Omlegging av Rikskonsertenes offentlige konserter

Beslutningen får virkning fra høsten 2012.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Onsdag ble det avgjort at Rikskonsertenes offentlige konserter skal legges ned. Beslutningen får virkning fra høsten 2012. Konsertvirksomheten med planlagte turneer høsten 2011 og våren 2012 gjennomføres, mens omstillingen pågår.

Midlene omdisponeres til tilskuddsordningene for musikere og arrangører under Norsk Kulturråd, og til kombinasjonskonserter i regi av Rikskonsertene, med utgangspunkt i skolekonsertene.


Debatt etter rapport
Debatten om Rikskonsertenes offentlige konserter har bølget og gått etter at rapporten "Nye tider - nye takter" fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) ble presentert i 2009. En ny gjennomgang av Rikskonsertenes offentlige konserter ble foretatt i vinter, og det har gjentatte ganger vært påpekt at det virket som om Kulturdepartementet hadde bestemt seg for å legge ned ordningen før gjennomgangen startet.

Rikskonsertenes ledelse mener at Rikskonsertenes offentlige konserter fyller et behov i distriktene og at det er usikkert om kulturhusene kan kompensere for et bortfall av Rikskonsertenes tilbud.


Les også: Omleggingen er "et særdeles dårlig valg"



Lang prosess
-Prosessen frem til dagens beslutning om Rikskonsertenes fremtidige rolle har vært lang, sier fungerende direktør for Rikskonsertene Thorstein Granly i en pressemelding.

- Vi har i dag fått et nytt oppdrag for deler av virksomheten, hvor fremtidens konserter i regi av Rikskonsertene vil ta utgangspunkt i de mange flotte utøvere vi har på skolekonsertturneer. Arbeidet med omstillingen vil starte umiddelbart, og vi velger i dag å se fremover.

I pressemeldingen fra Kulturdepartementet heter det at "målet er å leggje betre til rette for at musikarar kan turnere i heile landet, styrkje lokale arrangørar i tillegg til å konsentrere verksemda til mindre stader og andre arenaer, til dømes arbeidsplassar. Det er også eit mål å nå ut med offentlege konserttilbod til ungdom i større grad enn i dag."

- Ting har endret seg siden Rikskonsertene ble etablert. I dag har vi langt sterkere lokale arrangører, og veldig mange musikere drar på turne. Derfor vil jeg gi et bedre tilbud til distriktene, og det er derfor vi nå vil endre Rikskonsertenes mandat, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.


Les også: MFO er "opprørt og skuffet" over omleggingen


Festivalen fortsetter
En del av debatten rundt Rikskonsertene har dreid seg om Oslo World Music Festival. Blant annet har Mela-arrangør Khalid Salimi uttalt at staten ikke kan drive en musikkfestival. Oslo World Music Festival skal foreløpig videreføres, men alternativ organisering for festivalen vil bli vurdert.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

6 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
MUSIKK ER MUSIKK
Skrevet 12.05.2011 09:48 av Jan Martin Smørdal

Rikskonsertene, og norsk kulturpolitisk holdning viser stadig manglende evne til å la musikkopplevelse i seg selv være tilstrekkelig. Holdningen om at musikk (og kunstopplevelser) alltid skal være instrumentell, tar mer og mer av. Ser frem til den dagen en kulturminister tar til ordet for en åpen estetisk tilnærming til musikkfeltet, og ikke utelukkende bruke musikk som verktøy for annen politisk agenda (multi-kulti, anti-mob og andre ungdomsskolestiloppgaver). Norge har veldig mange fantastiske musikere: bevar den rene (offentlige) konsertopplevelsen, selvsagt i tillegg til skolekonsertene.

Svar på kommentar

 
 
LA OSS HÅPE
Skrevet 12.05.2011 10:21 av Ludvig Claeson

La oss håpe at dette baserer seg på erfaringer med kulturrådets nye støtteordninger, men jeg må si tiden de har eksistert virker lovlig kort for å foreta en evaluering... Uansett, dette minner litt om den samme tenkningen som i Sverige har ført besluttningene fra statlig til regionalt/lokalt nivå. Effektene av dette er ennå meget usikre. Jeg er sikker på at det ligger en forventning i departementet/politisk nivå om å få flere konserter for pengene, og mere lokalt engasjement. Men klarer de små, fristående arrangørerne å forholde seg til f. eks. det internasjonale kontaktnettet som Rikskonsertene utvilsomt har vært flinke til å utnytte? Tiden vil vise...

Svar på kommentar

 
 
KLASSISK.
Skrevet 12.05.2011 16:40 av Geir Thorsen

Nå har ikke jeg benyttet meg av så mange andre konserttilbud fra Rikskonsertene enn deres klassiske konserter. Det kan tenkes det gjøres en god jobb. Men det klassiske tilbudet virker ikke optimalt. Svak markedsføring er vel hovedårsaken her, noe som fører til at svært gode musikere spiller for et tosifret antall mennesker. Det kan jeg tenke meg skyldes at det er vanskelig å vite hvordan man skal markedsføre en konsert i en by langt unna når man sitter i Oslo, og heller ikke har et brennende ønske om å fylle salen på samme måte som en lokal arrangør ville ha hatt. At skolekonsertutøverne skal gjøre konsertene virker søkt. De beste musikerne lar seg vel ikke lokke av muligheten for å spille skolekonserter?

Svar på kommentar

 
 
RIKSKONSERTENE = KVALITET
Skrevet 12.05.2011 17:51 av Vigdis Indregard

Alltid noen som ser muligheter når noe rives ned.....men Norge trenger sterke fagmiljøer!! Denne prosessen ser ikke ut til å ha vært redelig. Man (= Huitfelt & co) har hørt dem man ville høre, og bestemmelsen er tatt for lenge siden. Middelmådighet er virkelig i vinden i Norge for tida...

Svar på kommentar

 
 
DE BESTE MUSIKERNE?
Skrevet 13.05.2011 08:28 av Alan Dangerfield

"De beste musikerne lar seg vel ikke lokke av muligheten for å spille skolekonserter" ? Hva er det for noe snobbete, misforstått sprøyt? Ta et hvilket som helst år, bla i skolekonsertportefølgen til Rikskonsertene og se hvilke musikere som har gjort konserter for unger i landets gymsaler. Kanskje du blir overraska over å finne en eller annen aktør som også har stått på scena i et kulturhus? Så kan du felle verdidommer over gode og dårlige musikere etterpå.

Svar på kommentar

 
 
YOU CAN CALL ME AL.
Skrevet 15.05.2011 00:44 av Geir Thorsen

Alan (hvis det er ditt virkelige navn), jeg stilte et spørsmål og fikk et bråkete svar tilbake. Skal jeg lese det som at du mener jeg tar feil? Jeg sier bare: Rikskonsertene har sendt folk som Mørk, Andsnes, Kraggerud m.fl på turné - disse vil ikke takke ja hvis de må spille skolekonserter på hvert sted de kommer til. Det var hva jeg mente. Så finnes det en mengde flotte musikere som vil takke ja til begge deler. Men kremen får man ikke med et slikt forslag. Er du uenig i det?

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om politikk & debatt

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten