Orkesterverk av Lasse Thoresen urfremføres i St. Petersburg

18. mai urfremføres Lasse Thoresens nye orkesterverk Transfigurations i St. Petersburg. Verket er Norges gave til byens 300-årsjubileum. Det spilles av St. Petersburg Akademiske Symfoniorkester, med norske solister og norsk dirigent. - Verket skulle være på 15 minutter, men det ble 30, sier komponisten. - Jeg er ikke så god til å stoppe...

Lasse Thoresen (Foto: Lisbeth Risnes, Mic)

Transfigurations er bestilt av fiolinisten Isaac Schuldman, mangeårig professor og Thoresens kollega ved Norges Musikkhøgskole. Verket er en trippelkonsert og ble bestilt for å oppføres sammen med Beethovens selvsamme.

Beethovens og Thoresens trippelkonserter rammes inn i konsertprogrammet av Glinkas ouverture til Ruslan og Ludmila og utdrag fra Prokofievs Romeo og Julie. Solister i konsertene er Isaac Sculdman, fiolin, Einar Steen Nøkleberg, piano og Øystein Birkeland, cello, eller Justin Birkland, som han heter på orkesterets hjemmesider etter litt mellomnasjonal kryptering. Dirigent er Peter Szilvay.

Thoresen er blitt nevnt i samme åndedrag som den store Ludwig flere ganger i det siste. I fjor bestilte Grieg Trio et verk av ham til sin Beethoven plus-serie hvor de kombinerer nye bestillinger med Beethovens verk. The Descent of Luminous Waters ble framført i Tyskland og i Wigmore Hall i London i november. En lignende Beethovenkobling er blitt strykekvartetten Aion til del. Og nå handler det om Beethoven og Thoresen igjen, i St. Petersburg. Sistnevnte virker ikke akkurat misfornøyd med det. – Jeg må vel kunne si at jeg er med i gjengen rundt Ludwig nå, smiler han. – Som alle andre er jeg jo en stor, stor beundrer av denne komponisten.

Lasse Thoresen sklir langsomt ut i en lengre utlegning delvis avlevert på engelsk med sterk italiensk aksent. Damene som drikker formiddagskaffe på Baker Nordby ser opp fra napoleonskaken og holder hardere i veskene sine. Det handler om den nervepirrende prosessen det har vært å vente på orkesterstemmer fra hans italienske forlag da han endelig var ferdig med partituret. Forlaget møtte tydeligvis signor Thoresen fra Norge med stoisk ro, skuldertrekk og forsikringer om skrivestart i morgen, inntil det i alle fall helt sikkert var for sent å få materialet ferdig og St. Petersburg begynte å murre. Da plutselig engasjerte stemmeskriveren hele familien, saturday and sunday, signor, og stemmene var ferdige på en uke. – Jeg leverte jo litt sent, jeg også, innrømmer opphavsmannen. – Men jeg er sånn, jeg begynner med et materiale som jeg tror passer til stykkets lengde, og når det dekomprimeres, vokser det alltid. Dette verket er et drama, og et drama må føres til sin konklusjon.

Thoresen er kjent som en klangkunstner med sterke bånd til fransk musikk og lytteorienterte komposisjonstradisjoner. Sammen med Olav Anton Thommesen bragte han sonologien, en komposisjons- og musikalsk analyseteori med røtter i Nederland, til Norge på 1970- og 80-tallet. Som professor ved Norges Musikkhøgskole har han utdannet dagens unge generasjon norske komponister. Arbeidet med spektrale teknikker har også ført Thoresen innom våre egne kvarttoner i norsk folkemusikk - eller kanskje skjedde det i omvendt rekkefølge. Uansett bestemte han seg tidlig for å ikke utsette St. Petersburg for noe mer mikroakustisk enn vanlige halvtoner. – Jeg er vel å anse som en ganske polyglott komponist, sier han. – Jeg ser på hvem jeg skriver for, hvor deres styrke ligger. Men selv om jeg ikke bruker kvarttoner i Transfigurations, ligger det spektrale i bakgrunnen, i selve strukturen i verket. Og så bruker jeg noen metoder for intervallseleksjon som jeg har utviklet.

St. Petersburg Akademiske Symfoniorkester ble grunnlagt i 1931 som Leningrad Radioorkester. Orkesteret var det eneste som var i drift i byen under annen verdenskrig. 9. august 1942 spilte de Sjostakovitsj’ 7. symfoni (Leningradsymfonien), den dagen nazistene planla å gå inn i byen. Etter krigen ble radiosymfoniorkesteret en del av Filharmonien. Nåværende kunstnerisk leder og sjefdirigent er Aleksander Dmitriev.

Lasse Thorensens Transfigurations skal også spilles på Ultima i høst, av Norges Musikkhøgskoles symfoniorkester. 31. mai spiller dessuten BIT20 Ensemble Thoresens folkemusikkinspirerte verk Løp, lokk og linjar under Festspillene i Bergen, med Berit Opheim som solist. Til denne konserten skal Thoresen skrive en utvidelse til verket, en improvisatorisk sistesats. – BIT20 syntes at 55 minutter var litt for kort til en helaftens konsert, så de foreslo å skrive på en sats til. Og så skal jeg på prøve i St. Petersburg. Så nå må jeg gå og fortsette med den sistesatsen, sier han og manøvrerer seg ut mellom napoleonsdamene. – Det blir fort 10-12 timer ved skrivebordet hver dag nå.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no