Ultima åpner i morgen

På festivalens åpningsdag, torsdag 3. oktober, er det duket for Oslopremiere i Black Box Teater på "The Electrification of the Soviet Union", en forestilling fylt av sang og kjærlighet. Men alt i kveld skjer det første Ultima-evenementet, i form av åpningen av installasjonen "Norge - Et Lydrike" på Oslo Sentralstasjon - et storslått samarbeid mellom samtidsmusikkfestivalen og NRKs distriktskontorer.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ultimalogo 2002

Kunstnerisk utforming av "Norge - Et Lydrike ("Norway Remixed)" er ved Asbjørn Flø, Trond Lossius, Risto Holopainen og Trond Olav Reinholdtsen. Produsenter av installasjonen er Bjarne Kvinnsland fra NOTAM og Tilman Hartenstein i NRK. Du kan lese mer om dette store prosjektet i denne artikkelen i Ballade, samt på Ultimas egne hjemesider.

Men det er altså en slags tyvstart - og det er Opera Vest som har fått æren av å åpne konsertdelen av Ultima 2002. "The Electrification Of The Soviet Union" beskrives på forhånd som musikkdramatikk for vår egen tid - et energisk og kraftfullt eksistensielt verk, i en ny versjon for 7 sangsolister og 15 musikere. BIT20 Ensemble fremfører musikken, som er skrevet av Nigel Osborne. Hans nesten "filmatiske" musikk sies å ligge i tradisjonen fra Kurt Weill/Leonard Bernstein, mens Craig Raines libretto, som fremføres i engelsk språkdrakt, er basert på Boris Pasternaks arbeider. Og forfatteren bak Dr. Zhivago er selv til stede på scenen - som kommentator i tilbakeblikk - før han på et punkt lar seg rive med, og blir aktør i sin egen beretning. Regien er ved Michael McCarthy, kjent fra tidligere Opera Vest-produksjoner som "Nokon kjem til å komme" og "The Man who mistook his Wife for a Hat". Kristin Bredal står for scenografi og kostymedesign.

Operaens handling spenner fra årene 1914 - 1921. Første verdenskrig og en revolusjon i emning danner bakteppet for en fortelling hvor forandringens dramatikk gjør såkalt vanlige liv helt ekstraordinære.

- Dette var en historisk epoke der alt brått ble snudd på hodet, og hvor alle innarbeidete normer, bånd, autoriteter og faste forankringspunkter ble rokket ved, skriver Opera Vest i sin presentasjon. Og spørsmålene er de samme som vi tumler med i dag: Hvordan kan enkeltmennesket i en slik situasjon opprettholde troen og håpet, sine drømmer og visjoner? Poeten og huslæreren Serezha vil gjerne bli kunstner. Samtidig møter han kravet om sosialt ansvar og deltakelse i en verden i total forandring. Men når alt flyter, hvem er man - egentlig?

Opera Vest er produsent for oppsetningen, i samproduksjon med walisiske Music Theatre Wales og hollandske Stadsschouwburg Haarlem. I samarbeid med Ultima-festivalen blir det forestillinger i Black Box Teater 3. og 4. oktober kl. 19.30, samt 6. oktober kl. 15.00.

Oppsetningen skal videre til Haarlem (12. oktober), mens Storbritannia står på spilleplanen ut november, med forestillinger i bl.a. Cardiff (25.-26/10), Newcastle (30/10) og London (Royal Opera House 8.-9. november). Forestuillingen er støttet av EU Culture 2000-programmet og British Council Norway, samt Kulturdepartementet, Norsk kulturråd, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Fond for utøvende kunstnere og Det Norske Operafond.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om kunstmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten