Nyttig mellomledd?

Er KulturCash' tjenester et verktøy musikkbransjen trenger, eller er det "svartebørssalg"?

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Nylig ble tjenesten KulturCash lansert. Stedet skal gi sine brukere en oversikt over mulige tilskuddsordninger de kan søke på, og også fungere som et sosialt nettverk brukerne kan finne likesinnede å jobbe/søke sammen med. Tjenesten koster «fra 83 kroner per mnd».

- Vi tenkte oss en pris på cirka 1000 kroner i året, og 83 kroner er sånn cirka 995,- delt på 12. Man kan også kjøpe abonnement for 3 måneder, da er månedsprisen høyere, sier innholdssjef Nicolaas Kippenbroeck.

- Og for dette får man?

- Da får man oversikt over drøyt 720 ulike tilskuddsordninger, og man får noen som leter etter flere ordninger og kvalitetssjekker dem først. Det finnes tusenvis av legater i Norge. En del av dem er av typen «for låghalte trompetister fra Indre Fjordknausen som ønsker å studere i Oslo», og som ble opprettet den gang 2000 kroner var mye penger. Da kaster man vekk tiden sin med å søke. Jobben vi gjør er å sjekke bakgrunnen til de forskjellige støtteordningene for å finne de som er verdt noe. Vi har tre mennesker som jobber fem dager i uken med å finne og sjekke ordninger.


Aldri helt kontroll
Likevel, det har siden lanseringen 15. desember blitt påpekt feil i informasjonen om enkeltordninger.

- Vi kommer aldri til å si at vi har 100% kontroll her, for det har vi ikke. Feilen som har skjedd i dette tilfellet er at programmet ligger omtalt flere forskjellige steder, noe som gjør det uklart hvem som faktisk forvalter disse pengene.


I stadig endring
Scan4news startet med å utvikle søkeroboter. Teknologien ble brukt av en kommune for å få oversikt over ulike støtteordninger, noe som ble starten på en større satsning på nettopp dette området. I dag leverer Scan4news' 14 ansatte tjenester til 150 kommuner og 50 landsdekkende organisasjoner via Tilskuddsportalen.

Det siste året har de oppskalert, blant annet med tanke på lansering av KulturCash.

- Vi har i våre ordninger registrert til sammen nærmere 2500 ulike tilskudd. Feltet er i stadig endring, og nye, gjerne kortlivede støtteordninger kommer til hele tiden. I fjor kom det 900 nye, og det forsvant 400. Kulturrådets ordninger ligger der fast, men de kjenner jo også alle til. Jeg er styreleder i Musikk Kultur og har tidligere jobbet som informasjonsrådgiver i MFO, og ser at kulturfeltet til en hver tid er underrepresentert i søknader til støtteordninger. De fleste vet gjerne om en 12-14 ulike ordninger de kan søke på. Nå skulle det ikke forbause meg om vi utpå våren nærmer oss 1000 ulike ordninger i vår samling, sier Kippenbroeck.


Vil ikke skrive søknader
Scan4news får daglig henvendelser fra brukere som ønsker at de også skal skrive søknadene for dem.

- Men det har vi bestemt oss for å ikke gjøre. Det ville ikke blitt rett om vi satt som edderkoppen i systemet og tok en prosentandel av alle søknadene vi skrev. I stedet driver vi kursvirksomhet for å utdanne folk til selv å skrive bedre søknader.


Trengs det?
Magnar Bergo i Musikkrådet sa til Kulturnytt på P2 at det er ingen grunn til å levere penger for info som allerede finne gratis tilgjengelig hos Musikkrådet og andre organisasjoner.

- Hva sier du til det?

- Jeg skjønner litt hva han sier, men samtidig er det ikke så lett, heller. Jeg tviler sterkt på at noen har så god oversikt som våre søkeroboter har. Hvis du lurer på hva Norsk Kulturråd kan tilby musikere, holder det nok med en telefonsamtale dit. Men vi skal finne de ordningene som ikke er lette å komme over selv. Hvis vi ikke klarer det, er det jo ingen vits å betale for å bruke vår tjeneste, sier Kippenbroeck.


"Svartebørsssalg"
Til Ballade utdyper Bergo kritikken av KulturCash.

- Jeg ser på det som svartebørssalg av billetter. Det blir ikke mer bevilgninger til kulturfeltet av dette. Det blir heller mindre, ettersom det kommer inn et mellomledd som tar seg betalt.

Han mener tilbudet allerede finnes der ute .

- Det burde ikke finnes grunnlag for et kommersielt marked her. Alt dette er informasjon som flere organisasjoner leverer. Vi kan riktignok gjøre en bedre jobb med å legge ut pekere og gjøre tilbudet bedre kjent, og det skal vi også jobbe med over jul.

- Får man samme oversikt og informasjon ved å ringe til deg som ved å søke på denne tjenesten?

- Jeg har ingen forutsetning for å si at informasjonen er tilsvarende, men alt dette er tjenester som flere organisasjoner allerede leverer.

- Kulturfeltet er underrepresentert på søkersiden når det kommer til tilskudd, og innenfor musikkfeltet er enkelte sjangere dårligere til å søke enn andre. Kan en slik tjeneste som dette virke utjevnende?

- Kanskje, og i så fall er det greit. Men hovedargumentet mitt er at det ikke blir mer kroner til kultur av dette, sier Bergo

Del artikkelen på:
                  |     Mer

KulturCash

Etablert: 15.12.2011

www.kulturcash.no

Mer i MICs bransjeregister


Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

5 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
NOE FOR KOMPETANSESENTERENE?
Skrevet 21.12.2011 15:33 av John Hegre

Var det ikke denne form for kompetanse/informasjon kompetansesenterene skulle gi oss da?

Svar på kommentar

 
 
KULTURCRASH
Skrevet 22.12.2011 12:53 av Live Maria Roggen

Navnet "KulturCash": Assosiasjonene mine går til easy cash, å cashe inn, osv - altså først å fremst å sno seg, i motsetning til å bygge/skape noe. Talspersonene understreker da også at de ikke først og fremst besitter kulturkompetanse, men navnet blir ufrivillig komisk i kontrast til kulturfeltet de faktisk skal serve.

Kontrasten understrekes også språklig sett (og språk er som kjent makt) når daglig leder i scan4news Frode Iversen i en annen tråd skriver til musiker Bjørnar Habbestad: "Jeg ønsker deg lykke til med utviklingen av din bedrift."

Det Habbestad skrev, var: "Det er også frivillig å investere i eiga bedrift. På same måte som deg, investerer eg heller i mi eiga verksemd enn å betale for ein ekstern teneste." Her ligger det etpar subtile meldinger som Iversen ikke plukker opp på radaren.

De færreste musikere vil se på det å få flere spillejobber som "utvikling av en bedrift". Vi vil selvsagt gjerne bli rike og leve lenge i landet, men vi er ikke gründere som ser oss rundt etter best mulige måter å tjene penger på, vi er spesialister som ønsker å drive med dette ene - å skape og spille musikk. For å få til det, tvinges vi til å organisere oss på samme måte som en butikkeier i oppstarten. Men må en profesjonalisering av kulturfeltet innebære at vi begynner å se mer på oss selv som bedriftseiere, eller at vi betaler for stadig flere eksterne tjenester? Er det en god utvikling? Tjener den kulturen? Og rettferdiggjør det Kulturløftet - er det riktig bruk av skattepenger?

Svar på kommentar

 
 
GI DEM EN SJANSE!
Skrevet 12.01.2012 11:20 av Tomas Fordelsen

Jeg er på markedsliberalistene sin side i akkurat denne saken. Dersom KulturCash klarer å effektivisere en tjeneste som strengt tatt burde være ansvarsområdet til de kommunalt støttede kompetansesentrene, så kan jo KulturChash gi dem et spark i baken. De fleste musikerne betaler jo en interesseorganisasjon eller fagforening for å få denne typen informasjon, og dersom disse gjør en dårlig jobb med å tilgjengeliggjøre informasjonen for sine medlemmer, ønsker jeg KulturCash velkommen. Vågalt prosjekt, men jeg ser ikke noe prinsipielt galt i dette.
Det hadde jo vært stilig om fondene, legatene, interesseorganisasjonene og kompetansesentrene var så flinke på informasjonsformidling at de gjorde KulturCash overflødig, men dessverre må musikere (iallfall i starten) bruke mange timer på å lete frem relevante fond og legater selv fordi det er vanskelig å finne en fulsltending oversikt.

Svar på kommentar

 
 
HAR DE IKKE FÅTT EN SJANSE DA?
Skrevet 12.01.2012 13:59 av John Hegre

Du tar feil Tomas. De fleste musikerne betaler ikke en interesseorganisasjon eller fagforening for å få denne typen informasjon, Norsk Jazzforum, Brak etc legger ut søknadskalender og lignende info gratis, og det skulle da selvfølgelig bare mangle all den tid dette er informasjon tiltenkt offentligheten. Jeg mener at ideen om at offentlige tjenester automatisk forbedres hvis de blir konkuranseutsatt er en form for idioti, ikke fordi de offentlige tjenester ikke kan forbedres, men fordi aktører som Kulturcash er her for å tjene penger og har ingen interesse av å forbedre offentlige tjenester.
På hvilken måte har ikke KulturCash fått sin sjanse? Slik jeg ser det er det eventuelt KulturCash selv som klusser til sin sjanse ved å grovt overprise sine tjenester. Jeg mener også at det er en svært dårlig utvikling at bevilgede kulturpenger i større og større grad går til å underholde rent kommersielle aktører som KulturCash.

Svar på kommentar

 
 
GRATIS SØKNADSVEILEDNING
Skrevet 18.01.2012 13:53 av Jørgen Skauge

Det er gratis å være medlem i Brak, Sørf, Star, Tempo, Kofor og alle driver med søknadsveiledning. Brak tok en sjekk opp mot KulturCash og fant ingen relevante ordninger som vi ikke allerede informerer om på www.brak.no eller i vår Søknadsguide. Bare å ta kontakt om det skulle være noe eller komme på kurset vår i Bergen og Førde

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om bransjen

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten