- Fjern moms på plater nå!

INNLEGG: - I disse tider med sterk nedgang i platesalg og et prisnivå som er det samme som for 20 år siden, er det på høy tid å fjerne momsen, skriver musiker og låtskriver Henning Kvitnes i dette innlegget. Han mener Staten sitter igjen med en større gevinst per solgte plate enn artistene, og at musikkbransken må kunne kreve at deres kulturinnsats blir likestilt med bokbransjen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Henning Kvitnes_2 2006 (Raymond Mosken)

Av Henning Kvitnes, musiker og låtskriver

I disse tider med sterk nedgang i platesalg og et prisnivå som er det samme som for 20 år siden, er det på høy tid å fjerne momsen.

I dag sitter Staten igjen med større gevinst pr. solgte plate enn artistene og låtskriverene til sammen!

Dekningsbidraget, dvs. de inntektene man har igjen etter at alle faste kostnader pr. plate er trukket ifra, er i kroner og øre det samme som for 20 år siden.

Dekningsbidraget er den inntekten som skal betale alle investeringer til innspilling, studiomusikere, cover, video, markedsføring, lønninger etc., samt forhåpentligvis også gi artistene en skarve royalty hvis salget går bra.

Bokbransjen betaler ikke moms, og royalty til forfattere er i kroner og øre nesten 3-gangen av platebransjen. De har også mye lavere investeringskostnader.

Et annet problem er at man kan ikke kombinere musikk og litteratur i produktsammenheng, da det er moms på musikk og ikke på litteratur. En sangbok med vedlagt CD er i utgangspunktet et produkt som ikke er ønsket av salgsleddene på grunn av denne problematikken. Man kan heller ikke bruke musikk for å dramatisere lydbøker på samme måte som film. Her ligger det et nytt marked som ikke kan tas i bruk med dagens moms-regler.

Det optimale vil være å innføre en lav kulturmoms på bøker, plater og nedlastnings-filer av disse. I Sverige er denne visstnok på 6 %. Da får man full fradragsrett på betalt moms på investeringer, markedsføring etc., og kan øke dekningsbidraget med ca. 15%. Mer til artistene og de som investerer i et vanskelig marked. På nedlastingsiden vil dette også gjøre norske nettsteder konkurransedyktige ovenfor utenlandske, og styrke norske utgivelser.

Vi som har vårt arbeid i musikkbransjen ønsker ikke primært å være avhengige av offentlig støtte og nådegaver, men å kunne leve av eget arbeid. Derfor må vi kunne kreve at vår kulturinnsats likestilles med bokbransjen.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
HELT ENIG
Skrevet 07.01.2009 15:37 av Jan Stefan Bengtsson

og i tillegg er det moms på noter, som i produksjonkostnader langt overgår bøker. I tillegg er det nisje produkt i et lite land.
I Sverige er det helt korrekt 6% MVA på disse produkter, Tyskland 7% og England 0% bare for å ta noen. I tillegg er kjøperen ofte foreninger og lag som lever på statsstøtte og frivillig kontingent fra medlemmer av beskatta penger.
Utgivere av noter har heller ikke noen særlig støtte ordninger å øse av.

Svar på kommentar

 
 
KJEMPEBRA FORSLAG!
Skrevet 09.01.2009 08:53 av Christian Welde

Er helt enig med Kvitnes på dette!

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Siste om bransjen

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten