Kor og kommune i heftig samarbeid

Det begynte i januar med Knut Eirik Jensens filmkamera og 30 nedsnødde finnmarkinger med seilerluer som sang for full hals mot havgapet. Siden den gang har det blitt salgssuksesser, filmpriser og en fartsfyllt USA-turné for Berlevåg Mannsangforening. Nå har kor og kommune slått seg sammen for å lansere koret som kommersielt varemerke.

Steinar Hansen (Ordfører Berlevåg kommune)

- Mannskoret er blitt Berlevågs viktigste eksportartikkel, forteller Steinar Hansen, ordfører i Berlevåg kommune, til Ballade. - Etter USA-turnéen har koret satt kommunen vår ikke bare på Norgeskartet, men på verdenskartet! Vi har allerede merket en økt interesse blant amerikanere på nettsidene våre, og vi forventer en karftig økning i antall turister som tar turen innom oss neste sommer.

Suksessen med film og cd har hjulpet næringslivet i den lille kommunen, og nå skal et samarbeid mellom kor og kommune føre enda flere penger til i kommunekassa.

- Logoen til Heftig og Begeistret blir allerede brukt av mange aktører i Norge, forteller Hansen. - Søker du på nettet kommer du for eksempel til en korfestival i Bergen, det er mange aktører som benytter logoen uten å gi noe tilbake til koret. Berlevåg kommune har betalt 60 000 kroner for å bruke logoen til å promotere næringslivet i Berlevåg, og etter hvert skal vi prøve å få ryddet opp i all den uautoriserte bruken også.

Koret har nettopp avsluttet sin USA-turné som i tillegg til konserter inkluderte innspilling av oppfølgeren til suksess-dokumentaren "Heftig og Begeistret". Oppfølgeren har fått tittelen "Heftig og Begeistret i Vesterled" og skal etter planen settes opp på norske kinoer i mars neste år. Erlend Mogård-Larsen fulgte de tredve finmarkingene gjennom hele turnéen og kan fortelle at det ikke alltid var like enkelt å holde styr på tre busser med korister.

- Det var fest og morro hele døgnet- og mengder med busskjøring fra by til by. En dag, mens bussen tanket opp på en bensinstasjon, bestemte fem av gutta seg for å gå ut og kjøpe øl. Men da de kom ut av bensinstasjonen med ølposene sine, hadde bussene kjørt sin vei. Så da sto de der, fem finnmarkinger på en enorm parkeringsplass med en pose øl og svære moster-trucker som eneste selskap. Gudskjelov var en av karene snarrådige, og fikk kastet seg inn i nærmeste lastebil og stilt seg inn på radiofrekvensen til sambandet bussene imellom. Av en eller annen grunn visste han tilfeldigvis hvilken linje de lå på. Kort tid etter lød "Charlie Charlie. Where are you?" gjennom høyttalerne på bussen, og koret kunne snu og plukke opp de fem forsvunne karene.

Ellers forløp turnéen knirkefritt, og mannskoret ble møtt med stormende jubel og krav om ekstranummer hvor enn de holdt konsert. Spesielt populær var selvsagt korets eldste medlem, 97 år gamle Einar Strand, som har vært medlem siden 1926.

- Da koret stilte opp på den norske høstfesten i Minot, North Dakota, ble Einar trukket fram på scenen foran 8000 publikummere, forteller Mogård-Larsen.
- Konferansieren ville at han skulle si noen velvalgte ord til publikum, men Einar kunne jo ikke et eneste ord engelsk. Men han lot seg ikke skremme av dette, og lente seg mot mikrofonen og sa "Hipp hurra America!", før han snudde seg og gikk tilbake til resten av koret.

Berlevåg Mannsangforening ble ellers mottat godt av den amerikanske pressen, som roste dokumentaren Heftig og Begeistret. Avisen The Guardian skrev følgende om kinofilmen: "Why should anyone want to see a film about a choir fram a Norwegian fishing village? Simple: Cool and Crazy is the best movie about music since Buena Vista Social Club."

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no