Borglund, Helge

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Helge Borglund er mest kjent fra ''Frem fra glemselen''-serien, men ga også ut plater på egen hånd, bl.a. ''Anno 1980''

Vokalist fra Hamar, f. 24.06.1945. Mest kjent for sin medvirkning sammen med Rita Engebretsen i plateserien Frem fra glemselen. Fra 1974 og frem til midten av 80-tallet laget de nærmere 20 plater i denne serien, som til sammen solgte langt over en million eksemplarer. Borglund deltok også på to plater i serien Countryfest, og på en Treff-plate.

Borglunds første soloplate bar den lett ironiske tittelen Anno 1980, og inneholdt komposisjoner skrevet av Jørn Kolsrud (musikk) og Alf Simensen (tekst). Kolsrud var også orkesterleder, arrangør og pianist. Blant sangene var «Domen på Hamar», som var basert på en historie hentet fra Hamarkrøniken. Denne historien fortalte om bisp Mogens som ble tatt til fange og sendt til København etter at en rekke uforklarlige hendelser hadde funnet sted i Hamartraktene. Produsent for platen var Arve Sigvaldsen.

Langt mot vest fra 1986 var produsert av Jørn Kolsrud, som også denne gang bidro som pianist og arrangør, samt komponist i samarbeid med tekstforfatter Alf Simensen. Platen inneholdt også materiale fra så forskjellige kilder som Benny Borg, Shel Silverstein, Tom T. Hall og ABBA-karene Andersson og Ulvaeus, i tillegg til en versjon av Cornelis Vreeswijks oversettelse av den amerikans­ke visen «Last Night I Had The Strangest Dream» («I natt jeg drømte»). Musikken bar tidvis preg av Borglunds lidenskap for country.

Borglund har i de senere år drevet et eget trykkeri på Hamar, men i 2001 stilte han med glede opp da plateserien Frem fra glemselen ble reaktivert av selskapet Duliens Musikkforlag i Kongsvinger.

Anno 1980 (Talent, 1980)
Langt mot vest (Polydor, 1986)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
HELGE BORGLUND PÅ RCA
Skrevet 07.07.2010 15:37 av Morten Bakkeli

Helge Borglund spilte inn noen singler på RCA-etiketten i 1960-årene.

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten