av loungejazz, filmatiske tema og instrumentalrock. Platens produsent Jørgen «Sir Dupermann» Træen hadde en viktig rolle under innspillingen, og han har satt preg på platen med sin knitrende elektronikk. A Livingroom Hush fikk Alarmprisen i 2002 og ble samme år kåret til årets jazzplate av BBC.

Etter innspillingen av A Livingroom Hush, sluttet Ivar C. Johansen i Jaga Jazzist, mens Morten Qvenlid (synth, piano) ble inkludert i storbandkollektivet.

Oppfølgeren The Stix (2002) hadde et mer elektronisk og grumsete lydbilde enn førsteplaten, men en fremtredende blåserrekke og tette rytmer holdt fortsatt det hele i jazztøylene. Også denne gang satt Jørgen Træen bak mixepulten, og platen er i enda høyere grad preget av studioeksperimentering og beherskede kontrollromseksesser. For å oppnå den riktige lyden, ble bl.a. deler av blåserarrangementene tatt opp inne i en vareheis utenfor studioet midt på natten. Med The Stix fikk Jaga Jazzist nok en Alarmpris.

Samtidig som The Stix ble sluppet i Norge, inngikk Jaga Jazzist en avtale med det legendariske britiske plateselskapet Ninja Tune, som på 90-tallet gjorde seg bemerket med artister som blandet nettopp jazz og elektronisk musikk. Avtalen innebar at Ninja Tune skulle lansere tre Jaga Jazzist-album internasjonalt, hvor de to første var gjenutgivelser av A Livingroom Hush og The Stix med nye omslag designet av Kim Hiorthøy.

Etter The Stix forlot Morten Qvenlid og Jørgen Munkeby bandet for å vie mer tid til jazzgruppen Shining. De ble erstattet av Andreas Schei (keyboards) og Ketil Einarsen (fløyter, perkusjon og keyboards).

Jaga Jazzist har turnert over store deler av verden og spilt på respekterte festivaler som Roskilde, Montreux Jazzfestival og Sonar-festivalen i Spania. På bandets europaturné i 2002 ble Jaga Jazzist invitert i studio av det nederlandske plateselskapet Konkurrent for å spille inn en improvisasjonsplate sammen med Motorpsycho, i serien In The Fishtank. Tidligere har betydningsfulle band som Sonic Youth, Tortoise og The Ex blitt invitert til å bidra i denne serien. Motorpsycho & Jaga Jazzist Horns In The Fishtank kom i 2003, og denne utgivelsen skaffet Jaga Jazzist en Spellemann-nominasjon.

Storbandets opphopning av talentfulle og dyktige musikere har ført til at medlemmer til stadighet dukker opp som medkomponister og gjestemusikere i andre band. Jaga Jazzist-medlemmer har bl.a. bidratt på plater med Turboneger, BigBang, Motorpsycho og Bertine Zetlitz. I tillegg strekker det seg en rekke sideprosjekter ut i fra Jaga Jazzist-gjengen. For eksempel jobber Martin Horntveth med sitt elektroniske soloprosjekt, mens Lars Horntveth i 2004 ga ut soloalbumet Pooka (Smalltown Supersound).
 

Relaterte bedrifter:

Jaga Jazzist (Utøverinstitusjoner\Band)

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no