Uten ambisjoner - og såre fornøyd med det

Espen Horne, aka Bobby Hughes, har endelig fått gitt ut albumet "Nhu Golden Era" på tyske Stereo Deluxe, etter mye krangling med sitt forrige selskap, Ultimate Dilemma. Utgivelsen er han veldig fornøyd med, men mellom lærerjobb, en forlovede og kjærligheten til Bergen, har ikke Horne noen store ambisjoner om å tjene så voldsomt mye penger, eller slå gjennom internationalt. - Studio er bare en lekeplass, sier DJen og musikeren og smiler. Lørdag spiller han på Blå i Oslo.

Bobby Hughes Combination (Espen Horne)

Espen Horne ble løst fra kontrakten med Ultimate Dilemma for en tid tilbake, etter mye om og men. Selskapet holdt igjen betalinger til Horne, men i følge ham selv har aldri tonen mellom dem vært ekkel. Hovedgrunnen til at han ønsket å bytte til Stereo Deluxe var at han kjenner mannen som driver det, og 14 oktober ble "Nhu Golden Era" sluppet gjennom det nye selskapet. Platen har vært ferdig siden jul, og Horne synes det er deilig at den endelig er ute, men det bor ingen superstar-DJ drømmer i ham - selv om rykter kan fortelle at Stereo Deluxe drømmer om et internasjonalt salg på mellom 70 og 100 000 plater.

- Jeg ønsker egentlig ikke å oppnå så mye med denne plata, jeg har mye lavere ambisjoner nå enn jeg hadde da den forrige kom ut, sier Espen Horne og tar en slurk av flasken med eplemost.

Den nye platen, som her hjemme distribueres av Voices Music Entertainment, er den foreløpig siste utgivelsen til prosjektet Bobby Hughes Combination/Experience, og oppfølgeren til "Fusa Riot" fra 1999. Tittelkuttet "Nhu Golden Era" har stjålet navnet fra Hornes forlovede Nuh, som introduserer bandet på vietnamesisk i begynnelsen av låta. Bortsett fra kjæresten har Horne hentet mye inspirasjon fra 70-talls jazz og easylistening, samt brasiliansk musikk. "Nhu Golden Era" har blitt en skikkelig feelgood-plate.

- Det viktigste for meg når jeg lager musikk er å skape stemninger, forteller Horne.

Hva ville du kalt musikken din, hører den hjemme i en spesiell bås?

Han tenker seg om en stund.

- Jeg vet ikke helt. Det er jo først og fremst dansemusikk, eller bilmusikk kanskje, det er deilig å kjøre bil til denne plata. Ellers skal den være behagelig og hyggelig å høre på, du skal bli glad av den og få koselige syttitalls-vibber. Det er alt.

Nå kan det høres ut som Horne har laget en enkel plate, men slik er det ikke. Det ligger mye arbeid bak, og Horne samarbeider tett med de fire faste musikerne sine om å få til et kreativt og helhetlig lydbilde, uten at platen skal bli for krevende å høre på. Han anser seg selv som det svakeste leddet blant de fem, siden han ikke har noen skolering i musikk. Liikevel har han alltid siste ord når det kommer til hvordan ting skal høres ut til slutt DJen bruker mye tid på å finne de ultimate samplingene til låtene, på "Nhu Golden Era" er det ca. 15 % samplinger og resten er live, i regi av musikere som Erik Holm (trommer), Marius Reksjø (bass), Jørgen Munkeby (fløyte, gitar, klarinett), David Wallumrød (fender rhodes, hammond-orgel), som fra før av bør være kjent fra sine samarbeid og opptredener med bl.a. Beady Belle, Bugge Wesseltoft, Shine og Jaga Jazzist.

- Jeg har fått en del pepper fra enkelte musikkanmeldere fordi jeg bruker vokalsamplinger. Det er i følge musikkpolitiet i Norge veldig dårlig stil. Vokalen skal visst på død og live være live. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Jeg synes at så lenge vokalen funker sammen med de andre instrumentene og lydbildet blir en vellykket helhet, kan jeg ikke fatte hvorfor jeg ikke kan sample vokal som andre sampler instrumenter. Vokalen er et instrument på lik linje med trommer og bass, mener jeg.

Foruten å være med i Bobby Hughes Combination, er Horne også lærer i grafisk design hjemme i Bergen, og fast DJ hver fredag på klubben Miles Ahead i Bergen. Tidligere var han klesdesigner, men det har han lagt litt på is.

- Jeg fikk et tilbud av Adidas om å bli ny designer hos dem, men jeg takket nei. Jeg takker egentlig nei til ganske mye. For litt siden takket jeg nei til å gjøre en gig i Acapulco for eksempel. Av og til så lurer jeg litt på hvorfor jeg gjør det...

Ja, hvorfor?

- Som sagt er ambisjonsnivået betraktelig lavere enn det var før. Misforstå meg rett, jeg er en dedikert musiker, men jeg har vel bare funnet ut at livet består av veldig mye mer enn musikk. Å flytte til Tyskland for å bli designer for Adidas - det passet ikke, fordi kjæresten min ikke kunne bli med. Og turer til Mexico... Acapulco er sikkert et fint feriested, men mye reising tar på, og det å stå og være DJ mens en masse folk danser på stranda, er egentlig ikke så veldig morsomt. Da drar jeg heller på fisketur med kompisene mine.

Bergenseren er veldig hjemmekjær, han prøvde å bo i Oslo, men orket det bare i et snaut år før han dro tilbake til Bergen.

- Jeg måtte tilbake. Jeg savnet fjellene og naturen. Jeg tror ikke nødvendigvis at musikkmiljøet i Bergen er så mye mer nyskapende enn i Oslo, men tempoet her er lavere og fordi det regner så mye, sitter vi mye inne. Sitter man mye inne, får man jobbet mye mer, sier Horne og blunker.

Fremover nå er programmet ganske tett. På lørdag er det konsert på Blå, i slutten av oktober blir det en liten Norgesturne og et par konserter i Stockholm og København. Han jobber også med å få til et nytt samarbeid med jazzsangerinnen Karin Krogh, som han er utrolig fan av, og har skrevet låten "Karin's Kerma" til. I februar bærer det av sted til USA og Canada. Der har han aldri vært før, og gleder seg til det.

- Det blir sikkert veldig moro! Jeg har kanskje ikke gitt utrykk for å være den mest reisegladen mannen i verden, men det er klart at jeg prioriterer å resie til enkelte steder. Selv om turnering verden rundt langt fra har noen toppprioritet hos meg, finnes det fremdeles enkelte steder jeg har utrolig lyst til å reise til.

Som hvor da?

- Japan. Det er et land jeg synes er ufattelig spennende. De er fremst i verden på design - og ikke minst mat. Sykelig opptatt av populærkultur er de også. Dit må jeg bare, og det er ikke umulig at jeg får det til om ikke så altfor lenge, sier Horne og smiler veldig lurt.

Enkelte lopper i blodet finnes det altså heldigvis igjen hos 36-åringen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no