- Dette kan ikke stemme

Marte Thorsby i IFPI tviler på at resultatene i BIs undersøkelse om nordmenns musikkvaner kan være riktige.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Marte Thorsby, IFPI, 2004 (foto: Grette.no)

Av Carl Kristian Johansen

Handelshøyskolen BIs konsumundersøkelse om musikk, som ble offentliggjort denne uken, har fått stor oppmerksomhet her hjemme. Undersøkelsen refereres også til i utenlandske medier, og en troverdig avis som engelske The Guardian har slått opp resultatene fra undersøkelsen. Det samme har London Daily News og Music Week.

Selv om BI-undersøkelsen ikke skiller mellom lovlig og ulovlig gratisnedlasting kan det tyde på at fildelerne er platebransjens beste kunder.

Dette funnet stiller Marte Thorsby, direktør i IFPI norsk platebransje, seg kritisk til. Thorsby sier til Ballade at hun bare har sett pressemeldingen fra undersøkelsen og derfor ikke har hatt anledning til å gå dypere inn i tallene.

- Jeg ser at dette ikke kan stemme. Platesalget går ned mellom 11 % og 13 % årlig, samtidig som fildelingen øker. Her er det ikke sammenheng, sier Thorsby.

Thorsby og IFPI jobber ut fra det er fildelingen som er hovedårsaken til nedgang i platesalget.

- Ulovlig fildeling er gratis, lett tilgjengelig og det kan gjøres uten risiko. Derfor er det lett å velge, sier Thorsby.

En samlet bransje reagerte svært positivt på dommen mot The Pirate Bay forrige fredag. Men det er få, selv i bransjen, som tror dommen vil betyr store forandringer. Thorsby sier at det er for tidlig å si noe om konsekvensen kan bli et høyere platesalg eller ikke.

Hun mener at de store endringene først vil komme i kombinasjon med tiltak fra myndighetene. IFPI, i samarbeid med film- og videobransjen, ønsker at netteleverandører som Telenor skal stenge adgangen for sine abonnenter til fildelingstjenester som The Pirate Bay.

Det har vært snakket om søksmål som ligner på det man har sett i Danmark, men i følge Thorsby betyr ikke dommen mot The Pirate Bay et klarsignal til å gå rettens vei for å tvinge nettleverandørene til å stenge adgangen til fildelingstjenestene.

- Men vi kommer ikke i hvert fall ikke å stoppe arbeidet med å få til et samarbeid med nettleverandørene, sier Thorsby, som mener at de store endringene til fordel for platebransjen først vil komme med tiltak fra myndighetene.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
ELLER..
Skrevet 23.04.2009 19:47 av tor frøseth

eller linke Shostakovish til Schnittke,( eller omv. ) har lest at hans 8. kvartett er en A - bombe. DET - høres interessant ut.. comment OVER.,,

Svar på kommentar

 
 
NIELSEN SOUNDSCAN
Skrevet 26.04.2009 10:24 av ketil

Ifølge nielsen soundscan var 2008 det beste året for musikksalg noensinne. Dette er i USA, bare for å ha sagt det. Det kan selvsagt se anderledes ut. Grunnen er rett og slett at når man legger de lovlige nedlastingen oppå nedgangen i cd-salg, så ender man opp med en økning i antall solgte enheter på 10 prosent. Jeg skjønner at dette er frustrerende for platebransjen, som har mye dårlige inntjening på digitale salg (?), men kanskje tiden er inne for å finne nye måter å drive butikken på? Hvis investeringene i artister er så store at de opprettholder prisnivået i dag er det på tide å legge om virksomheten. Et album kan fint koste 30 kr og gi en pen slant til artisten.

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om bransjen

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten