Aslak Rakli Hartberg, alias Alis


Norsk rapper og kontrabassist, og var frontfigur i det norske hiphopbandet Klovner i Kamp.

Markerte seg allerede som 15-16 åring en som kontrabassist i miljøet rundt Oslo jazzhus i Toftesgate. Her spilte han i flere band, bl.a. For Sure med bl.a. Sjur Miljeteig, og Gest med bl.a. Tord Gustavsen. Gikk på Foss videregående skole fra 91-94 i samme klasse som artistene Bertine Zetlitz, Jannike Kruse, Kate Havnevik og forfatteren Markus Midrè. Startet Klovner i Kamp i 1994 sammen med Sveinung Eide. Samme året var han med å starte gruppa Oslo Fluid. Til sammen ga disse bandene ut 7 plater, pluss en mengde singler og EP´er. I 1995 ble han også med i Pimp image, norsk pop-band inspirert av acid-jazz bølgen, som ble signert på Virgin Records som første norske band. I 1999 var han med å starte plateselskapet City Connections som ble en viktig bidragsyter i det norske hiphop-miljøet. De utga foruten Klovner i Kamp og Oslo Fluid også Salvador, Malay Sparks og Mojo and He-man. Samtidig hadde Hartberg stor suksess som jazzmusiker. Som 20-åring erstattet han Bjørn Kjellemyr som bassist i Halle/Eberson Quartet og på slutten av 90-tallet startet han gruppa Shining sammen med Jørgen Munkeby, Morten Qvenild og Torstein Lofthus. Gruppen utga tre plater og turnerte i hele verden før Hartberg sluttet i 2005.

Hartberg mottok Spellemannprisen 2001 med Klovner i kamp. Han vant også Alarmprisen med gruppa Shining. Hartberg og Esben Selvig fikk i 2002 Edvard-prisen i klassen tekst til musikk for Klovner i Kamp-sangen «Nattens sønner». Gruppas tekster er å finne i et halvt dusin norskbøker, samt diktsamlinger og antologier. I 2006 ble Klovner i Kamp oppløst.

I 2005 komponerte han musikken til TV-serien Gutta Boys for NRK som ble Emmy-nominert i USA. Året etter komponerte han all musikken til Norges Oscar-bidrag "Tatt av kvinnen", regissert av Petter Næss. I 2009 vant han Kanonprisen for beste filmmusikk under Kosmorama internasjonale filmfestival. Dette var for filmen "I et speil i en gåte", regi Jesper W Nilsen. Komponerte musikken til den danske TV serien Pagten for DR1 i 2009. Komponerte musikken til spillefilmen Keepern til Liverpool i 2010. Var musikalsk ansvarlig for Lars Saabye Christensen-stykket "Chet spiler ikke her" med Torbjørn Harr på Torshovteateret i 2009/2010. Hartberg spiller nå i rockebandet Yoga Fire sammen med Jonas Forsang Moksnes, Esben Selvig, Sveinung Eide og Søren Brandt.

Han har også skrevet boken Fuck you eller penga tilbake som kom ut på Tiden forlag høsten 2009.Født: 1. mai 1975 (Oslo)
Komponister
Komponister\Jazz
Komponister\Populærmusikk
Musikere\Kontrabass
Musikere\Sang

 

MIC Norsk musikkinformasjon · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass)
Tel: 2327 6300 · Fax: 2327 6301 · info@mic.no
Åpent hverdager 9:00 - 15:00