Kommentar til artikkelen:


Nisjene på nettet


Navn:*

 
E-post (ikke synlig):*

 
Nettsted:

 
Overskrift:*
 
Kommentaren:*

Enhver står personlig ansvarlig for sine innlegg. Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten løpende. Redaksjonen forbeholder seg retten til å korrekturlese og redigere tekstene, samt å fjerne innlegg vi finner meningsløse og usaklige eller av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen.

HTML-kode i kommentarene godtas ikke. Maks. lengde er 2000 tegn. Lengre artikler kan sendes ballade@mic.no


Kommentaren du svarer på:
 
Lydkvalitet og virkelighet
Skrevet 11/23/2012 04:09:42 PM av Kjetil Matheussen

Jeg kom på nytt over en undersøkelse fra 2009, og kom til å tenke på denne tråden.


Som kjent (blandt lydfolk) er det klin umulig for mennesker å høre på 16 bits / 44khz lyd, og høyere oppløsning/samplerate av den samme lyden. Eneste unntaket er når lyden er grotesk høy (flyplass), og hvor 16 bits ikke helt strekker til for å formidle de laveste lydene.

Jeg synes det er viktig å ta utgangspunkt i hvordan verden faktisk er, og synes det er ubehagelig når noen hardnakket kommer med feil påstander basert på synsing (eller kyniske kommersielle interesser). Store ressurser går med til slike ting. For eksempel betaler folk gjerne tusenvis av kroner for lydkabler, selv om det er umulig å høre bedre lyd enn det som går igjennom kobberkabler til 10 kroner meteren. Og avspillingsutstyr for 24 bit lyd er en annen måte å kaste penger ut av vinduet på.

Undersøkelsen jeg snakker om heter "Audibility of a CD-Standard A/DA/A Loop Inserted into High-Resolution Audio Playback" og ble publisert i JAES Volume 55 Issue 9 pp. 775-779; September 2007, som er publisert av AES (Audio Engineering Society). Den er tilgjengelig online her:
http://www.audiocircle.com/index.php?topic=70893.0

Kort oppsumert har 60 profesjonelle lydfolk og musikere hørt på topp opptak med topp utstyr i rundt to år for å se om de kunne høre forskjell på CD, SACD og DVD-A. Konklusjonen ble at det kunne de ikke:

"The subjects included professional recording engineers, students in a university recording program, and dedicated audiophiles. The test results show that the CD-quality A/D/A loop was undetectable at normal-to-loud listening levels, by any of the subjects, on any of the playback systems. The noise of the CD-quality loop was audible only at very elevated levels"


 
Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten