- Orkestrene må selv prioritere høyere lønn

Statssekretær Yngve Slettholm i Kulturdepartementet svarer her på innlegget til forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, Arnfinn Bjerkestrand, der denne mente at den ferske statssekretæren led av "historieløshet". - Bjerkestrand kan gjerne mislike det, men ekstra tilskudd til OFO som rekrutteringstiltak for gruppeledere er ingen høyt prioritert sak for Kulturdepartementet, sier Slettholm i sitt innlegg, der han ellers påpeker at "gode tiltak står i lang kø, ikke minst innenfor musikkfeltet".

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Yngve Slettholm

Forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon Arnfinn Bjerkestrand beskylder meg for å være historieløs, og påstår at jeg har uttalt at bedring av orkestermusikeres lønn ikke er noen prioritert oppgave. Det fordrer noen korte kommentarer:

Saken har sin bakgrunn i at jeg ble avkrevet et svar vedr. Oslo Filharmoniske Orkester (OFO), som skal ha rekrutteringsproblemer - særlig på gruppeledernivå. Jeg uttrykte da en viss skepsis til at et høyere lønnsnivå automatisk ville føre til større interesse fra utenlandske toppmusikere for å søke jobb i Norge.

Bjerkestrand refererer til en plan fra en enstemmig arbeidsgruppe som i 1990 konkluderte med at lønnsnivået var for lavt. Etter noen løft i årene som fulgte, mener han å påpeke at lønnsnivået igjen har sakket akterut.

Til det er å si at svært mye har endret seg i samfunnet siden 1990, både når det gjelder lønns- og kostnadsutvikling , innenfor kulturlivet og i kulturpolitikken. Svært mye er organisert på en annen måte i dag enn den gang, og mange arbeidsgrupper har konkludert med behov for betydelige økonomiske løft på de forskjelligste områder. Men i denne sammenheng er det viktigst å nevne at Kulturdepartementet ikke lengre er part i orkestermusikernes lønnsforhandlinger. Dermed er det orkestrene selv som må prioritere høyere lønn framfor andre ting dersom man anser dette som et nødvendig tiltak for å rekruttere de beste musikerne.

Orkestrene har nå også mulighet til å styrke sin inntektsside f.eks. ved sponsoravtaler, og er ikke lengre avhengig av godkjennelse eller tilleggsbevilgning fra departementet for å heve lønnen. Hvis Kulturdepartementet skulle øke sin bevilgning til OFO, må det ses i sammenheng med departementets øvrige budsjett. Her står gode tiltak i lang kø, ikke minst innenfor musikkfeltet, og allerede vedtatte opptrappingsplaner legger beslag på betydelige fremtidige budsjettmidler. Disse store og viktige tiltakene må vi kjempe for å få gjennomført i årene som kommer.

Bjerkestrand kan gjerne mislike det, men ekstra tilskudd til OFO som rekrutteringstiltak for gruppeledere er ingen høyt prioritert sak for Kulturdepartementet.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om politikk & debatt

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten