Ludvig Nielsen er død

Komponisten, organisten, dirigenten og kantoren Ludvig Nielsen er død, 95 år gammel. Han etterlater seg en rekke kirkemusikalske arbeider, inkludert fem helaftens verker. For sin store kirkemusikalske innsats ble han utnevnt til Ridder av St. Olav, og mottok også Norsk Kulturråds musikkpris (1976), Lindemansprisen (1979) og Trondheim kommunes kulturpris (1983).

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ludvig Nielsen

Ludvig Nielsen (03.02.1906) var født og oppvokst i Østfold som den yngste av en søskenflokk på 8. Utdannet som kirkemusiker ved Musikk-konservatoriene i Oslo og Leipzig. Han var organist i Høvik kirke i perioden 1924-32, og i Ris kirke 1932-35. I årene 1935-76 var han organist og kantor i Nidarosdomen, hvor han også dirigerte Nidaros Domkor, som han dannet 1946, Nidarosdomens Guttekor som han ledet i 25 år, samt det frittstående Olavskoret.

Siden 1950 hadde han årlige fremførelser av Bachs juleoratorium og en av pasjonene (Johs. og Matteus) i samarbeid med Trondheim Kammerorkester. En rekke andre større korverker (bl.a. sine egne) har han likeledes fremført. I sin funksjonstid holdt han ca. 500 musikkandakter med fremførelse av orgellitteraturens viktigste verker.

Han har konsertert som organist eller dirigent i de fleste norske byer og ellers i de skandinaviske land, samt England, Tyskland og Østerrike; Stefan-domen i Wien. Han har også utgitt 2 LP-plater med egne verker. Han tok dessuten initiativ til Olavsfestdagene i 1963.

I en årrekke underviste han i kirkemusikk ved Trondhjems Musikkskole, i noen år også ved musikklinjen på Norges Lærerhøgskole.

Som komponist hadde han en omfattende produksjon på det kirkemusikalske område: 5 helaftens verker (kor, soli og orkester), tallrike orgelverker, kantater, motetter m.v. Han har hatt adskillige bestillingsverker bl.a. Konsert for orgel og orkester i anledning 100-årsjubileet for Oslo Musikkonservatorium/Norges Musikkhøgskole i 1983.

Ludvig Nielsen var formann i Trøndelag Organistforening i 12 år f.o.m. stiftelsen i 1947. Han har vært styremedlem og delvis nestformann i Norges Organistforbund i 25 år. Han var også æresmedlem av begge foreningene.

For sin omfattende kirkemusikalske virksomhet gjennom mange år, mootok Nielsen en rekke utmerkelser og priser, bl.a. Ridder av St.Olav 1.klasse, Danebrog, Norsk Kulturråds musikkpris (1976), Lindemansprisen (1979) og Trondheim kommunes kulturpris (1983).

- Ludvig Nielsen var en grunnpilar og absolutt en av de betydelige i norsk musikkhistorie. Ingen tvil om det, sa Arne Nordheim til Adresseavisen i går. - I kraft av sin posisjon og sitt virke som domorganist i Nidarosdomen og som komponist forvaltet, forsvarte og utviklet han en kirkemusikalsk tradisjon som er meget verdifull.

Ludvig Nielsen døde i Trondheim 22. april, og vil bisettes i Nidarosdomen fredag 27. april klokken 14.30.

Artikkelen i Adresseavisen kan du lese her.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Siste om kunstmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten