Piston LTD - Domestic Engine: Maskin vs. menneske

ANMELDELSE: - Yresokk-medlemmene Willy Sodefjed og Harald Tønnesen stiller på dette albumet med en 200kg 1 sylindret 5 hesters Marna Motor. Rammen rundt Marnamotoren er improvisert fram av perkusjon, elektronikk og en relativt grei dose med pedal steel. Piston LTD relaterer seg til en liten krets med band som befinner seg i utkanten av den fri-improscenen som lager festivalen all Ears, skriver Ballades anmelder om albumet Domestic Engine.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Piston Ltd._Domestic2007

Av Carl Kristian Johansen

Maskin vs. menneske. Et tema som har vært intellektualisert på så vel Ultimafestivalen som av Brian Eno, og ikke minst Einstürzende Neubauten. Da selvsagt i en mer fysisk punk/noise/industrial-preget forstand i Berlin-slummen på slutten av 1970-tallet.

Hvis vi sirkler oss videre inn mot dagens gjest: Maskinen har vært tema både hos Famlende Forsøk i Arendal, spesielt i sideprosjektet Døve Munker Ut Av Norsk Industri. Holder vi oss til 80-tallet og Sørlandet finner vi spor av terrormaskiner og dødsangst musikken til mørke og ærverdige Munch fra T23-huset i Kristiansand.

Piston LTD har domestisert maskinen på en lysere og mer avslappet måte. Den står i sentrum for bandets fortelling om denne utgivelsen, men ikke som et fremmedgjørende, forurensende og symboltungt element.

Her prises den trauste og driftssikre Marnamotoren ”som siden 1918 har tøff-tøffet seg inn i den maritime folkesjela” bak på Sørlandets tresjekter. Denne motoren ble produsert på Mandals Motorfabrikk, og som enhver hjørnesteinsbedrift med stolthet for seg selv i dette ganske land, har det oppstått en forening med entusiaster rundt det lokale industriproduktet. Marna-entusiastene har samlet seg i foreningen Yresokk, eller Ytre Randesun Ensylinder- og kaffedoktorklubb. Intet mindre.

Yresokk-medlemmene Willy Sodefjed og Harald Tønnesen stiller på dette albumet med en 200kg 1 sylindret 5 hesters Marna Motor. Rammen rundt Marna er improvisert fram av perkusjon, elektronikk og en relativt grei dose med pedal steel.

Det er fristende å trekke fram de frafalne improvisasjonsmusikerne i trioen Huntsville som katalysator for Piston LTD. Det handler først og fremst om deres inkorporering av den særegne lyden av pedal steel-gitaren i en nær improvisasjonsbasert setting på albumet For the Middle Class. Vi må heller ikke glemme cowboy-space-ambient prosjekt Apollo, bare for å trekke nok en link til Brian Eno.

Pedal steel’en har en tendens til å dominere referanserammene når den er med i en utradisjonell setting, og den gir nesten alltid en smak av country-musikk. Det er verdt å merke seg at Domestic Engine er mer preget av pedalgitaren, enn Marnamotorens tøffe-tøff.

Men Domestic Engine er ingen countryplate. Hovedsaklig handler den om perkusjon- rytmedrevne spor, med en variert ansamling av elektroniske lydtepper og mer detaljert elektronisk ornamentikk. Marnaens tilstedeværelse er knapt hørbar i ren form, og opptrer helst samplet og manipulert. Særlig elegant er det gjort på sporene Exhaust Pipe Flange og Crankshaft.

Marnaen er nok viktigere som idè og overbygning – og gir Piston LTDs album et illusorisk drag av bekymringsløs og friksjonsløs kysthistorie, industri-nostalgi, makrell, og pils i hånda midt på dagen.

I og for seg trenger ikke musikken denne historien for å være interessant, men allikevel, det hjelper litt. Som med albumutgivelsene til Huntsville, Boschamaz og Kiruna setter Piston LTD begrepet om den fritt improviserte og referansefrie musikken litt i bakspeilet, og tenker mer konseptuelt, griper litt mer rundt seg i verden, er litt mer mindre innadvendt, og mer morsom.

I dette firkløveret er det foreløpig bare Huntsville som fortjener superlativene, men Piston LTD har absolutt begått et godt album. Kanskje det er på tide at festivalen all Ears kikker litt til høyre og tøyer improvisasjonsbegrepet i retning av dette firkløveret?

Piston LTD - Domestic Engine
Hecca/Division Records, HECREC102

Medvirkende:
Erland Dahlen, perkusjon
Jens Petter Nilsen og Hallvard W. Hagen, elektronikk og tangenter
Bjørn Charles Dreyer, gitarer og pedal steel
Willy Sodefjeld & Harald Tønnesen, 200 kg 1 sylindret 5 hesters R1 Marna Motor

Domestic Engine slippes på Hecca/Division mandag 12. november. Distributør er Musikkoperatørene.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Siste om populærmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten