Johansen, Bertil Palmar

Bertil Palmar Johansen (1954), født i Brattvåg på Sunnmøre, studerte fiolin ved Trøndelag Musikkonservatorium og komposisjon med Per Hjort Albertsen, Holger Prytz og Olav Anton Thommessen. Han har komponert for et bredt spekter av instrumentale og vokale besetninger, hvorav flere bestillinger fra norske og internasjonale ensembler og solister. Hans mangeårige arbeid som komposisjonslærer (Trøndelag Musikkonservatorium), fiolinpedagog (Trondheim kommunale musikk- og kulturskole) og dirigent har fått vesentlig betydning for Bertil Palmar Johansens musikalske utøvelse og tenkemåte. Stillingene har gitt inspirasjon til en rekke verker av høy kvalitet for barn og ungdom – fra små solostykker til opera og oratorium.

Palmar Johansen bor i Trondheim og har hatt et nært samarbeid med Trondheim Symfoniorkester i mange år. For TSO komponerte han Tiden Bygger Byen, en ballett i to akter med koreografi av Anne Grete Eriksen og Leif Hernes. Balletten ble bestilt i anledning Trondheims 1000 års jubileum i 1997. Av hans andre oppdrag til jubileumsfeiringen kan nevnes oratoriet De varme vinder fremført i Nidarosdomen med orkester, kor og solister bestående av 250 unge musikere. Palmar Johansen fikk i 2002 Edvardprisen for verket Tors Hammer, en stort anlagt symfonisk reise tilbake til norrøn mytologi for orkester, kor og solister. Prosjektet var et samarbeid mellom et profesjonelt orkester og en kulturskole.

I 2000, som en del av Norsk Kulturråds markering av tusenårsskiftet, var det urpremiere på hans opera HjerterDame til Ringve (libretto: Cecilie Løveid), med Randi Stene i hovedrollen som Victoria Bachke. Av andre større verker må nevnes operaen Madonna Furiosa (libretto: Tale Næss), urfremført i Nidarosdomen under Olavsfestdagene i 2005. Den ble samme år fremført på Gotland i konsertversjon, og på Island og Grønland 2006 i en ny oppsetning i samarbeid med kunstnere fra Island. Fortellingen setter søkelyset på forskjellen mellom den rike og fattige verden.

Han har også komponert mye for barn og ungdom. Mononese, laget for en hel kulturskole, er et helaftens verk med tema omkring viktigheten av kunst- og kulturtilbud for ungdom. Det er for orkester, dans, sang og forteller, foruten store muligheter for scenografi og lys. Tekst: Lasse Fjørtoft.

Palmar Johansen var i perioden 2004-06 huskomponist ved Kristiansand Blåseensemble. Han avsluttet sin periode der med operaen Dustefjerten, et samarbeidsprosjekt mellom Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. Libretto er skrevet av Rune Belsvik. I denne perioden ble også Odins Øye og Tuba Concerto urfremført.(Tilegnet Øystein Baadsvik). I 2007 skrev han The Bells til Vår Frue Kirkes (Trondheim) 800 års jubileum, komponert for Nidarosdomens Jentekor og elektronikk.

AS Røverkjøp er et melodrama for blåseensemble og skuespiller. Det er en barne- og familieforestilling med tekst av krimforfatter Fredrik Skagen, som et radiohørespill i konsertsalen. Minken Fosheim og Øyvind Brandtzæg er blant skuespillerne som har gitt liv til den spennende fortellingen. Han har laget musikk til flere faste utstillinger, blant andre Vitenskapsmuseets middelalderutstilling og utstillingen med Riksregaliene i Erkebispegården. I februar 2010 hadde operaen Med kniven på strupen premiere ved Operafestuken i Kristiansund. Librettoen er skrevet av Vigdis Hjorth. Den settes opp av Den Norske Opera i vårsesongen 2011. Regi ved Ronald Rørvik og Kjell Seim musikalsk leder.

Drømmen og Ilden ble urfremført under Trondheim Kammermusikkfestival i 2010. Det er et stort scenisk verk med tema Afrika. Med utgangspunkt i et omfattende samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd og det sørlige Afrika laget komponisten en forestilling basert på erfaringer fra dette arbeidet. Det hele var produsert av Trondheim Kulturskole og Trondheim Kammermusikkfestival og urfremført i Olavshallen.

Bertil Palmar Johansen har ca 120 verk på opuslisten. Mange av hans komposisjoner er å finne på portrett-CDene Strings (Cikada) 1999, on a spring string (JuniorSolistene) 2000 og Bertil Palmar Johansen 2004. I 2007 kom AS Røverkjøp ut på CD med Luftforsvarets Musikkorps. Tekst: Fredrik Skagen, mens TrondheimSolistene spilte inn Concerto for Two Violins and Strings med Elise og Henninge Båtnes i 1991, musikalsk leder, Bjarne Fiskum.

2011
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no