Haugen, Arnt

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Arnt Haugen gikk nye veier på 80-tallet, ''Valse Galante'' (1986) er en tidstypisk, moderne innspilling i samarbeid med Nick Borgen

Fra 1971 til 1986 var Haugen arrangør og kapellmester i ''Husker du?'' i NRK. ''Vol III'' er en av hans kvartettinnspillinger fra denne perioden

Trekkspiller, 03.01.1928 – 26.06.1988, født i Jondalen i Buskerud, og bosatt på Kongsberg. En av sin tids fremste trekkspillere, med handels- og journalistutdannelse i tillegg til allsidig musikkbakgrunn. I 15 år var han i avisen Fremtiden, og 1955–62 redaktør av musikkbladet Rytme. I perioden 1972–74 var han redaktør av Trekkspill-Nytt. Fra 1970 var han yrkesmusiker, med omfattende engasjement i radio og TV. I alt var han frilansmusiker i NRK i over 40 år. Mange har kunnet glede seg over hans utallige radioprogrammer, enten det var presentasjoner av trekkspillere, trekkspillkomponister, gammeldanssendinger eller programserier som Oppfordring til dans, Under Paris himmel og radioutgaven av Husker du? på 1960-tallet. De fleste vil nok forbinde ham med TV-programmet Husker du?, der han var arrangør og kapellmester i 15 år. Programmet startet i 1971, og gikk i alt 71 ganger.

Musikkarrieren startet han som seksåring, da han fikk sitt første trekkspill. Etter krigen turnerte han landet rundt, og ble snart et kjent trekkspillnavn. I 1954 bekreftet han sin dyktighet som solist med Kringkastingsorkesteret i framførelsen av Pietro Deiros konsert i A-dur. Nærmere 1500 komposisjoner spilte han inn, og han rakk å være med på over 100 LP-plater. Sine første innspillinger på grammofon fikk han utgitt på 78-plater for HMV i 1948. Platedebuten var «Fest på sletta» og «På jonsokfest», den siste var hans egen komposisjon. Det ble ca. 30 78-plateutgivelser fordelt på flere grammofonselskaper på 1950-tallet, og det fortsatte med et 60-talls singler og EP-plater. Blant LP-platene kan nevnes Gamle takter i nye drakter (1965), utgivelsene fra Husker du-programmene, med Ivar Ruste som vokalist (utgitt på 1970-tallet), og Arnt Haugens kvartettinnspillinger fra samme tiår. I 1982 kom Hermani- melodier. På 1980-tallet gikk Haugen også nye musikalske veier. Bl.a. kom Arnt Haugens Reviderte i 1982, der han spilte inn kristelige melodier sammen med sin kvartett og Henning Sommerro. I 1986 kom Arnt Haugen – Valse Galante og en bukett andre Arnt Haugen-melodier i moderne drakt. Den siste representerer nytenkning innen trekkspillmusikken, der Haugen i samarbeid med Nick Borgen lot sine melodier få en tidstypisk orkestral innpakning, med anvendelse av strykere, blåsere, gitar, synthesizer, kor og moderne komp. Platen ble svært godt mottatt av hans tallrike tilhengerskare. I 1998 utga EMI Arnt Haugen – grammofonartist gjennom 40 år, vol 1 og vol 2, medfølgende en biografi skrevet av Thor-Rune Haugen.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten