MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Salhuskvintetten

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006052911343783792172




Vokalkvintett fra Salhus utenfor Bergen, dannet i 1950 av Monrad Holm Johnsen (vokal, mandolin). Salhuskvintetten erobret Vestlandet på 60-tallet med sine fengende viser og muntre opptredener.

Monrad Holm Johnsen kom fra Sandviken til Salhus på 30-tallet, og ble en aktiv person både i idrettslaget og det lokale mannskoret. Til en revy på tampen av 40-tallet satte Holm Johnsen sammen en oktett bestående av tre kvinner og fem menn, seg selv inkludert. Etter revyen luftet han ideen om å gjøre gruppen til en aktiv hobby. De tre kvinnene trakk seg, men de fire karene ville gjerne fortsette. De fire var Ole Mjelde, Karl Sjursen, Birger Martinussen og Lars Kalvik. Til å begynne med hadde ikke kvintetten noe navn. På folkemunne gikk den gjerne for Cowboy-gjengen eller Salhus Cowboys, og en stund ble navnet Salhus Caballeros brukt. Fra og med 1950 het gruppen Salhuskvintetten, med det lett kryptiske Olkabilamo som undertittel. Dette var det Holm Johnsen som fant på: Han satte det sammen av de to første bokstavene i hvert av medlemmenes fornavn.

Gjennom hele 50-tallet opptrådte Salhuskvintetten ved sporadiske anledninger, og alltid på den årlige revyen i Salhus. En opptreden på lokalradioen høsten 1962 skulle snu opp-ned på tilværelsen for de fem karene. De fremførte en folketone fra Hardanger som Holm Johnsen hadde satt tekst til, «Singel og sand», og dette førte til at folk begynte å ringe. Ryktet om den muntre sangkvintetten nådde til slutt plateselskapet Norsk A/S Philips. Innspillingssjefen der, Rolv Wesenlund, tente på ideen om å dra til Bergen for å spille inn en strilekvartett, og sørget for at Salhuskvintetten fikk kontrakt med plateetiketten Philips.

Omtrent over natten ble de fem godt voksne karene popstjerner. «Singel og sand» solgte mer enn 30 000 eksemplarer, og lå på VG-lista i 27 uker. Suksessen ble fulgt opp med 20 singler i løpet av det neste tiåret, blant dem «Fiskarlåt» (1963), «Gryta hennar mor» (1965) og «Da ska’ bli andre boller når papen kjem heim» (1967). «Gryta hennar mor» står i en særstilling – dette er en vise som fremdeles vekker sterke følelser og minner, og den var i flere år den mest spilte platen på radio i Hordaland. Salgstallet passerte 38 000 eksemplarer.

Etter 23 år, 21 singler og fem LP-er valgte Salhuskvintetten å gi seg. Grunnen var enkel: De fem karene var godt voksne menn som ikke lenger orket å ofre hele fritiden til en krevende hobby. Gruppens siste offisielle opptreden var i TV-programmet Husker du? i oktober 1973. Ved vareopptellingen samme år, kunne kvintetten skryte av å ha solgt 160 000 plater. Monrad Holm Johnsen forsatte å lage viser sammen med tekstforfatter Josef G. Larssen, bl.a. for Kari og Ivar Medaas, Stanley Jacobsen og 3 Busserulls.

Salhuskvintetten stilte senere opp ved spesielle anledninger, siste gang i 1986 i TV-programmet Syng med oss. Siden den gang er tre av medlemmene gått bort: Birger Martinussen i 1997, Monrad Holm Johnsen i 1998 og Lars Kalvik i 2000. Sangene til Salhuskvintetten har vist seg å være slitesterke. Fremdeles er det nye generasjoner som lærer seg tekstene utenat, og gruppens humørfylte stil har inspirert flere etterfølgere fra Salhus, blant dem Vinskvetten og Salhus-Pinsetten.
 

Relaterte bedrifter:

Salhuskvintetten (Utøverinstitusjoner\Ensembler)

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no