Ole Bolås
Pianist


Ole Bolås er født i 1968 og vokste opp i Sande i Vestfold. Han begynte å få piano- undervisning som 6-åring. 19 år gammel debuterte han i Oslo Konserthus. I årene 1989/- 95 gikk han på Norges Musikkhøgskole i Oslo, der han studerte med bl.a. Liv Glaser, Jan Henrik Kayser, Jens Harald Bratlie, Eva Knardahl og den verdenskjente russiske pianisten Lazar Berman. Han avla diplomeksamen i juni 1995, og fremførte da bl.a. Beethovens gigantiske Hammerklaver-sonate og 15 preludier av Chopin. Hans sensor, professor Liisa Pohjola fra Sibelius-akademiet i Helsinki, Finland, skrev i etterkant en strålende attest, med karakteren "særskilt vellykket".

Ole Bolås har holdt en rekke konserter i inn-og utland. Han har hatt solokonsert ved Hoch- schule für Musik i Hamburg, i Universitetets Aula og Den Gamle Logen i Oslo, 2 ganger på Troldhaugen (Griegs hjemsted) og i flere av de største konsertsalene i Kina, for å nevne noen. Han har også holdt kammerkonserter i bl.a. Paris og Litauen. Han har spilt konserter med den kjente vokalkvartetten Quattro Stagioni under Vestfold-festspillene, og med fiolinprofessor Ørnulf Boye Hansen. I 1994-95 var han pianist og musikkansvarlig under konsertforestillingen "Norwegian Masters" i Den Gamle Logen i Oslo, der han spilte verker av Grieg sammen med musikere fra bl.a. Oslo Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkesteret.

Høydepunktet i hans karrière så langt, har vært 4 Kina-turnéer fra 2000-2003, der han har holdt en rekke konserter i flere av de største byene, bl.a. i Shanghai, Nanjing, Shenyang og Guangzhou, sammen med den kjente kinesiske fiolinistinnen Zhong Hua Sheng. De har også spilt inn flere CD, som ble utgitt i Kina i 2001. Ole Bolås har også holdt flere solokonserter i Kina, som kulminerte med en recital i Xinghai Konserthus i Guangzhou (Kanton) 28. april 2002, etter manges mening Kinas fineste konserthus. Ved denne anledningen spilte han for et publikum på ca. 1300. Konsert-en ble tatt opp både på CD og video.
17. mai 2003 fremførte han Griegs klaverkonsert i a-moll under den tradisjonsrike festkonserten i Volda, der kjente pianister som Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Jens Harald Bratlie og Einar Steen Nøkleberg har spilt det samme verket tidligere år. I avisanmeldelsen etterpå stod det bl.a. at "Sjelden har vi opplevd en så sikker og gjennomført tolkning av konserten". I november 2003 holdt han konsert i Shanghai Center Theatre under Kinas største kultur- festival China Shanghai International Arts Festival, der han var solist med Shanghai Broad- casting Symphony Orchestra i Griegs klaverkonsert. I november 2004 holdt han 2 utsolgte konserter med fiolinisten Arve Tellefsen i Sande kirke. I august 2005 opptrådte han sammen med pianisten Leif Ove Andsnes under Hydros 100-års- jubileumskonsert på Biorama i Holmestrand. I årene 2005-2006 arbeidet Ole Bolås med en klavertranskripsjon av Tsjaikovskijs berømte "Pathétique"-symfoni, et verk han også har spilt inn på CD, og som har fått professor Liv Glaser ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, Bart van Oort ved Royal Conservatory i Haag, professor Alexei Lubimov ved Tsjaikovskij-konservatoriet i Moskva, samt Leif Ove Andsnes til å ta fram superlativene. I juli 2008 holdt han solokonsert med et rent norsk program under en av Polens største kultur- festivaler: "12th International Festival of Music and Architecture" i Torun, og mottok i den forbindelse Vestfold Fylkeskommunes kulturstipend. I oktober 2008 tiltrådte han stilling som høgskolelektor i klaver ved Musikkonservatoriet i Tromsø, fra januar 2009 universitetslektor. Han er også engasjert til å spille en rekke midnattskonserter i Ishavskatedralen. I 2010 ble han invitert til Polen for å fremføre Griegs klaverkonsert med Torun Symphony Orchestra, under feiringen av 200-årsjubiléet for Chopins fødsel (i Polen omtales Grieg som "Chopin of the North").


Web: www.olebolaas.no

E-post: obolaas@gmail.com


Født: 22.04.1968 (Drammen)


BIOGRAFI - fra mic


Flere lenker:

tos.art.pl/index.php?option=com_eventlist&view=details&id=32%3Aedward-grieg-chopin-ponocy&Itemid=83&lang=pl - Griegs A-mollkonsert i Polen 2010

www.herrermedhoyc.no - Konserter med sangere / fiolinist

www2.uit.no/ikbViewer/page/ansatte/organisasjon/ansatte/person?p_document_id=93895&p_dimension_id=88175&p_lang=2 - Musikkonservatoriet i Tromsø

www.ishavskatedralen.no/midnattsmusikere.157852.no.html - Konserter i Ishavskatedralen

-


Musikere\Piano

 

MIC Norsk musikkinformasjon · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass)
Tel: 2327 6300 · Fax: 2327 6301 · info@mic.no
Åpent hverdager 9:00 - 15:00