Seglem, Karl

Karl Seglem

Musikkritikere har beskrevet Karl Seglem (født 1961) som en distinkt, oppfinnsom musiker og komponist. CD’en “Nye Nord” vakte stor oppmerksomhet i norsk presse og utgivelsen “Fire” med gruppen Isglem ble også møtte med stor entusiasme i mars 2003. Seglem omtales som en av Norges fremste saksofonister, med en original, klar klang og en unik evne til å fornye seg selv. Han har også gjort seg bemerket utenlands som medlem av forskejllige grupper, som Sogn-A-Song, Utla og Isglem, og gjennom sine omfattende turneer.

´Som musiker og komponist, samt direktør for plateselskapet NORCD produserer og utgir Seglem både egen og andres ting – musikk som utforsker grensene mellom folkemusikk og jazz. Han velger aldri lette, kommersielle løsninger, noe som er grunnen til at han ses på med respekt. Seglem har arbeidet innen et vidt spekter av genrer, som tradisjonell jazz, salsa og latinamerikans musikk, norsk folkemusikk og originalkomposisjoner. Ved siden av å komponere for sin egen gruppe skriver han musikk for teater, film og video. Han har mottatt bestillinger fra sin hjemkommune Årdal, Nattjazz i Bergen, OL på Lillehammer, Griegjubileet i 1993, Sogndal Jazzklubb, Sogn og Fjordane Teater, og Telemarkfestivalen 2002.

Hans evne til å fokusere på et spesielt tema på en hel CD-innspilling er ofte blitt kommentert. Et godt eksempel på dette er bestillingsverket “TYA”, som han komponerte sammen med Reidar Skår. Hans utnyttelse av spenningen mellom natur og teknologi som inspirasjon både i hans musikk og hans valg av tema løper som en rød tråd gjennom hele hans virke. Karl Seglem mottok Edvard Prisen for “TYA” i 1998, og har også mottatt kulturprisen på sitt hjemsted, samt Rolf Gammleng-prisen for sitt bidrag til norsk musikkliv. Hans nyere produksjoner sammen med Arve Henriksen og Terje Isungset, samt med gruppene Isglem og Utla, vitner om bredden i hans musikalske interesse.

Seglem er interessert i sammenhengen mellom litteratur og musikk, slik det kommer frem på hans CD i samarbeid med forfatteren Jon Fosse (“Prosa”, 1996). Lenge samarbeidet han med skuespilleren Frode Rasmussen om innspilling av tekst, og i løpet av de senere årene har han arbeidet med forfatteren Ragnar Hovland.

Karl Seglem har ofte optrådt på radio og TV. Han har turnert over hele Norge, bl.a. med 1200 skolekonserter for Rikskonsertene, med Riksteateret, Den Norske Jazzscene, Norsk Musikantbruk, osv. Han er en ettertraktet studiomusiker og har produsert norske og svenske folkemusikkplater. Seglem har opptrådt ved alle de store norske jazz- og folkemusikkfestivalene, og hans opptredener utenlands omfatter konserter i Tyskland, USA, Japan, Sverige, Irland, Finland og England.

MIC 2003
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no