Thallaug, Anita

Del artikkelen på:
                    |     Mer

I 1957 slo Anita Thallaug igjennom som revyartist i forestillingen ''Skjegg og ballade'' på Chat Noir, og i en tiårsperiode var hun både revy- og sangstjerne i Norge, med bl.a. et titalls singler (Alle Kvinner, 1958)

Sanger og skuespiller, f. 14.02.1938 i Bærum, søster av operasangerinnen Edith Thallaug. Under navnet Vesla Rolfsen debuterte hun sju år gammel på Edderkoppen i en av Leif Justers barnerevyer, der hun sang Bach/Gounods «Ave Maria», akkompagnert av et annet barn; fiolinisten Ørnulf Boye Hansen. Vesla Rolfsen spilte også inn plater som «Det gjør Vesla så gjerne» (Willy Andresen/Sverre Bævre/Bias Bernhoft)/«Gid så stor du har blitt», et «Barnevisepotpourri» over to 78-sider (1949) og «Pappa vil fortelle eventyr»/«Jeg og min teddybjørn» med Egil Monn-Iversens orkester (1951). Hun ble hyppig brukt i NRK, særlig i barneprogrammer, og gjorde Alices stemme i den første norske versjonen av Disneys Alice i Eventyrland (1951). Gjennom hele oppveksten hadde hun ballet-, sang- og pianotimer og var med i flere barnerevyer til hun som 15-åring sang med Frank Ottersens orkester på Speilen.

Hun voksendebuterte under eget navn i filmen I moralens navn (1954). I 1957 var hun den første nakne norske skuespiller på film, men filmet på behørig avstand, som blondinen i den amerikanske Blonde In Bondage (1957), som har en viss kultstatus i USA (DVD 2003). Samme år slo hun igjennom som revyartist på Jens Book-Jenssens Chat Noir i Skjegg og ballade med Erik Diesens «Debutanten» og sketsjen «Jeg forsikrer dem» (mer kjent som «De to små yndighetene») med Arvid Nilssen. Voksendebuten på plate var «Du og bare du er min»/«En sommerfugl i livets have» med Frank Ottersens orkester (1954), fulgt av «Gi meg roser» (Einar Schanke/Juul Hansen) med The Key Spots og Kjell Karlsens orkester, koblet med «Bare med deg», en duett med Ragnar Asbjørnsen (Ray Adams). Hun spilte også inn Schankes «Snehvite krystaller», som hun i 1963 fremførte i TV-showet Prospektkort fra Holmenkollen.

Anita Thallaug var ung og sexy primadonna på Chat Noir frem til 1965. Til store numre hører Erik Diesens «To primadonnaer» med Torhild Lindal (Så lenge lykken varer, 1958), Alfred Næss/Einar Schankes «Signert Hollywood», om Elizabeth Taylor, og «Gammeldags pike» (Eartha Kitts «Just An Old-fashioned Girl») i Kyss katta! (1962), samt Dag Frølands «Sex» i På hatt med by'n (1964). Hun var med i musikalen The Fantastics (Centralteatret 1963, Chat Noir 1965), og gjestet i 1963 Edderkoppen i Under samme tak, der hun sang «Jeg er kvinne» (Peggy Lees «I'm A Woman») og duetten «Jeg vil være vakker» (Bævre/Frøland) med Sølvi Wang. Sin største teatersuksess hadde hun som Eliza i My Fair Lady på Trøndelag Teater (1963). I 1963 gjestet hun også Stockholm i Kar De Mummas revy på Folkan. Medvirkning i NRKs populære storsatsinger Slagerparaden, Prospektkortet og Lommeoperetten, egne TV-show og roller i filmene Operasjon Løvsprett (1962) og Klokker i måneskinn (1964) gjorde henne til en sentral aktør i periodens underholdningsliv.

Av et titalls singler i 1958–66, ble «Velg April» («April Love», 1958) og «Elisabeth Serenade» (ca. 1961) radioslagere. Hennes norske versjon av Monica Zetterlunds «Sakta vi går gjennom stan» («Sakte vi går gjennom by'n») har et sofistikert storbandkomp som kler den lett klassiske jazzstilen, som kan minne litt om Alice Babs. I 1963 representerte hun Norge i Melodi Grand Prix med den vakre «Solhverv», men gjorde ingen plateinnspilling av den. Hun gjorde plateinnspillinger av Grand Prix-låtene «Vims» og «Lørdagstripp» (1966).

Personlige problemer, omtalt i selvbiografien Veien mot nord (1978), gjorde at hun mer eller mindre trakk seg tilbake midt på 60-tallet, men bosatt i Nord-Norge gjorde hun lokale opptredener, særlig radio- og kirkekonserter, og dukket fra tid til annen opp i TV, særlig i Egil Teiges kabaretpregede programmer, bl.a. Gjensyn med Anita 14.mai 1977. Fra 1988 har hun igjen vært bosatt på Østlandet, og har opptrådt i flere TV-programmer (bl.a. DaCapo). Hun er Fluen i ABC-teatrets Den spanske flue, som er blitt en gjenganger i TV. Hun har flere ganger deltatt i musikalske programmer, kabareter og musikaler på Hålogaland Teater, bl.a. i Kjære Sol (1992) av Arvid Hanssen og Sverre Kjelsberg. I 1998 feiret hun sekstiårsdagen med CD-en Me, And My Friends!, der hun synger standard jazzmateriale med Halvard Kausland, Steinar Brenna kvintett og Holmestrand Storband.

Me, And My Friends! (HSBP, 1998)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten