Katho

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Tittelkuttet på ''Dagen er din'' (1977) med Katho ble en landeplage av dimensjoner, og også spilt inn av Vikingarna i Sverige. Fra venstre: Tore Halvorsen, Gunnar Engen, Steinar Kristiansen, Gard Christensen og Morten Nyhus.

Danseband fra Gjøvik, startet i 1973. Katho er mest kjent for slageren «Dagen er din», samt for sin første vokalist, Tore Halvorsen, som senere ble medlem av Ole Ivars. Gruppen satset på egenkomponert materiale, og mange av tekstene avspeilet et stort ønske om å spre humor og glede. Navnet Katho ble til ved at noen satte sammen forbokstavene til de fem medlemmene som startet bandet: Kjell, Arne, Tore, Henry og Olav. Allerede ved utgivelsen av den første LP-en var utskiftningene begynt, og da gruppens andre LP kom på markedet i 1975 var det bare Tore Halvorsen igjen av de fem som hadde gitt navn til Katho.

Platene til Katho var musikalsk varierte. Det spente fra 50-tallsrock til gammeldans, med sidesprang til svensktopper, 70-tallsfunk og selvsagt fengende dansemusikk. Tekstene var i starten ganske «freske», med både et og annet fy-ord og nærgående beskrivelser av det som kan skje på (og etter) en bygdedans, men fra og med album nummer tre ble språkbruken tonet ned. Tore Halvorsen skrev mange av sangene på gruppens to første LP-er, mens Steinar Kristiansen laget det meste av materialet fra og med Dagen er din (1977).

Og nettopp Dagen er din er den platen som gjorde at Katho ble mer enn et ordinært danseband. Albumet var det første av flere som ble innspilt i Trondheim med Rune Nordal som produsent, og tittelkuttet ble en landeplage av dimensjoner. Vibrasjonene kunne også merkes langt over svenskegrensen, der Vikingarna spilte inn sangen til et album sent på 80-tallet. Det ble flere favoritter og storselgere, og til sammen 14 plasseringer på Norsktoppen, men ingenting kunne måle seg med suksessen som Katho fikk med Dagen er din.

Etter et suksessrikt tiår med åtte LP-utgivelser, valgte Tore Halvorsen å trekke seg tilbake fra artistlivet i 1988. Han sluttet i Katho, men sa seg villig til å hjelpe Ole Ivars i en kort periode til de fant seg ny vokalist. Der ble han værende.

Mange musikere var innom Katho i årenes løp. De viktigste var Tore Halvorsen, Steinar Kristiansen, Gard «Dutte» Christensen, Alan Graves, Gunnar Engen, Morten Nyhus, Egil Forrorsveen og Finn Jacobsen. Katho ble fullstendig reorganisert i 1988, med ny besetning, nytt image og nytt materiale. Singlen «Sally»/«Hooked On Love» ble utgitt på etiketten Katho Productions, og et album ble påbegynt, men ikke fullført. Ved inngangen til 90-tallet var Katho historie.

Her kommer Katho (Nett Records, 1974)
Katho 2 – Venter på deg (RCA, 1975)
Dagen er din (Polydor, 1977)
Nærbilde (Polydor, 1978)
En dag av gangen (Polydor, 1980)
Natten kommer (Sheeba Records, 1981)
Godt å se deg igjen (AB Records, 1983)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten