Jan Erik Vold med klubbmusikk

Poeten Jan Erik Vold samarbeider med klubbmusikk-duoen Xploding Plastix. Dette er bare et av sporene på en ny CD satt sammen av magasinet Vinduet, der også Tore Renberg møter Cloroform og Folk & Røvere bruker opptak av Jens Bjørneboe.

Jan Erik Vold

Jan Erik Vold leser sin "Tarantula" fra 1971 over nykomponert musikk fra den samplefokuserte klubbduoen Xploding Plastix (se link til egen sak under), mens Folk & Røvere har samplet Jens Bjørneboe. Bare noe av innholdet på en egen CD, "LYDBOK", som utgis med neste nummer av Vinduet i månedsskiftet april/mai.

Det litterære magasinet er fødselshjelper for samarbeidene mellom forfattere som Vold, Tore Renberg, John Erik Riley og Silje Vethal og musikere som Xploding Plastix, Cloroform, Folk & Røvere og Deathprod. Selv avdøde forfattere som Jens Bjørneboe og Tor Ulven er med på moroa.

- Musikk og litteratur har hengt i hop siden antikken, bare tenk over at ordet "lyrikk" stammer fra musikkinstrumentet lyre. Samspillet mellom instrument og stemme har alltid vært viktig, sier forfatter Steffen Sørum, gjesteredaktør for neste nummer av Vinduet, og selv deltager på "LYDBOK" i samspill med Kinkydonkeydjteam.

- Utgangspunktet for plata er alle de yngre norske forfatterne som benytter seg av begreper hentet fra musikken; som "sampling" og "riff". Jeg tenker på Bernhard Vigen, Henrik Langelands remiks av Marcel Proust og John Erik Riley, som var inspirert av hip hop da han samplet fra litterære kilder i sin "Vandrehistorier", sier Sørum.

I tillegg har poeter som Markus Midré og Harald Simmonæs eksperimentert mye med kombinasjonen lyrikk og musikk. Steffen Sørum har også jevnlig opplesninger akkompagnert av DJer.

- Det skjer ting, og vi ønsket å samle og presentere litt av det som fins. Men plata rommer bare nye innspillinger, og de fleste deltagerne sa umiddelbart ja. Jeg synes sluttresultatet har fått en fin balanse, musikken og litteraturen kveler ikke hverandre.

Foruten samtidas skribenter er to avdøde forfattere med på plata. Ulf Nygaard i Folk & Røvere har samplet fra opptak med Jens Bjørneboe, mens Erling Kittelsen leser sammen med Tor Ulven.

- Vi bruker gamle opptak av Ulven, og Erling Kittelsen valgte ut dikt som kunne passe i sammenhengen, som en slags motlesning. Deretter har jeg og produsent Simen Fjeld mikset det sammen til en slags dialog. Du kan kanskje sammenligne det med "Chant Down Babylon"-prosjektet, der dagens hip hop-, reggae- r&b-artister sang duetter med Bob Marley, sier Sørum.

Sørum har selv bakgrunn som DJ, og henter mye inspirasjon fra DJ-teknikker og tankegangen i moderne klubbmusikk for sin egen skriving. Han debuterte på Tiden i fjor med "Du elsker meg" - 188 nummererte fragmenter.

- Jeg ønsker å skrive som om jeg hadde to platespillere; la tekstene skli over i hverandre. Kall det gjerne et forsøk på litterær beatmiksing.

Sørum slapp også medforfattere som Tore Renberg, Kristine Næss, Lars Ramslie, Silje Vethal og John Erik Riley løs på sine egne tekster. Oppdraget var litterær remiksing, en slags singleversjon av "Du elsker meg" - omformet av andres kreative krefter.

Foreløpig innhold på "LYDBOK":
• Silje Vethal/Gaute Barlindhaug (tidligere Aedena Cycle)
• John Erik Riley/Xploding Plastix
• Tore Renberg/Cloroform
• Jan Erik Vold/Xploding Plastix
• Per Ivar Martinsen/Coydog
• Sjôn/Baldur (tidligere The Sugarcubes)
• Matt Burt/Deathprod
• Jens Bjørneboe/Folk & Røvere
• Kim Hiorthøy med ukjent samarbeidspartner
• Steffen Sørum/Kinkydonkeydjteam
• Tor Ulven/Erling Kittelsen

Du kan også høre Steffen Sørum, Kinkydonkeydjteam, Lars Ramslie og Mirjam Kristensen på Den Stundesløse i Bergen 23. mars.

Vinduet på nett finner du her.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no