MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.noÅrets Moldejazz-program er klart

Publisert: 06/28/2006 av Carl Kristian Johansen

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006062716413260834515

Moldejazz, eller Molde International Jazz Festival, ble arrangert for første gang i 1961. Festivalen har gjennom årene trukket til seg de største artistene innen jazz, og flere andre genre. Årets program kan skryte av stjerner som Trio Beyond med John Scofield, Jack DeJohnette og Larry Goldings, samt Joshua Redman og McCoy Tyner Septet. Den norske profilen er interessant og variert. Blant annet skal Bugge Wesseltoft spille med Joshua Redman. Sistnevnte er årets Artist in Residence i Molde

MoHa! (Foto: Ryfylke) (340x247)

Av Carl Kristian Johansen

Med den statusen kommer Joshua Redman til å gjøre fire konserter. Ifølge Moldejazz var Redmans fremste ønske at han fikk spille med Bugge Wesseltoft, noe han kommer til å få gleden av to ganger under årets festival. Redman vil også gjøre en solokonsert samt en konsert med Arild Andersen og Per Oddvar Johansen.

Med bandet Trio Beyond går røttene direkte tilbake til det sene 60-tallet. Trommeslager Jack DeJohnette var en del av bandet til Miles Davis, selv en gjenganger på Moldejazz på 80-tallet, i perioden før Miles gikk i eksil på misten av 70-tallet. Gitarist John Scofield har flere plater på samvittigheten med Miles etter hans retur til offentligheten på 80-tallet. Trio Beyond startet som en tribute til trommeslager Tony Williams, som var en del av Miles andre store kvintett midt på 60-tallet. Williams forlot Miles i 1969 og startet bandet Tony Williams Lifetime med John McLaughlin på gitar og Larry Young på orgel. Det er dette konseptet Trio Beyond tar opp tråden etter.

Også med røtter i 60-tallet finnes Sonny Fortune og Rashied Ali – ”Dette er the real thing - heit musikk av folk som har den moderne jazzen under huden.”, skriver festivalen på sine nettsider.

Pianist Maria Kannegaard har levert flere gode album og kommer tilbake til festivalen etter en konsert på fjorårets festival med Trondheim Jazzorkester. Kannegaard er kjent for trio og kvartettkonstellasjoner, men kommer til årets festival med perkusjonist Thomas Strønen. Han stiller også i en annen duo, nemlig Humcrush med Ståle Storløkken. Albumet ”Hornswoggle” er rykende ferskt. Humcrush har med seg Sidsel Endresen til Molde.

Den norske skogen av band og artister skylder selvfølgelig mye til det varierte teppet av USA-amerikansk jazz fra 60-tallet. Den kanskje fremste eksponenten for dette er den John Coltrane-inspirerte saksofonsiten Kjetil Møster. Han opptrer i tre konstellasjoner på Moldejazz. Det er hans eget Kjetil Møster Sekstett, samt Trinity (m/Ingebrigt Håker Flaten og Thomas Strønen) og The Core (Espen Aalberg, Erlend Slettevold, Steinar Raknes) som begge gir ut sine album på selskapet Jazzaway Records. Selskapets sjef Jon Klette er også invitert, og festivalens publikum får oppleve Klettes Jazzmob som nylig slapp albumet ”Infernal Machine”.

I den friere improvisasjonsklassen kan man oppleve Subtrio, med John Pål Inderberg (barytonsaks), Svein Folkvord (bass) og Stein Inge Brækhus (trommer), og duoen MoHa! En trio med den tyske pioneren Peter Brötzmann, hans svenske arvtager Mats Gustafsson og det norske fenomenet Paal Nilssen-Love passer fint inn i improvisajonsklassen. Og stemme/performancekunstner Lisa Dillan fra Bodø vil antagelig improvisere fram en spennende opplevelse på Forum.

Av andre utelandske artister det er verdt å merke seg finnes den finske harpisten Iro Haarla, som har med seg Mathias Eick på trompet, Trygve Seim, saksofon, Uffe Krokfors, bass, og Jon Christensen på trommer. Det er samme line-up hun hadde med seg på albumet ”Northbound” som ble sluppet på ECM i fjor.

Jon Hassell – Maarifa Street kommer også til Molde. Hassell er kjent for samarbeid med Brain Eno, David Byrne, Stina Nordenstam, Peter Gabriel og Ry Cooder, og regnes for å være en stilskaper i skjæringspunktet mellom jazz, world music og elektronisk musikk. De som kjenner Nils Petter Molvær vil nok også nikke anerkjennende til Hassell.

Elvira Nikolaisen, Di Derre og Kings of Convenience står også på årets Molde-plakat.

Molde Internasjonale Jazzfestival går fra 17. til 22. juli. Man betaler for de konsertene men ønsker å oppleve - priser og oppdatert informasjon finnes på festivalens hjemmesider. Lenken finnes lenger ned på siden.


 

Relaterte bedrifter:

Molde International Jazz Festival (Festivaler\Juli; Festivaler\Jazz)

Kings of Convenience (Utøverinstitusjoner\Band)

Core, The (Utøverinstitusjoner\Band)

Relaterte begivenheter:

17.07.2006 Molde International Jazz Festival 2006

Relaterte artikler:

16.03.2006 Kjetil Møster med ny sekstett

06.03.2006 Moldejazz 2006 - Joshua Redman årets Artist In Residence

15.08.2005 Solveig Slettahjell vinner Radka Toneffs Minnepris

01.07.2005 Arild Andersen nominert til høythengende jazzpris

29.06.2005 NRK P2 sender fra Moldejazz

17.06.2005 ECM-artister på veien i sommer

20.04.2005 Niels-Henning Ørsted Pedersen er død

11.04.2005 Moldejazz 2005: Arild Andersen er Artist in Residence

06.10.2004 Statsbudsjettet 2005: Ikke fem øre til Nasjonal jazzscene

12.08.2004 Årets unge jazzmusikere - fra Molde til Molvær

23.04.2007 Artist in Residence: Terje Rypdal

23.03.2007 The Core - indiske rytmer, amerikansk jazz

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no