Livet etter by:Larm

De mange regionale bransjetreffene som nå vokser frem kan være et signal om at by:Larm gjør noe feil, og at festivalen etter hvert får noen konkurrenter, sier sjef for Buktafestivalen i Tromsø.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

- By:Larm var veldig bra rundt årtusenskiftet. Da gav festivalen et boost til musikkmiljøene i byene den ble arrangert. I Tromsø snakker man fortsatt om hvordan det var under by:Larm, med omsetningsrekorder og fulle hus, sier Robert Dyrnes, sjef for Buktafestivalen i Tromsø.

Sist by:Larm var i Tromsø var i 2006. Fra og med 2008 har festivalen slått seg til ro i Oslo. Dyrnes mener det kan være positivt å samle bransjen der, men samtidig:

- Musikknorge har nok mistet noen dimensjoner. Det hører jeg mange kommentarer på rundt omkring, at by:Larm ikke lenger er så opptatt av å trekke frem det nye, men heller vil vise frem det beste. Det er vanskeligere for nord-norske band å nå frem i dag, og bransjen har blitt mer sentralisert igjen.


Les saken: Ballade arrangerer debatt om by:Larm


Regionale avarter
Da Stavanger ikke fikk festivalen i 2008, startet de arrangementet Nordic Music Week som en erstatning. Rundt om i landet dukker det nå opp lignende arrangementer. Tromsø Sound City debuterer i april. I Kristiansand planlegger sørlandets kompetansesenter for rytmisk musikk, SØRF, bransjetreff til høsten. Trondheim Calling gikk av stabelen i slutten av januar. Og BRAK lager et bransjetreff i Eid i september.

- Så by:Larm-mangelen har satt i gang en prosess?

- Det var ikke tanker om dette før by:Larm slo seg til ro i Oslo. Etter det har det begynt å komme slike arrangementer, og det vil garantert komme flere, sier Jørgen Skauge i BRAK.

- Gråter du deg i søvn hver kveld?

- Nei, jeg gjør jo ikke det. Men samtidig, hadde by:Larm sagt at de ville til Bergen igjen, hadde vi stått der med åpne armer. Det tror jeg ikke er aktuelt. Bergen vil greie seg uten problemer, men by:Larm er fortsatt viktig å være tilstede på.


Mulighet for ytterlige tiltak
Kjetil Nordhus i SØRF sier han har vent seg til at by:Larm kommer til å forbli i Oslo.

- Det er ikke mye som tyder på noe annet, men jeg ser muligheten for ytterligere tiltak regionalt. For oss som jobber lokalt, regional og nasjonalt er ikke by:Larm lenger det eneste som skjer.

- Hva har det å si for Kristiansand at by:Larm ikke kommer igjen?

- Kristiansand hadde by:Larm i 2002, og det var en erfaring som var litt både óg. Det diskuteres fremdeles om byen var klar i 2002. Det var som å få OL, de fleste byene måtte ta grep på infrastrukturen for å få plass. Jeg velger å se på by:Larm i Oslo som både en mulighet for bransjen på Sørlandet til å reise et sted sammen, og en mulighet til å gjøre våre egne ting.


Viktig å være forberedt
Slik ser en på det i Stavanger også. “Erstatningsfestivalen” Nordic Music Week har ikke blitt helt det arrangementet en hadde håpet. Men regionens bransjeaktører har funnet at by:Larm i Oslo kan fungere regionalt også, hvis man bare er forberedt nok.

- Å ha en omreisende by:Larm-festival vil nok styrke de regionale miljøene og ha en positiv effekt innad i det norske musikkmiljøet. Men slik by:Larm fungerer nå, gir det norsk musikk en sjanse til å skinne utover. Jeg mener at det er et bra alternativ, og at det er opp til hver enkelt å bruke den arenaen for det den er verdt, sier Stein Bjelland i det Stavangerbaserte managementbyrået Great Moments.

Han mener det er viktig å stille godt forberedt til by:Larm.

- De fleste norske bandene og endel bransjefolk som drar til by:Larm har ikke forberedt seg godt nok, og får derfor lite ut av det. En god forberedelse er å ta initativ til møter, komme på seminarer, ha klar en informasjonspakke med bilder og bio, slike ting. Stavangermiljøet har klart å fokusere på å stå sammen som miljø, og har en klar idé om hva vil ønsker å få til under festivalen, både internt og eksternt.

- Dere gjør det til en regional festival selv om den er i Oslo?

- Ja, i alle fall for bransjen. Vi kan jo ikke styre hvilke band som blir med, det er opp til bookingen i Oslo. by:Larms jobb med internasjonalisering er bra, men utfordringen for dem nå er å være flinke nok til å få med seg band og artister fra hele landet.


- by:Larm fyller ikke behovet lenger
I Tromsø vil Dyrnes gjerne påpeke at han ikke nødvendigvis ønsker å kritisere by:Larm.

- Jeg konstaterer bare at ting har forandret seg. Nå velger jeg selv hva jeg vil få ut av festivalen - det er lenge siden by:Larm satte agendaen. Det kan hende at det er en litt romantisk idé, dette med at by:Larm skal reise rundt. Det gikk jo ikke så bra sånn økonomisk. At regionale arrangementer nå vokser frem flere steder, er noe by:Larm får tolke slik de selv vil, men det er sånn at musikkmiljøene i Norge etter hvert tar ansvar selv. Det kan være et signal om at by:Larm gjør noe feil, og ikke fyller det behovet de gjorde tidligere - og at de etter hvert får noen konkurrenter.

Debatten om by:Larm fortsetter på Internasjonalen

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om bransjen

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten