Aagaard, Cecil

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Cecil Aagaard ble kalt «The Biggist Thing In Swing»

Orkesterleder, sanger og jazzmusiker (trekkspill, trommer), 18.09.1916–19.12.1984, født i Larvik. Den musikalske karrieren startet med Funny Fellows i Larvik på 1930-tallet. Aagaard ble yrkesmusiker i Oslo i 1936. I Oslo sang han på Kaba Bar med legendariske Funny Boys, og ble etter hvert også å høre i radio. Da Fats Waller hadde konsert i Oslo i 1938, sang han sammen med Aagaard, og da Jimmy Lunchford hørte ham på Kaba Bar ville han ha ham med til USA. Mangel på arbeidstillatelse stoppet det. I stedet ble det opptredener med bl.a. Freddy Valier og med Kai Ewans i København i 1938–39. Cecil Aagaard & his Swingsters opptrådde i Oslo i 1939–40. Karrieren fortsatte sammen med kjente musikere som Arne Hülphers, Gösta Turner og Leo Mathisen. Han var også solist i Svend Asmussens swingband. Under krigen drev Aagaard eget artistbyrå, Skandia. Han fortsatte en internasjonal karriere etter krigen, med musikere som Rowland Greenberg og Arne Astrup, og spilte i Milano med Jubilee Dixieland Band i 1952. Han hadde engasjement rundt i Skandinavia, Tyskland og Italia, i tillegg til turnévirksomhet og engasjementer rundt omkring i Norge.

Cecil Aagaard & his Swingsters er et band med god klang i norsk jazzhistorie, og Aagaard, som ble kalt «The Biggist Thing In Swing», var en showmann med stor appell til publikum. Han var selvlært, og ble inspirert av musikere som Fats Waller og Leo Watson, og orkestre som Fletcher Henderson, Duke Ellington og Jimmy Lunchford. Cecil Aagaard & his Swingsters gjorde åtte plateinnspillinger for Odeon i 1940, og i 1941 med Thore Jederby mfl., også for Odeon. Blant innspillingene kan nevnes «Baby Won’t You Please Come Home», «Nagasaki» og «My Bonnie Is Over The Ocean». «Nagasaki» er gjenutgitt på Jazz And Hot Dance In Norway 1920–1946. I CD-serien Jazz, Hot & Swing: Jazz In Norway, Vol 1–2 finnes også Cecil Aagaard-innspillingen «Nagasaki» og privatopptak med Aagaard og hans Swingsters: «Honeysuckle Rose». Fra 50-tallet finnes det innspillinger med Cecil Aagaards orkester for plateselskapet Philips – innspillinger som ikke har jazzinteresse. Aagaard opptrådte også sporadisk i de senere årene av livet, og drev fotoforretning i Oslo.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten