Usikre penger - uansett

INNLEGG: Det er ikke mulig å spore alle kulturfeltets inntekter fra tippemidlene, skriver Per Tøien, kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Teksten er svar på Anders Hovinds innlegg Mindre sikre penger

Mitt innlegg som forsøk på å avklare noen sider ved fordelingsmodellen for spillemidler, var sikkert ordrikt. Men det var et forsøk på å være saklig, ryddig og ordentlig. Jeg synes debatten skal tilstrebe å være det. Derfor karakteriserer jeg ikke motargumenter eller motdebattanter. Det vil i alle fall jeg fortsette med.

Jeg har stor respekt for at andre ser denne saken annerledes enn meg og aksepterer uenigheten. Det ville vært fint om debatten slapp unna at noen blir tillagt motiver som "forsøk på tåkelegging", karakteristikker av argumenter som tøvete osv.


Ikke sporbare penger
Hanne Giørtz i Kulturdepartementet har muligens rett i at overskuddet til kulturformål fra Norsk Tipping går til nettopp det. Men det vet vi faktisk ikke. Sammen med blant andre Magnar Bergo, flere andre fra kulturfeltet og fra humanitære organisasjoner har jeg sittet i en arbeidsgruppe fra Frivillighet Norge. Gruppen søkte blant annet å finne fram til hvordan den delen av kulturens andel av spillemidlene som går som inntekt til staten, faktisk benyttes.


Les Giørtz' utsagn her: Kulturlivet mobiliserer


Faktum er at disse pengene ikke er sporbare, og det var grunnen til at gruppen forsøkte å få til enighet om et spillemiddelregnskap. Dette faktum trenger ikke jeg forsvare, det er tilstrekkelig at Anders Hovind sjekker med Musikkrådet, Norsk Teaterråd, LNU, Røde Kors eller andre som satt i gruppa.


De totale rammevilkårene
Jeg er en flittig gruppearbeider, og har også jobbet blant annet sammen med Musikkorpsforbundet med å forsøke å øke bevisstheten om Grasrotandelen og Norsk Tippings virksomhet i kulturfeltet. Det er godt mulig jeg tar feil i at det er lavere bevissthet om at det er spillemidler som finansierer virksomheten på kultursiden enn på idrettssiden, men i så fall er jeg ikke alene om å mene det. Vet virkelig skuespillerne på Nationaltheatret at de er delfinansiert av spillemidlene og argumenterer for å bevare enerettsmodellen på grunn av det?

Viktigere er det at jeg ikke noe sted brukte det som argument for at idretten fortjener pengene mer enn kultur, kun som en beskrivelse av det tette forholdet mellom Norsk Tipping og idretten.

Idrettens hovedanliggende er de totale rammevilkårene. Vi har faktisk politikk på å søke om at kostnadskrevende idrettsanlegg skal finansieres over statsbudsjettet. Vi har ikke fått gjennomslag for å få penger til anlegg den veien - nettopp fordi ordningen med spillemidler til det formålet eksisterer.


To viktige momenter
Det er to andre momenter som er viktige for å begrunne at idretten finansieres over spillemidlene. Det ene er som nevnt over, at ordningen med finansiering av idrettsanlegg er knyttet til spillemidlene. Det finnes ingen annen, tilsvarende ordning om finansiering fra statlig hold.

Det andre er at vi mener det er uhyre viktig at overskuddet fra spillmonopolet ikke går som inntekt til statskassen - uavhengig av formål - men til oppgaver som finansieres utenfor statsbudsjettet. I England er det ved lov bestemt at spillemidlene ikke er "funds from the Exchequer". Vi tror det er et langsiktig, viktig bidrag for å opprettholde enerettsmodellen at hele overskuddet går til humanitære og frivillige formål og organisasjoner.


Forutsigbarhet?
Så til forutsigbarhet eller ikke. Det har lenge vært krefter også innen idretten som gjerne vil på statsbudsjettet. Det hersker betydelig usikkerhet rundt både overskuddsutvikling i Norsk Tipping og EUs spillpolitikk. Både i Frankrike og i Danmark har man nå etablert lisensordninger som avvikler monopolsituasjonen. Samtidig sliter man i Norge med å demme opp for internasjonale spillselskap som opererer fra andre land, direkte mot det norske markedet.

I Sverige valgte idrettsbevegelsen ikke lenger å bli finansiert over spillemidler, men over statsbudsjettet - og tjente på det. Men det er helt riktig at både idrettsting og ledermøter har vedtatt støtte til den norske spillpolitikken og jobber hardt for å bevare den. Vi har aldri fått en eneste krone over statsbudsjettet til idrettsformål, og er bekvemme med å bli finansiert fra Hamar. Når da også alle ordinære idrettsanlegg er avhengig av den samme ordningen, er det klart at idretten ønsker det opprettholdt og styrket.


Les også: - Fratar kulturen forutsigbarhet


Ikke ute etter kulturens penger
Men som viktig, etterlatt inntrykk - igjen - står at idretten ikke er ute etter kulturens penger. Vi tror på egenverdien av kultur, like mye som vi tror på egenverdien av idrett. Det er Arbeiderpartiets forslag vi støtter, fordi vi ser det vil gagne idretten - og fordi kulturministeren garanterer at landsmøtet ikke vil redusere i kulturbudsjettet.

Om fremtidige Storting ønsker å redusere støtten til kultur eller idrett, klarer de nok det uavhengig av hvordan disse områdene er finansiert. Idretten er muligens naiv, men vi ser fortsatt dette som vinn/vinn-situasjon der man får en styrking av finansieringen av lokale kulturtiltak over departementet, et garantert opprettholdt kulturbudsjett og en videreføring av Kulturløftet - og en meget kjærkommen støtte til en finansieringsordning for bygging av idrettsanlegg som i dag er svært mangelfull.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
SVAR TIL PER TØIEN, DEL 1
Skrevet 09.04.2011 19:36 av Magnar Bergo

Gode Per Tøien.

Takker for saklige og gode innlegg på idrettens vegne. Sett fra idrettens synsvinkel følger jeg din argumentasjon, men jeg regner med at du har forståelse for at jeg har andre vurderinger med mine kulturpolitiske øyne.

Usikkerheten med fremtidige inntekter er tilstede både når det gjelder tippemidler og over kulturbudsjettet. Det er vi enige om.

Det er uheldig at stor del av kulturens andel av tippemidlene fases inn og utdeles via kulturbudsjettet. Det er vi enige om. Ikke minst med tanke på å begrunne Spillmonopolet/Norsk Tipping. Der er jo vi helt på linje.

Du argumenterer for at idretten bør få mesteparten av disse pengene.(630 mill slik overskuddet i NT er budsjettert). Vi fra kulturens frivillighetsdel ønsker at disse pengene går til kultursektoren. Idretten snakker om etterslep, og det er ingen grunn til å trekke i tvil disse behovene/beregningene. Vi mener kulturlivet har sine etterslep på samme vis. Det er for eksempel enormt behov for opprusting og nye bygg for korps, kor, rockeband ,dans ,teater og annen kulturvirksomhet. For ikke å snakke om mangel på kvalifiserte dirigenter og andre instruktører (lønn till dirigenter/instruktører,og utdanning av slike).

Vi roper muligens ikke like høyt som idretten, men det betyr ikke at behovene er der. Dette jobber vi selvfølgelig med å synliggjøre for politikere i alle partier.

Svar på kommentar

 
 
SVAR TIL PER TØIEN, DEL 2
Skrevet 09.04.2011 19:36 av Magnar Bergo

Vi lager ikke bråk, eller er ute etter bråk. Vi har ikke fremmet noen forslag som berører andre. Kulturlivet er fornøyde og glade for Kulturløftet. For oss er finansieringsgrunnlaget/modellen en del av dette. Vårt ønske er enkelt: Vi ønsker å ha den finansieringsformen vi har i dag. Det er vel ikke spesielt aggressivt? Så har vi sett at noen mener vi ikke kan regne, ikke forstår, eller skjønner vårt eget beste. Det er selvfølgelig mulig, men det må vi nesten få bestemme selv. Slik vi selvfølgelig mener idretten må få gjøre på sine vegne.

Vi har sett at finansieringsmodellen har fungert godt for kulturlivet. Uten å blande oss inn i idrettens forhold mener vi at dette bør fungere for idretten også. Du sier jo selv at Spillmidler er usikre i framtida… Vi ønsker altså idretten goder som vi har selv. Vi mener det ikke er noen spesiell saklig grunn til at idrett og kultur skal finansieres på forskjellig vis. Jeg veit at det ikke er tradisjon osv, men ser at det blir gjort slik i andre land. Til syvende og sist er det snakk om politisk vilje, og DEN synes jo å være godt tilstede både for idrett og kultur i disse tider.

Kampen om kroner til gode formål har vi hatt i alle år. Den kampen vil fortsette.

Vi erkjenner at idretten har vært flinkere lobbyister enn oss i mange år, - dere er sterke, synlige og godt organisert. Kulturlivet har mye å lære, men jeg synes aktiviteten siste uka viser at vi er lærenemme og kommer oss!

Med ønske om gode tider fremover, både for idrett og kultur.
Hilsen Magnar Bergo, Norsk musikkråd

Svaret i sin helhet kan leses på www.musikk.no

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om politikk & debatt

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten