Sigvald Tveit til Beijing

Søndag 15.desember spiller nordmenn en hoverolle i et stort konsertprosjekt i den kinesiske hovedstaden Beijing. Da framføres konsertmessen "The Pilgrim" av Sigvald Tveit og Harald Olsen i Century Theatre, med ca. 150 aktører pluss den norske hardingfelespelemannen Gunnar Stubseid på scenen. Prosjektet beskrives som et møte mellom øst og vest i konsertmessens form. Verket ble urfremført i Hong Kong høsten 1997, og har siden blitt fremført både på Filippinene og i USA.

Sigvald Tveit

Konserten beskrives som et musikalsk kulturmøte utenom det vanlige, og arrangeres av Utenriksdepartementet og den norske ambassade i Beijing sammen med Chinese Musicians Association.

"The Pilgrim" omtales som et møte mellom øst og vest i konsertmessens form. Harald Olsen, direktør ved Kunsthøgskolen i Oslo, har hatt ideen til og utformet prosjektet og skrevet de sammenbindende resitasjonstekstene. Han har valgt den klassiske messeformen som ramme. Men innenfor denne rammen er utformingen gjort på en fri og utradisjonell måte. Innenfor hvert av messens hovedledd finner det sted et møte og en dialog mellom norsk og kinesisk tekst- og melodimateriale som er valgt ut og satt sammen i overensstemmelse med det enkelte messeledds tema.

Tvers gjennom det hele løper det så et handlingselement, formidlet gjennom sammenbindende resitasjonstekster. Det forteller en "historie" om en pilegrim som kommer fra det høye nord til det mektige kinesiske riket og hans møte med Østens kultur og spiritualitet. Dette møtet skjer på flere tidsplan, som er antydet i tekstene. I alle tidsplan er det pilegrimens overraskelse og fascinasjon over den kultur og religiøsitet han møter som er hovedsaken, og hvordan dette møtet virker inn på hans egen tro.

Sigvald Tveit, universitetslærer i musikk i Oslo og allsidig og produktiv komponist, har skrevet musikken - i seg selv et kulturmøte. Han har tatt utgangspunkt i både norske og kinesiske musikktradisjoner, og latt tonene fra norsk hardingfele møte de eksotiske tonene fra kinesiske instrumenter som erhu, pipa, yanggin, zheng, di og sheng. Disse tradisjonsrike lydbildene er så satt inn i en større musikalsk sammenheng bestående av sangsolister, kor, orgel og symfoniorkester. Å få alt dette til å gå sammen har vært en
betydelig utfordring, og har forutsatt både grundige studier og nært samarbeid med kinesiske musikkeksperter og musikere.

Som alle kulturmøter vil også dette stå overfor en språklig utfordring. Det norske tradisjonsmaterialet vil bli framført på norsk, og det kinesiske på kinesisk, mens noe fellesmateriale blir framført på engelsk. Oversettelser til kinesisk og engelsk i programmet vil imidlertid gjøre det mulig for alle å forstå det som blir framført.

Harald Olsen gestalter selv pilegrimen fra nord, og framfører det norske materialet. Hans motpart blir en kinesisk sopransolist, og spelemannen Gunnar Stubseid vil med sin hardingfele også ha en sentral rolle i framføringen. Sangere fra Baroque Chamber Chorus og Central Conservatory Chorus vil fylle godt opp på scenen, og det anerkjente China Film Philharmonic Orchestra vil for anledningen være forsterket med kinesiske folkemusikkinstrumenter. Det hele ledes av dirigenten Nickolas Smith. Sigvald Tveit vil selv være til stede og overvåke innstuderingen.

"The Pilgrim" ble urframført i Concert Hall i Hong Kong høsten 1997, og har i mellomtiden vært framført både på Filippinene og i USA, alle steder med betydelig oppmerksomhet og positive reaksjoner fra et tallrikt publikum. For opphavsmennene er det imidlertid først nå, med en framføring i selve Midtens Rike, at intensjonene med verket fullt ut blir oppfylt.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no