Bazar

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bazar kom i 1973 med ''Det er ikke så enkelt'', en av de første LP-ene fra det radikaliserte 70-tallet, og kanskje med et av de merkeligste plateomslagene.

Rockeband fra Oslo, dannet tidlig på 70-tallet av Rolf Aakervik (vokal, gitar). Første besetning besto av Aakervik, Per Vestaby (bass, munnspill), Ole Henrik Giørtz (trommer), Tormod Furuseth (orgel, piano) og Kåre Virud (gitar). Denne utgaven av Bazar laget LP-en Det er ikke så enkelt i 1973, produsert av Harald Are Lund og utgitt under gruppenavnet Rolf Aakervik & Bazar. Platen hadde et klart, politisk radikalt budskap, med tekster som bar preg av den aktuelle kampen mot EEC (med folkeavstemningen høsten 1972 friskt i minne) og USAs krigføring i Vietnam. Musikken var tydelig inspirert av vibrasjoner fra vest, med Kåre Viruds smakfulle gitarer som et bærende element. Aakervik var ans­varlig for nesten alt materialet – som selvsagt var på norsk.

Virud og Furuseth takket for seg og ble erstattet av Bent Patey (gitar, piano, fløyte, vokal). Jobben med låtskriving ble nå fordelt på flere medlemmer, og dette førte naturlig nok til at Drabantbyrock (1974) ble en mer variert LP enn forgjengeren. Arven fra Woodstock var mer fremtredende i musikken, mens det politiske fokuset i tekstene var rettet mot sosiale skjevheter i samfunnet. Sigurd Allern bidro med teksten til «Olav Ål» – en satire om en hushai i hovedstaden. Bazar ble oppløst etter to LP-er. Vestaby fortsatte i band som Veslefrikk, Can Can og Mercury Motors, og har etter hvert blitt en legendarisk figur i norsk rock. Virud, Patey og Giørtz har også gjort seg bemerket i en rekke andre sammenhenger.

Det er ikke så enkelt (Samspill, 1973)
Drabantbyrock (Mai, 1974)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
WEBMASTER
Skrevet 18.09.2009 23:10 av SE HER, EIERE AV DENNE SIDEN !!

Her er det absolutt noe feil med programmeringa av siden. Det skal ikke kunne gå an å legge igjen én bokstav som e-postadresse og få sendt inn kommentaren. Dere må få de som drifter siden til å legge inn riktig kode !!!

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten