Gjøstøl, Anne Lise

Sanger og skuespiller, f. 06.07.1952 i Oslo. Hun har vært aktiv uavbrutt siden debuten i NRKs jentekor da hun var åtte, og hun fikk god erfaring med både scene- og TV-opptreden med korets mange populære TV-programmer tidlig på 60-tallet. Platedebuten var singleplaten «Nå er karnevalet over» (1965). Hun gikk musikklinjen på gymnaset med Ellen Nikolaysen og ►Anne Karine Strøm. I 1969 kom hun på annen plass i NRKs Talent 69. Fra 1971 sang hun med Aase Nordmo Løvberg og 1972 tok hun eksamen ved Statens Operaskole. Hun har studert fire år ved Barratt Due og har avlagt eksamen som sangpedagog. Hun ble imidlertid rikskjent som popsanger via TV, bl.a. som gjest i Cliff Richards TV-show fra Norge.

LP-debuten Ta min drøm (1972) var svært påkostet, delvis innspilt i Abbey Road Studios og trolig norgeshistoriens eneste kvadrofoniplate! Den medførte eget TV-show og engasjement ved Det Danske Teater i København i musikalen Blomsterstenen. Tidvis var hun med i Bendik Singers, også på deres eneste LP. Anne Lise Gjøstøl (1974) er en sofistikert pop-LP med halvparten av materialet på engelsk, og ble belønnet med Spellemannprisen 1976. Usedvanlig velsyngende og velskolert var hun kanskje for dannet til å kunne få det helt store kommersielle gjennombruddet som popsanger i det rufsete 70-tallet, og hun er mest kjent for to litt tilfeldig produserte singler, den tidlige Ønskekonsertplagen «Dimmefest» og VM-duetten «Gullfeber» (1981) med Kjell Fjalsett. 1971–1979 deltok hun seks ganger i norsk Melodi Grand Prix uten å vinne, men ble nummer to fire ganger! Hun har senere utgitt Visst skal våren komme (1984) med sanger av Eivind Skeie og Sigvald Tveitt, i samarbeid med Göran Fristorp, og solo-CD-en Blå Lengsel (1992). Hun har gjort utallige TV- og radioprogrammer, særlig hos Erik Bye, og særpreges av uvanlig sterk profesjonalitet.

På 70- og 80-tallet var hun aktiv som musikal­artist på Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret og medvirket bl.a. i Egil Monn-Iversens Jeppe, Taube-kabareten Så lenge skuta kan gå, Les Miserables og Jesus Christ Superstar. Hun sang «Somewhere» i Det Norske Teatrets oppsetning av West Side Story og var Tutta Rolf i Ernst Rolf-musikalen Balletten på scenen. Hun har medvirket i oppsetninger med Opera Mobile, bl.a. i Tiggerstudenten og som Papagena i Tryllefløyten. Hun har også spilt rene taleroller. På Vestbanen har hun presentert sin egen forestilling med barokk- og renessansemusikk for barn, Musikkens makt. Fra 90-tallet har hun vekslet mellom mer klassiske musikkoppdrag og julekonserter og sin egen utvikling som billedkunstner.

Ta min drøm (Columbia, 1972)
Bendik Singers (Triola, 1974)
Anne Lise Gjøstøl (EMI, 1975)
Ridder Jonathan (CBS, 1978) m/Arne Bang-Hansen
Leve Patagonia (Phillips, 1978) m/flere art.
Kom kom skal jeg si deg noe (Mellow Madness Rose, 1980)
Visst skal våren komme (Kirkelig Kulturverksted, 1984) m/Göran Fristorp
Blå Lengsel (Eget selskap, 1992)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

En tidlig single fra Gjøstøl var «En dag av ditt liv»/«All min lengsel»

På ''Blå lengsel'' (1992) samarbeidet Anne Lise Gjøstøl med Helge Iberg (piano), og platen besto av klassiske ballader


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no