Mods

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Mods' debutplate ''Revansj!'' (1981) inneholdt favoritter som «Tore Tang» og «Me to går alltid aleina»

Rockeband fra Stavanger som hadde sin storhetstid tidlig på 80-tallet i kjølvannet av Stavangerensemblet og ►Asfalt. Vokalist var ►Morten Abel Knutsen, som også var ansvarlig for det meste av gruppens materiale, bl.a. slagerne «Tore Tang» og «Me to går alltid aleina».

Mods hadde sitt utspring i dansebandet Catrix fra Rennesøy. Det ble dannet midt på 70-tallet, men etter noen år fikk bandet ny besetning med bl.a. noen medlemmer fra Stavanger. Morten Abel Knutsen var en av disse – han ble medlem etter å ha svart på en avisannonse. Det nye Catrix kom så langt som å delta under NM i rock i 1980 side om side med The Kids og Vazelina Bilopphøggers.

Frode Rønli fra Stavangerensemblet oppfordret bandet til å gi ut plate. Gruppen skiftet navn til Mods, og klarte å få kontrakt med Slagerfabrikken på etiketten Desperado. Besetningen var nå Morten Abel Knutsen (vokal), Helge Hummervoll (tangenter), Rune Bjaalid (gitar), Kurt Olsen (gitar), Torkild Viig (bass) og Leif Nilsen (trommer). Albumet Revansj! kom til rett tid – med rett musikk. Hakk i hæl med Stavangerensemblet og Asfalt kom det enda et friskt band fra Stavanger, men Mods var nummeret hardere enn de andre. De appellerte i enda sterkere grad til tenåringer, spesielt jenter, og det oppsto de reneste Beatles-tilstander på mange av konsertene. Olsen ble etterfulgt av Tor Øyvind Syvertsen (gitar) midtveis i 1981, og Bjaalid sluttet like etterpå. Mods fortsatte som kvintett.

Revansj! solgte 15 000 eksemplarer, mye på bakgrunn av allsangfavoritten «Tore Tang» – en låt om uteliggeren som alle kjenner men ingen bryr seg om. Oppfølgeren Amerika oppnådde bare halvparten av dette salget, og etter noen slitsomme turneer ble Mods oppløst på tampen av 1983. Året etter kom Knutsen og Viig sammen for å lage en engelskspråklig LP under navnet Mods. De hadde med seg Geir Samsonsen (gitar) og Craig Whitson (trommer). Platen ble gitt ut på eget selskap, og solgte lite. Medlemmene gikk hver til sitt, men noen av dem dukket snart opp i band som ►The September When og Leif & Kompisane.

Den voldsomme populariteten til The September When førte til fornyet interesse for Morten Abels «andre» band, Mods, og gruppens to første LP-er ble dermed gjenutgitt som en dobbel CD i 1990. Med i førsteopplaget fulgte det en bonus-CD med tidligere uutgitte kutt. Samlingen ble forsøkt stoppet av The September When, men det fullt lovlige produktet solgte til slutt 25 000 eksemplarer, et bevis på at musikken til Mods hadde tålt tidens tann.

Revansj! (Desperado, 1981)
Amerika (Desperado, 1982)
Time Machine (Eget, 1984)
Originaler (Sonet, 1990) dobbel CD med Revansj! og Amerika
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten