Foto: Anders Lien, Alien Design

Petter Wettre
Tenor- og Sopransaksofonist, Bassklarinettist, Arrangør , Komponist, Orkesterleder


Petter Wettre har siden tidlig på nittitallet markert seg som en av de viktigste aktørene på den norske jazzscenen, og er en av de mest virtuose saksofonistene vi har i Norge i dag.

Wettre er kjent for å spille jazz som groover, selv om det musikalske uttrykket ligger nærmere avantgarde enn swing og bop-tradisjon.

Wettre studerte musikk ved prestisjefylte Berklee College of Music i Boston, hvor han ble uteksaminert med Laud i 1992.Han fikk sitt gjennombrudd i 1995 da han som NRK's representant spilte med EBU Orchestra i Praha. Orkesteret som settes sammen i regi av European Broadcasting Union er kjent for å fronte de største talentene i europeisk jazz.

I 94 og 95 deltok Wettre på Masterclass med den annerkjente saksofonisten Dave Liebman . (Miles Davis 71-73) 1996 debuterte Wettre som bandleder med albumet «Pig Virus». Dette ble nominert til Spellemannprisen samme år. Dannet også kort tid etter The Trio. Disse har pr. dags dato gitt ut fire kritikerroste album. Debutalbumet; «Meet the Locals» ble nominert til Spellemannsprisen i 1998. Også omtalt med 3 ½ av 4 mulige stjerner i oppslagsverket; «The Penguins Guide to Jazz» samme år.

I 2000 gav de ut albumet «In Color», med tidligere nevnte Dave Liebman som gjest. Albumet ble nr. 7 i Jazzreviews kåring av årets ti beste album i Storbritannia. Dette året sendte i tillegg Rikskonsertene dem ut på en meget vellykket norgesturné. Wettre tildeles «Klart Svar» jazzpris under Kongsberg Jazzfestival samme år.

I 2001 vant Petter Wettre og Per Oddvar Johansen Spellemannpris for beste jazz album (2000); «The Only Way to Travel», ( bp rec.). Samme år gav Wettre ut sitt 5te. album, The Mystery Unfolds. Her viser han virkelig sin allsidighet som komponist og saksofonist. Wettre blir kåret til en av de ti viktigste aktørene på den europeiske jazzscenen av det britiske bransjemagasinet Jazzreview.

I 2003 etablerer Wettre sitt eget plateselskap; «Household Records». Albumet; «Hallmark Moments» blir nominert til Spellemannprisen 2004.

Våren 2005 turnerte Wettre med Knut Riisnæs og Frode Nymo sammen med Wettres faste trio i regi av Rikskonsertene. Wettre promoterte og ga ut en transkripsjonsbok på det amerikansk forlaget PerlaMusic. Denne ble markedsført på en turne ved de mest prestisjefylte universiteter og musikkutdanningsinstitusjoner i USA . Deriblant Berklee College of Music og Mannhattan School of Music. Wettre debuterte med sin solokonsert for saksofon; «Paramount», på Molde Jazzfestival samme år. Også utgitt på cd på eget selskap.

I 2006 headlinet Wettre Kongsberg Jazzfestival med konserten; «Tribute to Coltrane» i anledning Coltranes 80 års dag.
I tillegg turnerte Wettre med New Light Orchestra, (med bl.a Gene Perla og Dave Liebman) som bl.a. spilte på Oslo Jazzfestival I 2007 slapp Wettre. cd nr. 12 og 13 på eget selskap. «Fountain of Youth» og «Appetite for Structure»

2008: Fountain of Youth belønnes med Spellemannprisen for beste jazzutgivelse 2007. Petter Wettre Quartet spiller i New York og Addis Abbeba i tillegg til en omfattende Norgesturne og åpner Kongsberg Jazzfestival med Kringkastingsorkesteret. Høsten turnerer Wettre hele Europa med Manu Katchè, (Sting, Peter Gabriel) Opptak for tysk fjernsyn med Thomas Stanko og Manu Katchè.

I Februar 2009 sender NRK Wettres Kongsberg-konsert i sin helhet som Norges bidrag til EBU JazzRadioSeries. Denne går på lufta i 11 Europeiske land. Utgivelsen «Fountain of Youth, Live!» (Cd/dvd) er Wettres 14de utgivelse i eget navn. Tysklandsturne med Manu Katchè, Artist in Residence på Nasjonal Jazzscene Victoria i Oktober 2009

I 2010 ferdigstiller Wettre et bestillingsverk for jazzkomp og 6 blåsere og vokal bestilt av Toneheim Folkehøgskole. 2 turneer for Rikskonsertene i Rogaland - (Den kulturelle skolesekken), for ungdomstrinnet med produksjonen - «The Only Way to Travel» med Petter Wettre Trio. Konserter med Manu Katchè i Israel, Polen, Italia og Tyrkia. Medvirkende på utgivelser med bl.a Øystein Sevåg «The Red Album» og Øyvind Nypan - «Elements»

17 jan. 2011: Nomineres til Spellemannprisen i Åpen klasse for «The Only Way to Travel 2». Dette er Petter Wettres 6 nominasjon.


Web: www.petterwettre.com

E-post: mail@petterwettre.comLYTT & KJØP - fra musikkonline
 

BIOGRAFI - fra Norsk Jazzarkiv


Flere lenker:

www.facebook.com/petterwettrefanpage -

www.reverbnation.com/petterwettre -

twitter.com/petterwettre -

www.youtube.com/petterwet -


Arrangører
Artister
Komponister
Musikere\Klarinett
Musikere\Sax

 

MIC Norsk musikkinformasjon · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass)
Tel: 2327 6300 · Fax: 2327 6301 · info@mic.no
Åpent hverdager 9:00 - 15:00