Asa

Del artikkelen på:
                    |     Mer

«Rekkene» (1969) var den første singlesuksessen på norsk for Asa, og viste at den unge artisten også behersket morsmålet

Asas ''Utopia'' fra 1970 var et konsept-album og inneholdt bl.a. klassikeren «Lovisa Annabelle»

Asbjørn Krogtoft, sanger, komponist, gitarist og produsent, f. 13.08.1948 i Bodø. Asa var en av de mest markante norske artister som debuterte på 60-tallet. Han er bl.a. ansvarlig for en av de mest populære og anerkjente komposisjoner innen norsk pop/rock, «Graveyard Paradise». Han var frontfigur i gruppene 1-2-6 og Taboo før han i 1968 begynte på ingeniørskolen i Narvik. Samtidig fortsatte han platekarrieren som soloartist, og fikk stor suksess med singlen «Rekkene» i 1969.

Hans første solo-LP Utopia var en konseptplate om en fantasifigur, kong Asa, og dennes opplevelser etter å ha blitt forvist fra jorden til stedet som ikke finnes; Utopia. Til å binde sammen sangene skrev han en monolog i åtte deler som ble lest av Odd Grythe. Musikken ble fremført i sparsomme arrangementer med orgel som bærende instrument. Asas popularitet i 1969–70 gjorde at RCA ga ut samleplaten August og våren, med innspillinger av 1-2-6, Taboo og Asa solo. Hans siste LP for RCA, Mosaikk, inneholdt den sangen hvor han best viste sin takknemlighet til inspiratoren Bob Dylan; «Bobby, You’re Not Allowed To Die». Mye av teksten var sydd sammen av strofer og titler hentet fra Dylans sanger. Arve Sigvaldsen var produsent på samtlige av Asas utgivelser på RCA-etiketten.

Tidlig på 70-tallet dro Krogtoft til Trondheim, hvor han tok høyskoleutdannelse i elektronikk og lydteknikk. Han spilte samtidig i forskjellige grupper, deriblant Cimarron, som han laget en LP med, og i 1975 kom soloplaten Brocade. Denne viste en mer innfløkt artist, med tekster som bar preg av Asas interesse for surrealisme. Produsent var Ola Johansen, mens Pete Knutsen var den bærende bjelken i backingbandet. Asa flyttet til Oslo i 1976. Han etterfulgte Jahn Teigen som vokalist i Popol Ace, og laget albumet Curly Sounds med dem i 1977. Deretter ble han fast lydtekniker i Talent Studio, hvor han jobbet som produsent og låtskriver for en rekke artister, deriblant Lillian Askeland. I Talent Studio ble han også kjent med Lars Børke, som han dannet duoen Lasa med. De laget to LP-er sammen før Krogtoft flyttet tilbake til Bodø i 1980. Hans første solo-LP laget i hjembyen fikk den treffende tittelen Snu pulken. Tittelkuttet var et kraftig oppgjør med hovedstaden. I 1983 trakk Asa seg tilbake fra musikken og tok seg jobb i Televerket. I 1990–91 tok han seg likevel tid til å være delaktig i en gjenforening av 1-2-6.

Utopia (RCA Victor, 1970)
August og våren (RCA Camden, 1970) samleplate
Mosaikk (RCA Victor, 1971)
Brocade (Talent, 1975)
Graveyard Paradise (Talent, 1982) samleplate m/1-2-6, Taboo, Asa, Lasa
Snu pulken! (Igloo, 1983)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten