Program 81

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Sverre Erik Henriksen og bandmedlem Kåre Kalvenes produserte Program 81s ''Prøv å nå fram...'' (1981), som fikk svært positiv omtale i pressen

Nyveiv/skaband fra Bergen med røtter fra siste halvdel av 70-tallet. Maia Urstad (synth, gitar), Kåre Kalvenes (gitar, sang, synth) og Christian Lund (trommer) spilte sammen i funk-/ska-/reggaebandet Immigrants Dread, som etter hvert skiftet navn til Ragg. Bassist i begynnelsen var Trond Steinum, og i januar 1980 ankom vokalist Marianne «Pjusken» Sletten. I desember samme år begynte Steinum i Gjennomslag, og bassjobben ble overtatt av Frank Hovland. På samme tid tok bandet navnet Program 80, hvilket av naturlige årsaker ble endret til Program 81 en måneds tid seinere.

Med navneskifte og Pjuskens inntreden beveget gruppen seg mer i retning av nyveiv, men ennå med skatakter, og Hovland sto for et karakteristisk og funky bass-spill. «Skrunk» kalte noen det. Band som Talking Heads og Members var blant inspirasjonskildene. Første resultat på vinyl forelå i begynnelsen av 1981 i form av 12-tommers EP-en Program 81 – fire låter hvorav «Mare» ble en lokal hit.

Under innspilling av oppfølgeren Prøv å nå fram... (1981) kom perkusjonisten Arne Moe Vindedal med i bandet, og hans bakgrunn fra både jazz- og folkemusikk var med på å utvikle bandets uttrykk, som på LP-en var fyldigere og mer velprodusert enn den mer pønkete EP-en. Albumet ble utgitt som det første på Norsk Plateselskap A/S, og fikk svært positiv omtale i pressen. Låten «Tunge barrikader» ble plukket ut av Musikkavisen Puls til deres samleplate Blodige strenger (Puls, 1982).

Et stykke ut i 1982 skjedde store forandringer med gruppen – nytt navn, ny vokalist og nytt språk både tekstlig og musikalsk; Kate Augestad tok over etter Pjusken, som prioriterte siste år på Kunst- og Håndverkskolen. Augestad hadde bakgrunn fra Johnny Banan Band, forløperen til The Aller Værste!. På bandets LP Pictures ble sju av ti låter fremført på engelsk (mot en av tolv på forgjengeren), og soundet var kraftig synthifisert i retning av kjølig, sofistikert postpønk à la Japan.

Program 82 fortsatte et stykke ut i 1983 uten å skifte navn, og komponerte og fremførte musikk til teaterstykket Slippe fri på Den Nationale Scene i Bergen.

Kåre Kalvenes startet i 1985 bandet Secret Mission sammen med Kjersti Bergesen (Ken-Dang), samtidig som han var en av drivkreftene bak det velrenommerte Sigma Studio. Han har også gitt ut soloplater.

Frank Hovland har vært involvert i en rekke band og konstellasjoner – allerede i januar 1982 var han i studio som del av superlaget Spastisk Ekstase. De ga kun ut 12-tommeren Tre mord (1982), men fikk stor oppmerksomhet. I tillegg til Hovland besto prosjektgruppen av Helge Gaarder, Don Buchanan (The Cut), Øivind Hånes, Ola Snortheim (De Press) og Beranek. Sammen med bl.a. Vindedal dannet han gruppen Avenue Talk – ga ut albumet Cry For Mercy (1988), og spilte i Stain Monsters og i bandet til Mads Eriksen. Sistnevntes plater er også helt eller delvis produsert av Hovland. Vindedal og Hovland utgjorde også Poplins, sammen med Augestad og Lasse Myrvold fra TAV!. Med Lars Ove Toft og Kåre Thomsen på laget dannet Augestad, Hovland og Vindedal på 1990-tallet bandprosjektet One Step Limbo.

Kate Augestad, senere universitetslektor ved Universitetet i Bergen, har virket som skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen. Maia Urstad har etablert seg som komponist og installasjons- og lydkunstner.

Prøv å nå fram... (Norsk Plateselskap A/S, 1981)
Pictures (Norsk Plateselskap A/S, 1982)
Slippe fri (Pro-Gram-O’Phone, 1983)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten