Frivillige på Øyafestivalen 2010.
Foto: Oyafestivalen.com

- Mange vil legge inn årene

Arbeidsgiveravgift for frivillig arbeid kan drepe musikklivet i Norge, mener festivalsjef.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

I følge skattereglene skal festivaler betale arbeidsgiveravgift for goder og ytelser gitt til frivillige, så sant verdien overskrider 1000 kroner. Da må også de frivillige skatte av verdiene de har mottatt.

- For arrangørene gjelder de vanlige arbeidsgiverplikter som plikt til å gjennomføre forskuddstrekk, sende inn lønns- og trekkoppgaver og betale arbeidsgiveravgift, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten til Ballade.


Les hele saken her: Frivillige må betale skatt


Det vil bety kroken på døra for mange norske festivaler, mener Frode Nakken, festivalsjef for Raumarock.

- Det kan ikke være riktig å ha det slik, selv om det kanskje er riktig ifølge loven. Hvis skattemyndighetene slår hardt ned på festivaler som ikke betaler arbeidsgiveravgift, kommer det til å drepe frivilligheten og musikklivet i Norge. Mange vil legge inn årene, fordi det vil bli for kostbart, sier Nakken.


- Skal skatte av det
Han mener grensen på 1000 kroner er “ingenting”.

- De fleste festivaler har det slik at man jobber én eller to dager, og får festivalpass for to dager som gjenytelse. Det er verdt langt over 1000 kroner med en gang hos de aller fleste.

Daglig leder i Norsk Rockforbund (NRF) Line Endresen mener verdien av gjenytelsene sjelden er over denne grensen.

- Når man jobber frivillig på festival får man gjerne festivalpass, mat og drikke. Trekker man fra verdien på det som er direkte knyttet til jobben man gjør - som for eksempel tilgang til arbeidsplassen, nødvendig mat og drikke, en uniform (som oftest en t-skjorte), er verdiene man sitter igjen med som regel under det skattepliktige beløpet. Jeg forutsetter at våre medlemmer gjør dette på riktig måte, og gjør det som skal til for å gjøre alt økonomisk forsvarlig og samtidig tar vare på de frivillige. Og hvis den samlede verdien av gjenytelsene fra festivalen overskrider grensen for skatteplikt, skal de frivillige skatte av det.

Endresen sier det hadde vært greit å gå i dialog med Skattemyndighetene “for å hjelpe dem å forstå dette feltet”.


Klubber kan gi mer
Nakken sier at mat og klær ikke kommer inn under lønn, men at festivalpass gjør det.

- For eksempel, blir det gitt ut 100 pass à 800 kroner blir det til sammen verdier for 80 000 kroner. Av dette skal det betales arbeidsgiveravgift på 10,6 %.

Raumarock betaler ikke arbeidsgiveravgift fordi festivalen er organisert som en klubb. Dermed har ytelsene de kan gi sine frivillige et tak på 4000 kroner, ikke 1000, forklarer Nakken.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
Frivillige på Øyafestivalen 2010.

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om bransjen

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten