Kaizers Orchestra

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Lytt til og kjøp musikken fra Platekompaniet.

Kaizers Orchestras karriere tok fullstendig av med debut-CD-en ''Ompa til du dør'' (2001)

Kaizers Orchestras liveshow er spektakulært med oljefat som en viktig ingrediens (Foto: Lene Hoem Røysum)

Rockeband fra Bergen, startet i 1999. De serverer skranglete rock, nyveiv, skamusikk og østeuropeisk ompamusikk med mye humor, og opptrer gjerne med brekkjern på oljefat og felger. Tekstene fremføres på syngende brynedialekt. Medlemmer er Janove Ottesen (vokal), Geir Zahl (gitar), Terje Vinterstø (gitar), Helge Risa (pumpeorgel), Rune Solheim (trommer) og Jon Sjøen (kontrabass), senere overtok Øyvind Storesund (tidligere Wunderkammer og Cloroform) bassen.

Ottesen var en gang en lovende fotballspiller, arvelig belastet fra landslagspiller og far Rune. Han begynte imidlertid å spille musikk sammen med nabo Geir Zahl, resultatet kan høres på kassettutgivelsen Ein Glad Tunnel fra 1994. Etter Ottesens Frankrike-opphold 1994–95 startet de opp igjen, og spilte inn nok en kassett, Sympatisk fisk. Høsten 1995 flyttet begge til Bergen, men militærtjeneste satte en midlertidig stopper for det musikalske samarbeidet. I 1997 tok de det opp igjen, og satt sammen bandet gnom (med liten g), medlemmer var i tillegg Helge Risa, Rune Solheim og Rolf
Prestø på kontrabass. CD-en Mys ble spilt inn i 1998. Låten «Bastard» ble spilt inn, men kom ikke med på CD-en. Det var første låten Ottesen laget på pumpeorgel, og den hadde en «tønnesolo». Live­responsen på denne låten var også en indikasjon på at her hadde bandet truffet noe spesielt. I 1999 ble Prestø byttet ut med Jon Sjøen, og gnom ble til Kaizers Orchestra (Mr. Kaizer er nevnt i låten «Bastard»).

De spilte inn en egenprodusert EP vinteren 2000, og hadde denne klar til by:Larm i Bergen. Konserten her ble ingen stor suksess, men de fikk en del radiospilling, og selskapet BroilerFarm ble interessert. Utvidet med gitaristen Terje Vinterstø albumdebuterte bandet i 2001 med Ompa til du dør, spilt inn i Duper Studio med Jørgen Træen, og med en innleid Stian Carstensen fra Farmers Market som banjospiller og for å ivareta det østeuropeiske musikalske preget de ønsket. Bandet ble etter hvert omfavnet av så vel presse som publikum og solgte mer enn 90 000 eksemplarer. De ble nominert til Spellemannprisen i kategoriene årets nykommer og beste rockeband, som de vant. To Alarmpriser ble også deres, for årets rockeutgivelse og årets konsertband.

Året etter ga de ut EP-ene Død manns tango og Mann mot mann. Videoen til sistnevnte ble Spellemannominert i 2002. I perioden fra debutplaten ble sluppet, turnerte bandet over hele landet, og de spilte alle de store festivalene. De var også gjesteartister på Morten Abels turné i begynnelsen av 2002.

Evig pint kom i 2003, også denne til svært gode anmeldelser, og ny Spellemannpris, denne gang for beste video. Platen er også ute i Tyskland, og har solgt bra der. Bandet har gjennomført en rekke europaturneer, og merker en økt interesse fra kontinentet. NRK laget et TV-portrett av bandet i 2004, med opptak fra konserter, bl.a. i Tyskland.

Live-EP-en Gypsy Finale er kun tilgjengelig via nettbutikken til Farmen, som også var bandets selskap frem til de signerte kontrakt med Universal i Tyskland høsten 2004. Ottesen ga høsten 2004 ut soloplaten Francis' Lonely Nights. Musikalsk ligger den langt fra Kaizers univers, den er mer i singer-­/
songwriter-tradisjonen, og tekstene er på engelsk. Platen ble svært godt mottatt av kritikerne. Ottesen har også skrevet musikk til filmen Alt om Egil. Gitarist Vinterstø fronter rogalandsbandet Skambankt, som ga ut selvtitulert plate i 2004.

Ompa til du dør (BroilerFarm, 2001)
Evig pint (Farmen, 2003)
Maestro (Universal, 2005)
Maskineri (Sony BMG, 2008)
Våre demoner (Petroleum Records/Sony Music, 2009)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten