Marcussen, Kjell

Kjell Marcussen er født i Arendal 1952. Han er utdannet som gitarpedagog ved Agder musikkonservatorium i Kristiansand, hvor han avla eksamen i 1976. De videre studier foretok han ved Royal Academy of Music under Prof. Hector Quine (gitarspill) og Edvin Roxburgh (komposisjon). Senere fulgte to år ved Guildhall School of Music and Drama, hvor hans lærere i samme fag var henholdsvis Gerhald Lee (gitar) og Robert Saxton (komposisjon).

Han debuterte både som komponist og gitarist ved Cardiff Festival of Music i 1982, der han var invitert som resultat av en konkurranse. Gitaren har naturlig nok en sentral plass i Marcussens kompositoriske landskap, både som soloinstrument og som element i kammermusikalske konsepter.

Marcussen har komponert kantater, orkesterverk, en mengde kammermusikk og solostykker. Sentralt står den dramatiske kantaten Tordenskiold som har vært fremført med stor suksess en rekke steder her hjemme og i utlandet. Hans viktigste verk er ellers: Concerto for Guitar and Chamber Ensemble, Tre gitarsonater, Variete suite for fire gitarer, Mysterium Sanctitatis for fløyte og gitar, Sonate for fløyte og gitar, Serenata for mandolin og gitar, 12 Preludier for solo gitar, Songs for Baritonsinger and Piano, Concerto for Saxophone and Orchestra og Concertino for Guitar and Strings.

Hans musikk er fremført av fremragende ensembler som Oslo Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester, Oslo Sinfonietta, og har ellers vært presentert ved en rekke internasjonale festivaler og har vært brukt både i TV og radio, samt på CD-innspillinger.

Festivalouverture for symphonic band fikk en av fem ærespriser ved 15. Concorso Internazionale di Composizione Orginale per Banda i Corciano 1994. Spellemannsprisen mottok han i 1998 sammen med medlemmene i Dissimilis. Han har senere skrevet flere verker for mennesker med spesielle behov.

Med sin brede musikalske bakgrunn, er det naturlig for ham å bevege seg fritt innen mange sjangre, ofte med et pedagogisk tilsnitt. Han er kjent for sitt kompositoriske håndverk og instrumentkunnskap.

Kjell Marcussen er medlem av Norsk Komponistforegning.

MIC 2011
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no