Askeland, Lillian

Del artikkelen på:
                    |     Mer

''Countryjente'' (1978) var et gjennombrudd på LP-markedet for Lillian Askeland

«Efter deg» er en tidlig single fra Lillian Askeland

Countryartist, f. 01.08.1949 i Bergen. Askeland smykkes gjerne med tittelen Norges countrydronning. På sitt mest populære gikk det unna 150 000 plater og kassetter i året av serien Countryfest, hvor Askeland hadde en vesentlig rolle, og hun solgte som regel 30 000 enheter hver gang hun ga ut plate på egenhånd.

Lillian Askeland vant konkurransen Talent 65, og debuterte på plate to år senere med singlen «Du har ett sätt at kyssas, älskling», der hun symptomatisk nok for den norske popindustriens politikk på 60-tallet ble beordret til å synge på svensk. Tre år og flere singler senere slo hun tilbake som countrysanger på LP-en C & W, hvor hun under Arne Bendiksens ledelse tolket et amerikansk standard-repertoar. Platen ble også utgitt i Sverige med tittelen Country på mitt sätt, men da med svenske tekster. Lillian representerte Norge på musikkfestivaler i Tyskland, Polen og Brasil, og ble beste norske deltaker på den Skandinaviske western-festivalen i 1970. Hun ble også medlem av Country Snakes, noe som ble starten på et langt samarbeid med Ottar «Big Hand» Johansen.

På midten av 70-tallet var hun en av artistene som ble innlemmet i Vidar Lønn-Arnesens Vill vest-stall i NRK, hvor hun gikk under det treffende dekknavnet Lilly The Kid. Dette TV-programmet resulterte i første omgang i en plate med samme navn, og ble deretter videreført i serien Landhandler’n, som igjen førte til plateserien Countryfest, som kom i syv utgaver i årene 1976–81. Lillian deltok på dem alle. I tillegg var hun med på samleplaten Country Saloon i 1983 og diverse plater med Country Snakes.

Lillians plater på egenhånd viser en countryartist med stor spennvidde. Dette skyldes bl.a. at hun aldri har glemt popsangeren i seg, og at platene har hatt stor variasjon, som regel med mye materiale komponert spesielt for henne. Blant bidragsyterne har vært Benny Borg, Asa Krogtoft, Ottar Johansen og broren Johnny Askeland (som hun sang en duett med på albumet En sang som er min). Sangene hun har tolket i årenes løp, har vært hentet fra så forskjellige kilder som Dolly Parton og Norvald og Martha Eggum (foreldrene til den mer kjente Jan), og musikerne som har hjulpet henne spenner fra Popol Ace og medlemmer av Lava til Kari Stokke og Iver Kleive. Blant produsentene er Arne Bendiksen, Arve Sigvaldsen, Rolf Løvland og Nils Bjarne Kvam.

På plateomslag og opptredener har Lillian Askeland alltid fremstått som smilende blid. Det ingen visste, var at Lillian gjennom store deler av sin karriere slet med sceneskrekk som følge av polypper (utvekster) på stemmebåndet. Feil- og overbelastning av stemmen gjorde at hun til slutt måtte opereres i januar 1984. Hennes første plate etter operasjonen, Souvenirs, bar preg av lettelsen over å ha kommet tilbake til scenen uten hørbare forandringer i stemmen. Hun sang for første gang på nynorsk, og tolket bl.a. sanger av Paul Simon oversatt til norsk av Jan Eggum og Finn Kalvik. Platen var den første utgitt på eget selskap.

Til sitt 20-årsjubileum som artist i 1985 ga Lillian Askeland ut en single med to versjoner av «Only Love» – kjenningsmelodien som Vladimir Cosma laget til TV-serien Mistral’s Daughter, og som Nana Mouskouri har gjort verdenskjent. A-siden var den engelske versjonen, mens B-siden bar tittelen «20 år» med norsk tekst av Arve Sigvaldsen. Året etter spilte Sissel Kyrkjebø inn en annen norsk versjon av den samme melodien – under tittelen «Kjærlighet».

Lillian Askeland har benyttet flere band som backing i årenes løp, bl.a. Silver Stars, Country Team og Gruppesax. På albumet It Takes A Little Rain (1992) blåste hun nytt liv i navnet Country Snakes, men nå med helt andre medlemmer enn de som startet opp i 1970.

C & W (Country, 1970)
Country på mitt sätt (Amigo, 1971) svensk versjon av C & W
Countryjente (Talent, 1978)
Stalltips (Talent, 1979)
Vårt beste år (Talent, 1980)
Roses For Sale (RCA Victor, 1981)
Lillians beste (Talent, 1981) samleplate
Rett fra hjertet (Big Hand Records, 1982) m/Ottar Johansen
Lillian Askeland (Big Hand Records, 1983)
En sang som er min (Studio B., 1984)
Souvenirs (L.A. Records, 1984)
20 år (Mountain, 1985)
I’ll Be Faithful (Mariann, 1987)
It Takes A Little Rain (Lillian Askeland Music, 1992)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten