Linda Dyrnes
Foto: Eivind Kaasin

- En veldig positiv omlegging

Omleggingen av Rikskonsertene kan bli bra for folkemusikken, mener FolkOrg.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Etter en lang runde diskusjoner og utredninger har Kulturdepartementet besluttet å gjøre betydelige endringer i Rikskonsertenes offentlige konserter.

- For Folkemusikk- og Folkedansorganisasjonen (FolkOrg) er dette en veldig positiv omlegging. Endringene vil spre konsertene til mindre scener og mindre steder, noe som passer oss bra, ettersom mange av konsertene våre er i mindre format. Rikskonsertene har i det siste ikke hatt mange folkemusikkkonserter, men nå kan vi kanskje få flere av det, sier Linda Dyrnes, daglig leder i FolkOrg.

FolkOrg er en av organisasjonene som er med i Samstemt!, som har kommet med innspill under den seneste gjennomgangen av Rikskonsertene.


Må bli flinkere
Midler skal flyttes fra Rikskonsertenes offentlige konserter til arrangør- og musikerstøtteordningen.

- Det er vi positive til. Samtidig har vi nå en utfordring med å gjøre våre arrangører flinkere til å søke om støtte.

- MFO og Kulturhusene er lite begeistret for omleggingen. Skjønner du deres bekymring?

- Jeg ser at Kulturhusene kan få merke dette. Deres posisjon endres, de går fra å få konserter sendt rundt til seg, til å måtte være mer på offensiven og søke om støtte til ulike prosjekter. MFO frykter for musikernes inntekter - vi i FolkOrg forutsetter selvsagt at omleggingen ivaretar vilkårene for musikerene.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
Linda Dyrnes

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

7 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
TIL ORIENTERING: RIKSKONSERTENES FOLKEMUSIKKPRODUKSJONER FRA 2008-2011
Skrevet 12.05.2011 13:59 av Informasjonsavdelingen til Rikskonsertene

2011:
Åresong
Kim André Rysstad
Skaidi (samisk/jazz)
Meistermøte; Sondre Bratland, Sigmund Groven og Iver Kleive

2010:
Meistermøte; Sondre Bratland, Sigmund Groven og Iver Kleive
Gjermund Larsen trio med venner

2009:
Andvake av Jon Fosse
Ein Visefugg
Tjære være treklang

2008:
Bruvoll/Halvorsen
Elias og Veronica Akselsen
Nobody’s Jig

Svar på kommentar

 
 
HRMPF
Skrevet 12.05.2011 15:23 av simon

Hvis dette er det eneste en så stor organisasjon presterte innenfor det feltet, er jeg ikke veldig imponert, dessverre!

Svar på kommentar

 
 
PEDAGOGISK PROBLEM
Skrevet 12.05.2011 15:38 av simon

Det pedagogiske problemet til Rikskonsertene kan utleses fra denne nettsiden:

http://www.kulturrad.no/tildelinger/musikk/arrangorstotten/2010/

Den diversiteten og frodigheten som dette dokument fra Kulturrådet tyder på gjenspeiles ikke i Rikskonsertenes - selvfølgelig mye proffere - årsmeldinger og programmer. Politikerne ser hvor mye de har fått igjen for 12 millioner (tror jeg det var i 2010) og sammenligner med Rikskonsertenes ene budsjettpost... Og da er de tre folkemusikkturnéprogrammene dessverre ikke mye å komme med, selv om de var proffe og ble gjentatt flere steder. Det var simpelthen ikke godt nok.

Svar på kommentar

 
 
TRO, HÅP OG KJÆRLIGHET, FOLKORG? S
Skrevet 13.05.2011 08:29 av Anders Eriksson

"Jeg ser at kulturhusene kan få merke dette. Deres posisjon endres, de går fra å få konserter sendt rundt til seg, til å måtte være mer på offensiven og søke om støtte til ulike prosjekter" uttaler Linda Dyrnes i FolkOrg. Jeg er svært usikker på om landets kulturhus nå vil gå sammen gruppevis om å søke støtte til å produsere turneer med nye spennende folkemusikkgrupper. FolkOrg forutsetter også at "omleggingen ivaretar vilkårene for musikerene". Vel, jeg tror det blir enda fler søknader å skrive, og enda flere prosjekter å administrere ved siden av det å jobbe med det kunstneriske innholdet. Neste skritt må bli å etablere en god støtteordning øremerket tilskudd til produksjon og formidling av frilansproduksjoner.

Svar på kommentar

 
 
PRESISERING:
Skrevet 13.05.2011 12:31 av Informasjonsavdelingen til Rikskonsertene

La oss presisere at disse folkemusikk-turneene genererte 132 offentlige konserter til små og store kulturhus i samtlige av landets fylker i perioden 2008-2011. Da er ikke lanseringsprogrammet for unge folkemusikere (INTRO-folk), samt skolekonsert- og utenlandsturneene i denne sjangeren medregnet.

Rikskonsertenes offentlig konsertvirksomhet skal ivareta alle musikalske sjangre. Folkemusikktilbudet må sees i sammenheng med det totale konserttilbudet.

Svar på kommentar

 
 
MEN ALLIKEVEL...
Skrevet 13.05.2011 15:26 av simon

Men allikevel, det er da 34 konserter per år. I en middels stor by på Østlandet ble det i samme tidsrom delt ut ca 200.000 i støtte fra arrangørsstøtteordningen til en lokal, halvproff organisasjon, dette ga over 25 konserter. Selvfølgelig ble det da tatt mange snarveier som aldri ville blitt akseptert i Rikskonsertene, eller en annen helproff organisasjon. men musikerne var i mange tilfeller de samme, det var helproffe artister.

En annen side av saken er at kulturen her ofte settes i bås med idretten, se tippenøkkelstriden for noen uker siden. Og den dugnadsbaserte innsatsen som fører til idrettsarrangementer rundt i hele landet er noe som regjeringen kanskje forventer skal oppstå her også? Ikke svart/hvitt dette her, fordi dette er jo også et gode, hvis man sprer engasjementet rundt til mange. Store festivaler ville være vanskelige uten dugnadsinnsats. Men jeg er selv proff utdannet musiker, og er livredd en utvikling som fører til oppsmuldring av tariffavtaler og betalingsmoral rundt konsertvirksomhet.

Nå henger mye på musikerne selv - tar de ballen? Styret har nemlig nå sparket lagledelsen, og gitt gutta (og jentene) på banen sjølråderett. For å kjøre en dum idrettslignelse.

Svar på kommentar

 
 
STØTTEORDNINGER FINNES
Skrevet 13.05.2011 15:26 av nilo

Støtteordninger for frilansprosjekter finnes:
http://www.kulturrad.no/fagomrader/musikk/arrangorstotte/
http://www.kulturrad.no/fagomrader/musikk/andremusikktiltak-prosjektstot/
http://www.kulturrad.no/fagomrader/musikk/musikerstotte/

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om politikk & debatt

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten