Kleiberg, Ståle

Ståle Kleiberg 2008

Ståle Kleiberg ble født i Stavanger i 1958. Han er bosatt i Trondheim hvor han er professor ved Institutt for musikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Kleibergs musikk er ofte å finne på konsertprogrammer i Norge så vel som i utlandet. De fleste av hans verk er skrevet på bestilling, ofte fra ledende orkestre, ensembler og utøvere. Det foreligger dessuten en rekke CDer med hans musikk, hvorav flere har fått fremragende internasjonal omtale.

Kleibergs musikk er preget av en personlig og ytterst karakteristisk form for utvidet tonalitet, og av nøye utarbeidelse av klanglige detaljer. Dette gjelder ikke minst for orkesterproduksjonen, som for eksempel hans første symfoni Klokkeskjæret og hans Lamento: Cissi Klein in memoriam – begge utgitt på CD med Trondheim Symfoniorkester i 2003. En ny CD med Kleibergs Fiolinkonsert og Kontrabasskonsert vil bli utgitt i 2009.

Ståle Kleiberg har også komponert flere store vokalverk. Hans opera David and Bathsheba høstet stor anerkjennelse ved urfremføringen i 2008, og hans Requiem – for the victims of Nazi persecution er et av hans mest fremførte verk. I tillegg til de latinske messeleddene er også nye, spesialbestilte tekster av den skotske poeten og dramatikeren Edwin Morgan inkludert. Verket ble fremført i Washington National Cathedral den 11. september 2004, d.v.s. på minnedagen for terrorangrepene på Manhattan og Washington DC. Det ble også kringkastet nasjonalt i USA, spilt inn på CD med Washington National Cathedrals kor og kammerorkester, og har siden fått en rekke internasjonale fremføringer, som for eksempel i Krakow den 1. september 2008, d.v.s. på minnedagen for Hitlers angrep på Polen. Kleibergs Requiem er hovedverket i en trilogi skrevet over samme tematikk. De øvrige verkene i trilogien er orkesterverket Lamento: Cissi Klein in memoriam og cellokonserten Dopo. Dopo ble bestilt av Trondheimsolistene, som har hatt det på flere av sine turneprogrammer, og som også har spilt det inn på CD med deres kunstneriske leder, Øyvind Gimse, som solist.

Flere av Kleibergs verker har en litterær tilknytning. Poetiske bilder gir ofte musikalske assosiasjoner, og disse klanglige forestillingene danner deretter inspirasjonsgrunnlaget for komponisten. Et utmerket eksempel på dette er det timelange verket Rosevinduet, for resitatør og kammerorkester. Verket ble urfremført i Nidarosdomen i 1992, og ble senere utgitt på CD med Daniel Harding som dirigent.

MIC 2009
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no