Trang Fødsel

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Trang Fødsels gjennombrudd kom med ''Hybel'' (1997), hvor sangen «Kursiv» ble en stor hit og nominert til årets låt til Spellemannprisen

Popgruppe dannet i Bergen i 1992, oppløst i 2000, gjenforent som trio i 2003. Trang Fødsel var ledende innenfor en stil som på 90-tallet ble definert som «studentrock», med sangene «Kursiv» og «Drømmedame» som de mest populære.

Trang Fødsel ble dannet som en duo av to lærerstudenter; Hans Petter Aaserud (vokal, akustisk gitar) fra Tønsberg og Jørund Fluge Samuelsen (vokal, fløyte) fra Notodden. Aaserud hadde erfaring fra heavyrock, mens Samuelsen var klassisk skolert. De begynte å opptre som akustisk duo på gater og i klubber. Året etter fikk de med seg bassisten Ole Amund Gjersvik (kjent fra jazzutgivelser og Lollipop). Etter å ha spilt et år som trio, lokket Gjersvik med seg ringreven Frank Jakobsen (trommer) inn i det nye bandet. John Vinge (tangenter) gjorde besetningen fulltallig i september 1995. Samme måned gikk bandet i studio med produsent Geir Luedy (fra Chocolate Overdose), og like før jul ga de ut CD-en Bare barnet på eget selskap. Platen ble distribuert i 1000 eksemplarer, de fleste i og rundt Bergen.

I løpet av 1996 tilbød flere plateselskaper kontrakt til det lille bandet. Til slutt var det Norsk Plateproduksjon som fikk Trang Fødsel i stallen sin, og sammen med produsent Yngve Leidulv Sætre gikk gruppen i studio i desember 1996. Mange av sangene fra Bare barnet ble spilt inn på nytt til Hybel, bl.a. «Kursiv». Den nye versjonen ble en radiofavoritt våren 1997, sammen med «Hippie» og «Livet er helt ålreit». Hybel solgte til slutt 65 000 eksemplarer, og «Kursiv» ble nominert til Spellemannprisen i kategorien årets låt. Samtidig som Hybel ble gitt ut i mars 1997 – og suksessen begynte – valgte Jakobsen å slutte i bandet av familiære grunner. Ny trommeslager ble Tord Riiser.

Truls Birkeland var produsent for oppfølgeren Feber, utgitt i juli 1998. Singlen «Drømmedame» ble utgitt som en forsmak, og selv om feberen ikke var like høy som for «Kursiv» og Hybel, solgte det nye albumet godt. Sommeren 1999 dro gruppen til en hytte på Sørlandet, hvor albumet Damp ble innspilt med Sætre tilbake som produsent. Damp ble imidlertid mottatt med lunken interesse fra publikum, og ikke lenge etter ble Trang Fødsel oppløst.

Samuelsen fortsatte som dirigent for kor, og komponerte også kirkemusikk og et rekviem. Gjers­vik fikk mer tid til å dyrke sin lidenskap for tango, og fortsatte med soloutgivelser som jazzartist. Han
har gitt ut A Voice From The Past (1990), Appasionata Criminelle (1992), Alone In The Crowd (1993), Around The Fountain (1995), Milonga Triste (1998) og Combo Tango ( 2002), og har fra 1990 drevet eget studio.

Vinge hadde allerede startet et samarbeid med Odd Nordstoga i gruppen Something Odd, og fortsatte dette samtidig som han spilte med sitt eget ensemble, Absolutt Relativt. Elleve år etter at de hadde møtt hverandre på lærerhøyskolen i Bergen, kom Aaserud og Samuelsen sammen igjen i 2003. De kontaktet Gjersvik, og fra høsten 2003 av var den opprinnelige trioutgaven av Trang Fødsel tilbake igjen i konsertlokaler landet over.

Bare barnet (Kursiv Plater, 1995)
Hybel (Norsk Plateproduksjon, 1997)
Feber (Norsk Plateproduksjon, 1998)
Damp (Norsk Plateproduksjon, 1999)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten